自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

dder 發表於 20-2-18 09:54

今日好返些未?

心悸少咗啲,但異常眼瞓同冇力。

我一向貧血,所以捐唔到血,今次我去試下,血色素又比我過到關,但捐完身體唔舒服。我想知點樣可以克服到?係咪三幾日之內就可以recover?

伯爵府

redhot 發表於 20-2-18 10:25

我一向貧血,所以捐唔到血,今次我去試下,血色素又比我過到關,但捐完 ...

你捐350定450毫升?我體重可以捐450但每次都有啲暈,所以要求捐350,就無事!

體重50公斤以下人士,1次捐血350毫升,而體重50公斤以上者,每次可捐血450毫升。

珍珠宮

rickswim 發表於 20-2-18 10:41
你捐350定450毫升?我體重可以捐450但每次都有啲暈,所以要求捐350,就無事!

今次第一次就捐咗450,可能太勇猛,我諗住佢話乜咪乜,佢地專業架嘛,可能自己身體唔受得

珍珠宮

熱血金章

Dragonmama2012 發表於 20-2-18 00:06
點解去過旅行就唔適合捐?

泰國曾經有寨卡病毒,去過的兩年內,只可以要某重成份的血,即1/4,其餘3/4話因為驗唔到會棄掉。

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

熱血金章

miriam 發表於 20-2-18 00:07
點解?

泰國(除左曼谷布吉)曾經有寨卡病毒,去過的兩年內,只可以要某重成份的血,即1/4,其餘3/4話因為驗唔到會棄掉。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

toffeetong 發表於 20-2-18 10:56
泰國(除左曼谷布吉)曾經有寨卡病毒,去過的兩年內,只可以要某重成份的血,即1/4,其餘3/4話因為驗唔到 ...
我 2018 年暑假去完, 捐血時無提過呢樣野

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

公爵府

toffeetong 發表於 20-2-18 10:55
泰國曾經有寨卡病毒,去過的兩年內,只可以要某重成份的血,即1/4,其餘3/4話因為驗唔到會棄掉。
...

原來係咁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

taptap83 發表於 20-2-18 09:54
請問長期食藥係咪唔可以捐血?
最好係問返紅十字會

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

我一向貧血,所以捐唔到血,今次我去試下,血色素又比我過到關,但捐完 ...
應該有俾鐵丸你食, 記得晒為止

第一次捐可能係身體唔適應, 我捐慣好快無事

珍珠宮

熱血金章

miriam 發表於 20-2-18 11:08
我 2018 年暑假去完, 捐血時無提過呢樣野

我係2019年10月去捐血時,入房量體溫時,職員同我講的。

珍珠宮

miriam 發表於 20-2-18 11:16
應該有俾鐵丸你食, 記得晒為止

第一次捐可能係身體唔適應, 我捐慣好快無事

有食呀

男爵府

我係食咗飯先去捐,捐完之後佢會問你想飲咩?我會揀飲熱咖啡,佢嗰度啲熱咖啡係好甜,我平時係飲齋啡,但係捐完血飲咗佢嗰杯熱咖啡會覺得好舒服,你下次可以試吓揀熱咖啡飲

王國長老

toffeetong 發表於 20-2-18 11:19
我係2019年10月去捐血時,入房量體溫時,職員同我講的。
個次我係去完泰國, 跟住去順德, 填表時無講, 應該個時無事

王國長老

redhot 發表於 20-2-18 11:24
有食呀
下次再去時最好係食完野之後

我慣性食完午餐, 再飲定 3-4 杯水去, 捐完飲返杯熱朱古力, 等個人暖返個身先走

王國長老

^Cat^ 發表於 20-2-18 11:24
我係食咗飯先去捐,捐完之後佢會問你想飲咩?我會揀飲熱咖啡,佢嗰度啲熱咖啡係好甜,我平時係飲齋啡,但 ...
我鍾意佢地杯熱朱古力

之前荃灣捐血站搬左去熊貓酒店時無得飲, 只提供紙包飲品

伯爵府

貧血其實唔適宜捐血
食返啲鐵質丸 相信好快冇事

男爵府

尋日去左捐血啦.

未去既快D去啦, 一包血可以幫到3個人架.

珍珠宮

熱血金章

rickswim 發表於 20-2-18 10:41

我以前夠50kg,會捐450cc。而家唔夠磅,我都會填51kg,然後照捐450cc。自問身體健康,捐慣捐熟,無問題。

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我多數會去Apm度捐

環境都幾大又舒服

伯爵府

toffeetong 發表於 20-2-18 19:06
我以前夠50kg,會捐450cc。而家唔夠磅,我都會填51kg,然後照捐450cc。自問身體健康,捐慣捐熟,無問題。
...

係呀,人人身體狀況唔同,好難用體重劃一,我睇落肥屍大隻,好難信我捐450毫升血會暈

首頁

尾頁

跳至