單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我是一個失婚爸爸,認識到一個同樣的失婚媽媽,我有兩個小朋友(2,4yrs),兩個小朋友係跟前妻一齊生活,而佢亦2個(7,3yrs)有一個小朋友(3yrs)跟佢,我們經過互相深入了解後,發展成情侶,當我同佢小朋友三個人時,感覺很融洽;但當人數(小朋友)增加後,感覺有點好似未能控制到的情況出現,我見到佢有啲心事,從佢眼神可以看到佢嘅擔心。
我的心很亂,我很想維繫呢段感情,亦不會輕言分開,希望大家有咩建議可以提供比我,等我哋可以走出呢個樽頸位。我相信辦法總比困難多,我希望大家可以幫下我。

我知道「妳」都喺呢個討論區,所以我想大家幫下我哋(emoji)(emoji)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

syajak 發表於 20-2-8 00:08
我是一個失婚爸爸,認識到一個同樣的失婚媽媽,我有兩個小朋友(2,4yrs),兩個小朋友係跟前妻一齊生活,而 ...

你兩個小朋友唔係跟你
佢一個小朋友跟佢?
你地三個(2大1小)都搞唔點??
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

crystal媽咪 發表於 20-2-8 00:13
你兩個小朋友唔係跟你
佢一個小朋友跟佢?
你地三個(2大1小)都搞唔點??

就係2(大)打4(小)的時候,出現搞唔掂嘅問題

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

syajak 發表於 20-2-8 00:15
就係2(大)打4(小)的時候,出現搞唔掂嘅問題

一般家庭2打4也辛苦
講技巧同習慣、小朋友性格
先試2打2、2打3再加上去

複式洋房

crystal媽咪 發表於 20-2-8 00:17
一般家庭2打4也辛苦
講技巧同習慣、小朋友性格
先試2打2、2打3再加上去

我都明白,但係當第一次2打4時,已經有呢啲問題,我好擔心會令佢更加擔心,有冇D方法,在2打2、2打3嘅情況下,可以容易控制到小朋友嘅行為

寶石宮

syajak 發表於 20-2-8 00:27
我都明白,但係當第一次2打4時,已經有呢啲問題,我好擔心會令佢更加擔心,有冇D方法,在2打2、2打3嘅情況 ...

有咩行為問題發生
室內/室外?先set規矩及賞罰
堅持

複式洋房

crystal媽咪 發表於 20-2-8 07:03
有咩行為問題發生
室內/室外?先set規矩及賞罰
堅持

我哋今次喺屋企發生,主要係小朋友不和,吵架、動手打人、不受控制、爭玩具,另外,我的細女,對佢有點冷淡,我感覺到佢有啲唔開心...

我知道感情係要堅持,沒有捷徑,我相信我哋可以找到方法去解決問題(emoji)(emoji)

洋房

⋯⋯即係兩家孩子共處時不和睦?
試過唔順利就暫時避免吧
先畀多啲時間同關心給自己嘅孩子,建立佢哋對生父嘅信心,唔好令佢哋覺得爸爸丟下自己係去陪人哋小朋友

男爵府

回覆樓主:

拍咗拖幾耐?

別墅

syajak 發表於 20-2-8 00:08
我是一個失婚爸爸,認識到一個同樣的失婚媽媽,我有兩個小朋友(2,4yrs),兩個小朋友係跟前妻一齊生活,而 ...

真係有D困難 小朋友都太細可能唔會明白或者冇咁容易接受到 俾多少少時間D小朋友 你地大人有冇各自同自己個D小朋友傾下 解釋一下自己的情況? 用時間同小朋友溝通就係最好方法之一

4個小朋友一齊 打架爭野玩唔開心一定會有 4個坐定定冇事發生你仲驚 就算兩個小朋友都會爭野玩

最緊要你哋兩個一條心 保持段感情 唔好放手 當你兩個開心保持心境開朗嘅時候其他問題就會慢慢可以解決

能夠有機會再遇到另一半其實真係已經一個好好嘅開始 起碼我都未遇上到

以上純粹我自己意見 你自己都要放鬆啲唔好擔心咁多 冇嘢係解決唔到嘅最多係用多啲時間

複式洋房

onoffonoff 發表於 20-2-8 15:43
⋯⋯即係兩家孩子共處時不和睦?
試過唔順利就暫時避免吧
先畀多啲時間同關心給自己嘅孩子,建立佢哋對 ...

其實都唔算不和睦,只不過相處時有些爭吵...小朋友梗有嘅

我都係咁諗,我同另一半傾過,可能暫時最多2打2先,同埋我都唔想比太大壓力對方,小朋友方面我都會留意一下,始終小朋友嘅想法比較直接,我會努力做好處理,謝謝你的意見

複式洋房

sam/josh 發表於 20-2-8 22:36
拍咗拖幾耐?

