自由講場

跳至

首頁
12345...24

尾頁

子爵府

victorwong818 發表於 20-2-16 22:04
水聲聽到呀,
但相比佢地恐龍步係小事來。。。
之前日日洗野洗到這點,後來有日得老公不停打牆
不過有時噪音可能是你樓下, 未必是樓上. 如果真是太影響, 不如加用厚岩棉製成假天花. 我都被樓上嘈左四年,最近他們終於搬走, 終於可以睡至天亮.

大宅

anita_yps 發表於 20-2-16 22:11
我同管理署投訴, 管理署又唔敢話佢, 我記得佢部冷氣滴水, 到夏天一定日日投訴到佢冇得開冷氣
...

我樓上他點起身都好吵嫁

我係 19小時,由早上6點比人吵到深肖

伯爵府

victorwong818 發表於 20-2-16 22:12
係真係 嚇死人都似。。
一開始時我老公聽到 bang 一聲,佢會彈開。。。。。職葉病。。。
依家佢開始好D, ...

好多樓樓層都好薄。有種耳機較好,叫你樓公了解下。因男人較熟音響類既野,否則人都癲。

或用其他方法,如唔係點住。真攞命

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我樓上係2個大人,半夜可能放工返黎,拉檯拉凳係會嘈醒你。放假又會鬥木,管理員話佢地用鍾意淘寶自己DIY 。最怕係佢係窗口外面種花,啲菜水茄汁水落哂我窗口,唯一有陽光嘅窗口連衫都哂唔到
都忍左佢6年啦,已經無野好講

想認識多啲屯門友

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

victorwong818 發表於 20-2-16 22:18
我樓上他點起身都好吵嫁
會否把睡房,加些隔音物流,改到好似band 房咁,隔絕嘈音?

有無同佢隔離屋的鄰居合力,輪流拍門,煩到佢地諗辦法靜d?

佢地小朋友如果返左小學,應該會好些。

大宅

若曦 發表於 20-2-16 22:18
不過有時噪音可能是你樓下, 未必是樓上. 如果真是太影響, 不如加用厚岩棉製成假天花. 我都被樓上嘈左四年 ...

多謝意見。
我老公係次次聽到聲都行去樓上,樓下,左右聽。
1) 我樓上上成半年無人
2)左右 樓下都有聲,但唔係bang bang 聲
3)真係bang bang 聲得樓上
4)正確來說是bang bang 腳步聲,大聲bang可能不是樓上,但會move既腳步聲就係9成係樓上。

厚岩棉製成假天花

我問過啦
1)住落好難整
2)無用,師父話可能由 60分貝,變 45分貝,但你都係聽到 bangbangbang,一樣煩,無分別

我知我打左好多字,
又知你想開解我,唔想我怪錯人。
唔好誤會我,好多謝你同我講野
依家11點啦,樓上仲跑緊

大宅

victorwong818 發表於 20-2-16 20:49
樓上嘈音這個話題相信大家都看過聽過很多,這個問題有發生在你身上嗎?
除了選擇上門當面講,投訴管理處或報警 ...

其實有時是不是其他人的嘈音,不只樓上一家。因為我樓下都經常投訴我仔吵,但是我仔返全日幼稚園夜晚都要瞓覺,但是我樓下試過凌晨四點,同日頭啊仔返學時間,上來說我們吵到沒停過,還有我們試過沒人在家,但是一出電梯見到樓下踢我門,大叫我們好吵,其實我們都好無辜,雖然我仔是會吵,但是我們都明白所以他一跳一跑我們都會叫他停

大宅

小平媽媽 發表於 20-2-16 22:34
我樓上係2個大人,半夜可能放工返黎,拉檯拉凳係會嘈醒你。放假又會鬥木,管理員話佢地用鍾意淘寶自己DIY : ...

聽落你都好可憐,有我 3分一,因為你講既野,我樓上都會做。。。。。。
仲會玩魚江。。。。。。晚上你會聽到 bo bo bo bo, 好在最近唔知點解無左bo bo 聲.
但不停掉玩具,玩全唔得好過。

大宅

Whitechocolate 發表於 20-2-16 22:23
好多樓樓層都好薄。有種耳機較好,叫你樓公了解下。因男人較熟音響類既野,否則人都癲。

或用其他方法, ...

耳機有無tips?
我依家用 耳塞,太吵會 耳塞 加 大耳機放音樂。。。
我老公會去跑步,之後跑到唔知去邊。。。。。唔返來

伯爵府

victorwong818 發表於 20-2-16 22:55
聽落你都好可憐,有我 3分一,因為你講既野,我樓上都會做。。。。。。
仲會玩魚江。。。。。。晚上你會聽 ...

