時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

PacoMum 發表於 20-2-3 21:16
呢班曱甴藉口封關目的係攪亂香港,唔明仲有人支持佢地

香港仲唔夠亂?仲需要人搞亂? 啲確診者去完大陸,去完深圳返嚟又唔認!仲要入住普通病房! 麻煩啲高層唔好再咁離地, 而家唔使入隔離病房 ,D醫護都日日捧住個炸彈, 你諗下係乜嘢感受? 你哋咁支持嗰啲冇罷工嘅醫護, 點解唔為佢哋嘅安危講多句話!

大宅

Ppeace 發表於 20-2-3 21:51
香港政府快快引入海外醫生醫護, 沒有邊個都會行得通,引入外勞吧

如果真係引入,果班黑醫護,信徒又走出黎反對架喇

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

伯爵府

Monday789 發表於 20-2-3 22:03
香港仲唔夠亂?仲需要人搞亂? 啲確診者去完大陸,去完深圳返嚟又唔認!仲要入住普通病房! 麻煩啲高層唔 ...

而家剩係醫護危險咩?大把職業都危險啦!救護員首當奇衝,無一個罷工。司機丶零售丶飲食丶酒店丶大廈保安全部每日都接觸好多人,佢哋無裝備添呀,係咪要全部罷工呀?政府都讓步啦,黑醫護政治行先,危急時置病人生死不顧,有報應架!

珍珠宮

回覆樓主:

根本係黃C延續篇!政府應該要強硬對待,不可再退縮!

大宅

PacoMum 發表於 20-2-3 22:11
而家剩係醫護危險咩?大把職業都危險啦!救護員首當奇衝,無一個罷工。司機丶零售丶飲食丶酒店丶大廈保安 ...

原本的陸路封關已是假的! 從2月3號開始所有經文錦道或沙頭角進出的粵港小型車輛, 可以改從深圳灣入境! 港珠澳大橋粵港牌小型車可免費使用至2月8號! 政府点都唔封呢兩條橋,其實同無封分別不大!

伯爵府

Monday789 發表於 20-2-3 22:23
原本的陸路封關已是假的! 從2月3號開始所有經文錦道或沙頭角進出的粵港小型車輛, 可以改從深圳灣入境! ...

其實政府都講得好消楚點解唔封啦,D人唔同意都無野好講

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

老翻太太 發表於 20-2-3 21:29
最憎就是果班支持者

別有用心!

大宅

PacoMum 發表於 20-2-3 22:27

從開始都無决心做, 講一套,做一套, 你叫人點信佢! 仍然要開條路畀啲大陸人嚟香港轉機! 要疫症爆到一定要全封,好似武漢,温州....到時香港肯定無翻身機會!
不過俾其他國家知道中國人仍然經香港進出,咁直接封埋香港航班!
人地國家一定保障國民,係香港政府置香港人要求不顧!

大宅

而家剩係醫護危險咩?大把職業都危險啦!救護員首當奇衝,無一個罷工。司機丶零售丶飲食丶酒店丶大廈保安 ...

講得好啱.

救護員/入境處,接觸唔多人咩,唔明支持黑護果班咩人,比人洗晒腦還覺得自己好有理.

伯爵府

PacoMum 發表於 20-2-3 22:27

咪就係囉!
淨係自己香港大把要上上落落大陸搵食,一家大細要養。

落嚟又話要隔離14日,其實真係唔會有私人公司可以又出糧又唔冼番工。

如果,個個星期落嚟都隔離14日,點攪??
唔係個個咁幸福只係香港打工。

除非政府封哂所有關口時,承諾養佢哋就得。

大宅

Monday789 發表於 20-2-3 22:54
從開始都無决心做, 講一套,做一套, 你叫人點信佢! 仍然要開條路畀啲大陸人嚟香港轉機! 要疫症爆到一 ...

你明唔明你封人,人地一樣封你. 咁香港人食乜?上星期只係封幾個關,你去超市望一望,所有米/面比人搶晒. 如果一開始就全封,香港會有幾亂?!

如果要封,就要全封,連香港人都唔可以離開,這樣也是對其他國家既保障!如這樣,高高在上既香港人又可以嗎?

大宅

轉行做空姐咩!

男爵府

ddcat 發表於 20-2-3 21:05
初時要求封關,而家封關喇,又話要計續玩第二波,死垃圾,我都好憤怒呀,你地好明顯只想玩政治喇!
...

其實曠工係咪炒得?
甘曠工是否要扣年假?
無年假是否要no paid leave?
医管局應該跟員工守則做野啦
咪由佢地無顧曠工
比warning letter 佢地
再解僱!有法可依
誰怕誰!

子爵府

Monday789 發表於 20-2-3 22:03
香港仲唔夠亂?仲需要人搞亂? 啲確診者去完大陸,去完深圳返嚟又唔認!仲要入住普通病房! 麻煩啲高層唔 ...

最新果幾位確診者好似都似香港人,佢地有部分人喺好有問題,唔合作,唔認返過大陸,同走路添,依啲唔好入埋政府數吖,喺病人嘅自私行為咋。如果咁的話,理應全部封,全世界唔俾出入,如果唔係果啲自私嘅港人感染者可能陸續有來。好啦,醫護罷工為港人吖嘛,咁點解揼低香港病人去罷工吖,冇罷工嘅做埋佢地份嘢,有無為冇罷工嘅安危諗過吖?仲有病人呢,有武漢肺炎病人,有其他傳染病病人,有垂死病人,有bb病人,有長期病患者,有急症病者,依啲都係有香港人。

男爵府

畀面勳章

ddcat 發表於 20-2-3 21:05
初時要求封關,而家封關喇,又話要計續玩第二波,死垃圾,我都好憤怒呀,你地好明顯只想玩政治喇!
...

一班無良心,無恥,為咗政治, 用病人來威脅政府,。依個世界香港先有依D咁, 卑鄙,可恥,惡魔嘅醫護垃圾。

男爵府

畀面勳章

ngokwan 發表於 20-2-3 21:21
佢地現在都冇做嘢,但要收人工,咩世界?

仲要話唔好秋後算帳,無恥到極點。

伯爵府

侯爵府

czl115 發表於 20-2-3 21:30
你明白嘅話就唔會出腦漿鋪了

伯爵府

Monday789 發表於 20-2-3 22:54
從開始都無决心做, 講一套,做一套, 你叫人點信佢! 仍然要開條路畀啲大陸人嚟香港轉機! 要疫症爆到一 ...

唔該你理性D,人地國家同中國係兩個唔同既國家,香港同內地係同一國家,做法一定唔同啦。你唔信政府,佢做咩你都唔會信架啦,

首頁

尾頁

跳至