0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個B而家大約4.3kg左右,53days(佢37weeks 出世 2.44kg) 飲奶keep住只系飲到640ml左右一日,好偶然有700ml,有時只得610ml
呢個奶量已經維持左一段時間,雖然暫時用公式計6xx ml 系可接受,但感覺還是太小吧!就算沖多D佢都唔肯飲~到底可以點怕佢之後曾磅會唔理想

大宅

Coolmanlala 發表於 20-2-6 18:19
我個B而家大約4.3kg左右,53days(佢37weeks 出世 2.44kg) 飲奶keep住只系飲到640ml左右一日,好偶然有700m ...

二個月得八斤幾好低喔(emoji) 可以餓一次再喂會肯飲嗎?我35週生了滿月都7.5斤60天有5.16滿月全人奶啊!

別墅

Cindy曾 發表於 20-2-7 01:02
二個月得八斤幾好低喔(emoji) 可以餓一次再喂會肯飲嗎?我35週生了滿月都7.5斤60天有5.16滿月全人奶啊!
...

你B出世時幾重?

1個月重到1kg不是算理想嗎?

大宅

Coolmanlala 發表於 20-2-7 03:08

你B出世時幾重?

2.5kg,頭二個月重2.5斤,三四個月重二斤,五個月開始唔食奶,唔中意固體、重唔到幾多

別墅

Cindy曾 發表於 20-2-7 10:41
2.5kg,頭二個月重2.5斤,三四個月重二斤,五個月開始唔食奶,唔中意固體、重唔到幾多
...

每個月重2.5斤?

大宅

回覆 Coolmanlala 的帖子

唔駛同人比較 我個仔同你b差不多重 都係兩個月大 健康院姑娘都話無問題 食得幾多就食幾多 小朋友大d 可以食固體時 再大d 做運動 一定可以變大隻 駛乜擔心 而家d 奶粉好高營養 食到個個變晒肥d

我盡量定時餵奶 同每餐奶量一樣
每個月 開始漸漸拖長d 時間 由三小時一餐食90 拖到3.5 小時食120ml .. 再4 小時餵150 ml
佢個胃會慢慢大 同飲奶個pattern 變定好固定

別墅

Teviss 發表於 20-2-8 01:36
回覆 Coolmanlala 的帖子

唔駛同人比較 我個仔同你b差不多重 都係兩個月大 健康院姑娘都話無問題 食得幾多 ...

多謝你希望真系只糸我過份擔心而已

別墅

我個B而家大約4.3kg左右,53days(佢37weeks 出世 2.44kg) 飲奶keep住只系飲到640ml左右一日,好偶然有700m ...

我個b今日54days,幾重唔知,無磅,滿月個日4.23kg,出世3.3kg,而家都係飲600-720,每餐飲90ml,我問過差唔多時期既媽媽,奶量都差唔多,唔需要太擔心

別墅

文房四寶 發表於 20-2-8 05:33
我個b今日54days,幾重唔知,無磅,滿月個日4.23kg,出世3.3kg,而家都係飲600-720,每餐飲90ml,我問過差 ...

因為我見mama group 好多都飲緊1000ml la

大宅

Coolmanlala 發表於 20-2-7 15:01
每個月重2.5斤?

係呀

大宅

Coolmanlala 發表於 20-2-8 17:42
因為我見mama group 好多都飲緊1000ml ...

奶量唔駛鬥多既
個個人胃口都唔同
大人有啲都食一碗飯,有啲食兩碗飯
有重到,按返自己生長線成長就得啦

我個仔依家7個月
未試過奶量飲多過1000ml
人地食緊五六安時,我個仔仲係食三四安
依家每餐都係食六安
都好健康,一直都係生長線25果條成長
但我從來都唔擔心
體重只係成長指標其一
食得訓得痾得就夠

男爵府

過左第一個月奶量就會穩定,唔會點再加架喇,但你依然可以神奇地見到佢地會繼續增磅。我囡同你B 奶量差不多。一直到6個月7點幾kg 都仲係飲緊600mL。瞓得都好生肉,跟返自己條生長線就得。

別墅

honeybid2 發表於 20-2-10 14:20
過左第一個月奶量就會穩定,唔會點再加架喇,但你依然可以神奇地見到佢地會繼續增磅。我囡同你B 奶量差不 ...

聽到你咁講我都安心啲
因為佢係我個肚嘅時候已經開始吸收唔到,所以要足月催生~~ 又見其他同期BB 已經飲緊1000ml,新手mama真系好驚

別墅

fafaryry 發表於 20-2-10 11:48
奶量唔駛鬥多既
個個人胃口都唔同
大人有啲都食一碗飯,有啲食兩碗飯

我擔心飲唔夠會跌磅
佢成日飲飲下會訓左,飲得個50-60ml 可以keep到2-3hrs 至下一餐

男爵府

Coolmanlala 發表於 20-2-10 18:03
聽到你咁講我都安心啲
因為佢係我個肚嘅時候已經開始吸收唔到,所以要足月催生~~ 又見其他同期BB 已經飲 ...

放鬆啲啦媽媽,出世已經鬥奶量幾時鬥得到大 小心變怪獸家長。BB 你日日抱,有冇輕左重左你知架嘛!BB 天生會知飽餓。

別墅

honeybid2 發表於 20-2-10 18:10
放鬆啲啦媽媽,出世已經鬥奶量幾時鬥得到大 小心變怪獸家長。BB 你日日抱,有冇輕左重左你知架嘛! ...

我會學下放鬆D ka la

大宅

Coolmanlala 發表於 20-2-10 18:05

我擔心飲唔夠會跌磅

唔會
BB天生知飽餓
肚餓一定唔會放過你
有啲媽媽個b經歷厭奶期,一日飲得二三百ml
點逼都逼唔黎,咁都冇計架,唔擔心得太多
訓得好自然會長肉
最重要跟佢自己生長線就得
唔駛太擔心

複式洋房

我仔仔4個月,食美素佳兒都食得幾好呀,一日飲到800ml,返健康院姑娘都話正常生長線😊

首頁

尾頁

跳至