最難頂係大肚時,晚晚俾佢噪醒訓唔返,之後因為照顧小朋友太累 已經唔係好在意。
有時啲人唔自律投訴都無用,投訴佢條氣唔順仲嘈多啲,搬去邊都有機會遇到
想認識多啲屯門友

大宅

wmkcnw 發表於 20-2-16 22:41
會否把睡房,加些隔音物流,改到好似band 房咁,隔絕嘈音?

有無同佢隔離屋的鄰居合力,輪流拍門,煩到佢地 ...

問左人,band房你隔自己發出的聲音,但樓上係物理震動,無用。。。。。。

隔離屋的鄰居又好似忍到佢地,同佢地鄰居唔會好似我食曬佢 100%噪音,應仲忍到。。。

唉,希望係佢小學之前,我仲忍到。。。。。
只好上來發下月經post 同大家講下

到底我前世做錯什麼。。。。。

大宅

小平媽媽 發表於 20-2-16 23:01
最難頂係大肚時,晚晚俾佢噪醒訓唔返,之後因為照顧小朋友太累 已經唔係好在意。
有時啲人唔自律 ...

好奇一問,小朋友會唔會吵到?

珍珠宮

Ru如 發表於 20-2-16 22:50
其實有時是不是其他人的嘈音,不只樓上一家。因為我樓下都經常投訴我仔吵,但是我仔返全日幼稚園夜晚都要 ...

我都試過保安上黎話嘈,
但係我家只有我訓緊午覺

大宅

Ru如 發表於 20-2-16 22:50
其實有時是不是其他人的嘈音,不只樓上一家。因為我樓下都經常投訴我仔吵,但是我仔返全日幼稚園夜晚都要 ...

我明白呀,
所以我地次次會上去聽左係唔係樓上吵,如果無聲就唔會怪佢。
可能你樓下唔音聽,如果 bang bang 不一定是樓上,
但如果會move 既腳步bang bang 聲,就多是樓上,
你可以教下樓下既,但佢應聽唔入耳。

聽到你比人屈,我都覺得你可憐。
你這樣想啦,樓下可能比人吵到shortshort地。。。。原諒佢啦。。。

伯爵府

victorwong818 發表於 20-2-16 23:08
好奇一問,小朋友會唔會吵到?

我係好醒訓,可能長期嘈,2個女都訓得好熟,嘈唔醒(大女開頭都會聽到 我順便教佢,你地玩玩具都係咁嘈到人)
想認識多啲屯門友

大宅

mike89 發表於 20-2-16 23:09
我都試過保安上黎話嘈,
但係我家只有我訓緊午覺

我都成日聽到你依個case,
係個保安大hea 亂來ja.

你這樣想啦,有時樓下比人吵到 精神錯亂,唔好怪佢啦。

我樓上日日吵,我好明白吵到頭痛既感覺。

男爵府

victorwong818 發表於 20-2-16 21:08
無錯。。兩個小畜生。。。。口誤,我指小朋友。。。。

叫人哋小朋友係蓄生,我諗你都好賤!想問你樓上幾點嘈?你要求人哋24小時都冇聲?我樓下就是成日日光日白叫看更拍門話我哋嘈,而我女練緊琴同細女做緊功課,吸塵佢都搵看更走嚟拍門,我兩個女九點就上床瞓,我極度懷疑佢有被害妄想症!

大宅

victorwong818 發表於 20-2-16 23:13
我明白呀,
所以我地次次會上去聽左係唔係樓上吵,如果無聲就唔會怪佢。
可能你樓下唔音聽,如果 bang ban ...

其實大家樓上樓下大家好好的溝通,我都可以同他一起找出噪音邊度黎,佢一上來就踢鐵門,鬧粗口,如果我小朋友真是吵我會同距講對唔住,但原來我地無嘈的情況下佢都上來鬧,我直接報警叫警察同佢講下次係覺得我地吵叫管理處上來,佢上來會嚇親我地

大宅

以前經常投訴樓上班細路, 沒用的. 幾年後細路大了, 不再瘋狂亂跑了
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

大宅

小平媽媽 發表於 20-2-16 23:14
我係好醒訓,可能長期嘈,2個女都訓得好熟,嘈唔醒(大女開頭都會聽到 我順便教佢,你地玩玩具都 ...

小朋友唔怕吵就好啦。
唔係真係會怒到想打死樓上。
最怕吵醒小朋友,不過D人話聽住依D聲大,係唔會怕吵。
我細個住間屋有條水口候,但我唔會比佢吵到。
但我依家返去,我會覺得條水候好吵。

首頁
12345...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