家庭理財

跳至
[積金保險] MPF

首頁

尾頁

男爵府

我有宏利一份現為保存單因為已經轉新工 , 呢數年因有錢賺故暫時唔會諗合併單,先多謝好意。但我想每月放5佰當儲錢, 請問各JM 可否比些意見我呢?謝謝。
我新工強積金用新地。。。。。
及平時另有儲蓄。。。。

伯爵府

2024勳章

儲錢有很多方法, 唔需要放入MPF

複式洋房

你指舊工係用宏利Mpf ? 如果宏利Mpf有錢賺,點解唔張新工既mpf錢轉埋過去?

別墅

iamlovingit 發表於 20-2-15 19:43
我有宏利一份現為保存單因為已經轉新工 , 呢數年因有錢賺故暫時唔會諗合併單,先多謝好意。但我想每月放5佰 ...

先不說你會唔會把兩個MPF 戶口合併,這個後話。

如果你手頭上有HK$500,可以當係自願性供款咁去供,當然選番你心儀的基金。
第二個方法係:可以重新檢視你的所有保單,包括你的醫療、危疾、儲蓄保單等。如果唔夠的,可以買多一份(最好有儲蓄成份的)。
第三個方法:月供股票。可以買指數類型的如恆生指數,又或者一些實力藍籌股,以月供方式去賺一個長線的升值回報。記住,這個月供股票供款時,你唔駛成日望住個市,因為價高時,佢只會幫你買入少啲的單位,價低時,就可以買入多少少的粹股,長時間之下(10年以上),就會做到平均成本法,長線嚟講都係上升,有賺的,而且每次派息都可以賺到股息。

男爵府

leong1279 發表於 20-2-15 23:19
你指舊工係用宏利Mpf ? 如果宏利Mpf有錢賺,點解唔張新工既mpf錢轉埋過去?

新工剛做了不久。。。。及因為新公司為大衆服務業,及其他原因所以暫時唔會合併。
謝謝你

男爵府

agnesc2017 發表於 20-2-15 23:53
先不說你會唔會把兩個MPF 戶口合併,這個後話。

如果你手頭上有HK$500,可以當係自願性供款咁去供,當然 ...

好多謝你多方意見, 真係謝謝你。
1) 因為MPF 有政府監管相信有些安全性但怕管理費高。及見永明的mpf 好似唔錯所以想喺永明開一個自願性強積金戶口,但詳細要搵資料。

2)我已重整了意外, 危疾及醫療(不是政府那些),及剛多做一份年金。對於年齡大的我已經偏向儲蓄型了。

3)股票我有想過但為了唔想比自己太大壓力所以每月只可拿出500元, 又唔知可買咩?!

別墅

iamlovingit 發表於 20-2-16 10:50
好多謝你多方意見, 真係謝謝你。
1) 因為MPF 有政府監管相信有些安全性但怕管理費高。及見永明的mpf 好似 ...

1) 永明在表現上係唔錯, 不過基金管理費的確好高, 去到成1.9%! 長期嚟講絕對會蠶食你的存款。我知有間MPF 公司基金管理費很低, 同時係由六間世界知名基金公司管理, 例如J.P. Morgan, Fidelity 等, 而基金表現亦很出聲。

2) 儲蓄型的approach 是對的, 你在保障方面都做得很全面了。

3) 每月$500 , 一年都有$6000, 如果想儲蓄的話,可以做零存整付。儲了五年後,再做定期,咁樣可以穩陣地儲到錢。因為我再check 過,$500如果做月供股票都最少要$1000(我唔知其他證券行有無得俾客戶$500都可以做月供股票,至少中銀唔得先),只有$500可以先靠自己儲,儲到一筆大舊錢後,再借助儲蓄工具賺取利息。

男爵府

agnesc2017 發表於 20-2-16 23:18
1) 永明在表現上係唔錯, 不過基金管理費的確好高, 去到成1.9%! 長期嚟講絕對會蠶食你的存款。我知有間MPF ...

agnes 謝謝你
1)可否告知公司名, 可想找資料看看?
2) 孤單一人要諗啦, 怕自己長命又行衰運
3)麻煩你,怕自己手痕又心多攞去洗埋嗰500....
.

多謝你嘅意見。

別墅

iamlovingit 發表於 20-2-17 07:29
agnes 謝謝你
1)可否告知公司名, 可想找資料看看?
2) 孤單一人要諗啦, 怕自己長命又行衰運:si ...

1) 這家是中銀保誠啊, 「我的強積金」計劃.

2) 嗯嗯嗯, 明白的, 一個人更要好好為自己打算啊! 你都好叻啦, 諗得咁全面~

3) 嗯, 有時洗吓錢為自己都開心既, 如果唔想洗的, 儲起佢最好啊~

男爵府

agnesc2017 發表於 20-2-17 22:56
1) 這家是中銀保誠啊, 「我的強積金」計劃.

2) 嗯嗯嗯, 明白的, 一個人更要好好為自己打算啊! 你都好叻 ...

謝謝你, 正睇緊資料

首頁

尾頁

跳至