0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔兩個月大。每晚太陽一落山親扭計,會撐到個人直晒係咁扭,一擺落床就喊,要樹熊抱先得

老公聽長輩講話係肚風,買左吳德物次比bb 飲 。一飲完果晚真係冇再扭而且夜奶都唔駛飲。我擔心成份有咩會令bb 咁安靜....

有冇媽媽都比小朋友飲過?每日飲一次有害嗎?

複式洋房

Princess_kbb 發表於 20-2-9 02:19
阿仔兩個月大。每晚太陽一落山親扭計,會撐到個人直晒係咁扭,一擺落床就喊,要樹熊抱先得

老公聽長輩講話 ...

我女果陣都係2個月到有肚風,都係太陽落山就扭,仲要3,4日無便便,我聽人講飲哩隻嘢ok,我就係我覆診果陣特登問幫我開刀個醫生,佢話佢都有比佢小朋友飲過,所以我先敢比
佢說明寫一日比好多次,但我都係一日一次,其實我個人覺得頭果幾日ok,之後回復原狀(emoji)
我女睇過2個醫生,都話正常,過左3個月就會好,因為佢哋3個月前d腸未發育完善,有肚風引致腸絞痛既機會比較大,所以,唯有捱。。。

大宅

Banana0211 發表於 20-2-9 22:04
我女果陣都係2個月到有肚風,都係太陽落山就扭,仲要3,4日無便便,我聽人講飲哩隻嘢ok,我就係我覆診果陣 ...

我女頭3 個月,真係晚晚6點開始扭,扭到夜晚訓覺,但三個月後好好多了

複式洋房

littlekite1 發表於 20-2-9 22:18
我女頭3 個月,真係晚晚6點開始扭,扭到夜晚訓覺,但三個月後好好多了

係,不過我女最多扭一個鐘就訓,果段日子好難捱,但都捱過了

別墅

Banana0211 發表於 20-2-9 22:04
我女果陣都係2個月到有肚風,都係太陽落山就扭,仲要3,4日無便便,我聽人講飲哩隻嘢ok,我就係我覆診果陣 ...

咁你女女三個月後係咪真係好好多?

呢段日子好崩潰,抱到手軟又冇得訓

大宅

Princess_kbb 發表於 20-2-9 23:35

係呀,晚晚愈扭愈小,睇返你個post先醒起嗰刻晚晅山6點就黎料=_= 成日都扭計,不過我好小成日抱佢,怕佢抱慣成日扭人抱

複式洋房

老公聽長輩講話 ...

想問下係就咁比bb飲定溝落d奶再比佢飲? 我女呢排成日飲奶飲到大半就fing頭,唔想再食,要抱一陣先再食返,下個星期先兩個半月大

大宅

我冇俾呢隻我囡飲,去睇醫生開Infacol,萬寧都有得買。

別墅

tamtam691 發表於 20-2-10 00:32
想問下係就咁比bb飲定溝落d奶再比佢飲? 我女呢排成日飲奶飲到大半就fing頭,唔想再食,要抱一陣先再食返 ...

我溝落奶嫁

別墅

老公聽長輩講話 ...

無辦法,百日哭就係咁解,腸道未發展好,我個B而家兩個半月,越嚟越少扭,飲過七星茶,吳德物次同果皮水,其實大大下就會開始少扭,呢樣真

複式洋房

Princess_kbb 發表於 20-2-9 23:35

係啊,真係好神奇地,踏入3個月後既幾日,佢突然有一日完全無扭計,我本來都準備好佢又扭,點知無,果刻喜出望外之後一直到而加7個幾月都無咩事,大便仲好正常,一日1-2次。
加油啊(emoji)(emoji)明天會更好!

複式洋房

Princess_kbb 發表於 20-2-10 03:51
我溝落奶嫁

Ok, thanks

別墅

Sisyan 發表於 20-2-10 01:24
我冇俾呢隻我囡飲,去睇醫生開Infacol,萬寧都有得買。

想問下你係邊間萬寧買到?我今日去問,藥劑師同我講話呢隻停產左成年。

別墅

Cakelee 發表於 20-3-28 01:29
想問下你係邊間萬寧買到?我今日去問,藥劑師同我講話呢隻停產左成年。
...

https://www.tybabyonline.com/products/infacol-simeticone

呢間online shop 有

大宅

Banana0211 發表於 20-2-10 07:31
係啊,真係好神奇地,踏入3個月後既幾日,佢突然有一日完全無扭計,我本來都準備好佢又扭,點知無,果刻喜 ...

我反而想問三個月之後BB會唔會喊少咗

複式洋房

duckie919 發表於 20-3-28 19:02
我反而想問三個月之後BB會唔會喊少咗

睇我女就真係少喊左,係少左好多,好湊好多。但每個b都係獨特既,唔可以一概而論

複式洋房

我有買吳德勿次 尋日帶呀b食輪狀有問埋醫生 佢話食得 不過唔係人人work 有d話好work 有d就完全無反應 佢話可以食 不過未必有用姐麻 我仔食左又無特別好 反而成日幫佢按肚有幫助XD

大宅

Banana0211 發表於 20-2-10 07:31
係啊,真係好神奇地,踏入3個月後既幾日,佢突然有一日完全無扭計,我本來都準備好佢又扭,點知無,果刻喜 ...

我好羡慕你呀 .....我個囡今個月頭出世,成日係度喪喊,究竟幾時我先有好日子過 , 如果要等到3個月,真係好漫長....

複式洋房

Nagomi 發表於 20-3-31 10:25
我好羡慕你呀 .....我個囡今個月頭出世,成日係度喪喊,究竟幾時我先有好日子過 , 如果要等 ...

唔洗羨慕,希望在明天果時我女都係個半月到就有肚風,佢成日喊,真係好大壓力架,唯有自己成日諗,總有一日會過去,果陣大大話話都睇左3個醫生,d醫生話,係好多bb必經既階段,喊米當運動囉

民房

Cakelee 發表於 20-3-28 01:29
...

我今日係新翠商場萬寧買到

首頁

尾頁

跳至