其實拍拖幾耐,一直唔係問題,因為我覺得時間可以令我哋成長,慢慢我哋會成為一對稱職的父母;同埋我亦唔會因為拍拖時間長短,嘗試去放棄呢段關係

男爵府

syajak 發表於 20-2-9 09:32
其實拍拖幾耐,一直唔係問題,因為我覺得時間可以令我哋成長,慢慢我哋會成為一對稱職的父母;同埋我亦唔 ...

通常拍多幾耐先會見對方既小朋友?

複式洋房

Colourful0v0 發表於 20-2-9 02:43
真係有D困難 小朋友都太細可能唔會明白或者冇咁容易接受到 俾多少少時間D小朋友 你地大人有冇各自同自己個 ...

我哋都開始慢慢用「細佬」、「哥哥」、「妺妹」稱呼佢哋,等佢哋可以慢慢去接受,我相信慢慢會開始變好,同埋我都有同大仔傾計,佢都好接受到我嘅伴侶

所以暫時決定最多2打2,因為同時照顧,又要無姐姐,真係辛苦;我唔擔心,都唔想另一半見到咁混亂而擔心

多謝你Colourful,我在呢度出post,係因為另一半告訴我,有時佢都會睇吓呢度D post,所以我要比佢知道其實唔需要咁擔心,學你話齋「最緊要你哋兩個一條心、保持段感情、唔好放手、當你兩個開心保持心境開朗嘅時候,其他問題就會慢慢可以解決」(你聽到嗎?)

有人同我講「在對的時間遇到對的人」,我能夠遇到,希望你也可以

複式洋房

sam/josh 發表於 20-2-9 11:51
通常拍多幾耐先會見對方既小朋友?

我哋未開始拍拖嘅時候,其實已經見過大家嘅小朋友,有一樣野,我同佢都好似,開始認識時,已經很早向對方表示自己有小朋友,因為我哋覺得遲早都會知道,不過一早向對方坦白,因為我相信,信任是由一開始就要去建立。我唔想因為隱瞞而令佢對我無信心。

寶石宮

syajak 發表於 20-2-8 09:27
我哋今次喺屋企發生,主要係小朋友不和,吵架、動手打人、不受控制、爭玩具,另外,我的細女,對佢有點冷 ...

暫時唔好四個小朋友一齊,你都話細女對佢有啲冷淡,先搞好佢地關係再慢慢幾個小朋友一齊

複式洋房

crystal媽咪 發表於 20-2-9 15:58
暫時唔好四個小朋友一齊,你都話細女對佢有啲冷淡,先搞好佢地關係再慢慢幾個小朋友一齊
...

係呀,我同佢共識咗,暫時最多2打2先,所以應該無乜問題,之後再加上去,我相信我哋一定可以解決所有問題!(給力)
同埋細女得2歲,好癡身,同埋可能怕生保,先至咁,如果有野食引佢,佢就乜人都跟...所以我又唔係太擔心~~

寶石宮

syajak 發表於 20-2-9 17:59
係呀,我同佢共識咗,暫時最多2打2先,所以應該無乜問題,之後再加上去,我相信我哋一定可以解決所有問題 ...

慢慢加,你兩個接受左佢,佢兩個接受左你。先四個一齊
其實4個1齊應機會唔多,兩個唔係跟你。可能要諗你地係咪會生小朋友,可能呢個問題會大啲

複式洋房

crystal媽咪 發表於 20-2-9 18:23
慢慢加,你兩個接受左佢,佢兩個接受左你。先四個一齊
其實4個1齊應機會唔多,兩個唔係跟你。可能要諗你地 ...

係呀,4個一齊嘅機會,係呢段先至多D機會出現,因為唔洗返學,我成日覺得小朋友好容易感受到你對佢嘅愛同關心,所以我覺得佢哋好容易接受到我哋,因為小朋友會感受到我哋對佢嘅付出。

生小朋友呢個問題,我覺得呢一刻,真係未去到好深入去諗呢樣野嘅階段,因為我本身係一個按步就班嘅人,唔係因為唔plan,係因為怕太多想法,令事情做得唔好,感情嘅建立好似起城堡咁,你個根基都未打好,就去起牆,最終做城堡都唔會好穩陣。

但如果將來會迎接人生另一個階段時候,會再次同佢深入咁傾呢樣嘢~~

Thank you Crystal媽咪比左咁多意見比我

寶石宮

syajak 發表於 20-2-9 18:46
係呀,4個一齊嘅機會,係呢段先至多D機會出現,因為唔洗返學,我成日覺得小朋友好容易感受到你對佢嘅愛同 ...

努力,係複雜,只要兩人信念相近、堅定,共同解決問題

首頁

尾頁

跳至