自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

PuiSun 發表於 20-2-20 10:26
你都幾得意嫁喎,攞人哋d嘢出post出嚟,香港人吾擔心樓價擔心d乜?

我見你唔係第一次問樓價咋!
香港人乜都擔心架啦,點止樓價,但開完一開post又再開另一post就少見D,所以你得意D

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

華華子 發表於 20-2-20 10:39
下....擔心下美國都唔得? 我除左擔心中國, 擔心香港, 都應該會留意下世界各地發生什麼事啊~~
...

唔需要咁大反應,我冇講咩。我也祝福你得平安。

只是我身為中國人,我比較關心自己民族吧了。我們各自關心自己關心的人吧。

天佑中國人,天知武漢人,天知香港人,天佑美國人。

大宅

華華子 發表於 20-2-20 10:39
下....擔心下美國都唔得? 我除左擔心中國, 擔心香港, 都應該會留意下世界各地發生什麼事啊~~
...

你成日用美國流感同武漢肺炎比? 你睇下全世界都停飛武漢,俄羅斯都對中國封關。 咁全世界同俄羅斯有冇咁對美國? 咁你咪知嚴重性差幾遠!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 20-2-20 10:43
唔需要咁大反應,我冇講咩。我也祝福你得平安。

只是我身為中國人,我比較關心自己民族吧了。我們各自關 ...

哈哈, 好似係你反應大D啫~~

就算身為中國人, 都應該關心下其他國家既人和事ga

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Monday789 發表於 20-2-20 10:45
你成日用美國流感同武漢肺炎比? 你睇下全世界都停飛武漢,俄羅斯都對中國封關。 咁全世界同俄羅斯有冇咁 ...

我只係題外話, 而且美國流感的確係死左好多美國人, 呢個係事實~~

伯爵府

好媽媽勳章

華華子 發表於 20-2-20 10:19
題外話, 其實想問下......今次美國流感又算唔算傳染病? 其實佢傳染力都好勁, 好多人受感染, 也有好多美國 ...

美國流感死好多人,冇直接影響我哋,我覺得無乜香港人會關心,自己都自顧不暇,仲理得人咩!

大宅

回覆 abbytang 的帖子

咁你就咪咁偏激喇,如覺得呢個post吾啱講咪吾好入嚟囉,梗係要話吓人先舒服嫁嗎?不過算喇,不好回覆來以免有什麼爭拗。謝謝abbytang

侯爵府

elysemama 發表於 20-2-20 10:49

美國流感死好多人,冇直接影響我哋,我覺得無乜香港人會 ...

如果美國流感傳染力勁, 都有機會影響到我地ga~~

侯爵府

題外話, 其實想問下......今次美國流感又算唔算傳染病? 其實佢傳染力都好勁, 好多人受感染, 也有好多美國 ...

好多人都覺得唔同㗎,佢哋認為感冒有藥醫,又有疫苗.所以驚肺炎驚得要死.但感冒死亡率好高, 感染途徑相約, 但今次因為肺炎反而壓低咗感冒. 都係衛生意識勝過一切病毒.

大宅

回覆 wantaima 的帖子

開幾多post又怎樣了?你覺得不適合你,咪吾好入嚟囉,似乎你想攪事喎?請你不要回覆下去以免發生不必要的爭拗!

男爵府

華華子 發表於 20-2-20 10:49
我只係題外話, 而且美國流感的確係死左好多美國人, 呢個係事實~~

美國流感死咁多人、點解無國家包機接市民回國?

翡翠宮

美國流感傳染力比冠狀肺炎弱好多(專家估計相差20倍)...因為香港冬季流感每年都直接間接殺死約350人(但冬天都好少人因而戴口罩,美國亦然)...如果將350×44(美國人口倍數)=15,600,所以美國流感一年死一兩萬人,仍然屬正常的

男爵府

華華子 發表於 20-2-20 10:49

美國迪士尼有無關?只關上海及香港迪士尼?

珍珠宮

WWT1234 發表於 20-2-20 10:42

啱啱尋晚我都同人講美國流感死好多人,

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/422277/%E6%B5%81%E6%84%9F%E9%AB%98%E5%B3%B0-15%E5%90%8D%E5%9A%B4%E9%87%8D%E6%B5%81%E6%84%9F%E6%82%A3%E8%80%85%E6%AD%BB%E4%BA%A1-%E4%B8%89%E6%97%A5%E7%88%8642%E5%AE%97%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E6%88%96%E9%99%A2%E8%88%8D%E5%80%8B%E6%A1%88

分享下2020年本港1月既個案先。。。

侯爵府

jyjy1684825 發表於 20-2-20 10:53
好多人都覺得唔同㗎,佢哋認為感冒有藥醫,又有疫苗.所以驚肺炎驚得要死.但感冒死亡率好高, 感染途徑相約, ...

其實流感傳染力都勁ga, 不要掉以輕心

不過我估有機會因為流感可以打疫苗, 但暫時新冠狀病毒未有疫苗, 所以大家注意力集中係新冠狀病毒

珍珠宮

PuiSun 發表於 20-2-20 10:12
連佢自己都講過去幾十年都無見過咁嘅傳染病,今次惨喇、惨喇!!!
你哋又有無諗樓市會跌幾多? 有專家講可能 ...

大把人等梗機會

你係想買定想賣

子爵府

wantaima 發表於 20-2-20 10:43
我見你唔係第一次問樓價咋!
香港人乜都擔心架啦,點止樓價,但開完一開post又再開另一post就少見D,所以你 ...
無貨起手當然趁呢個機會盡力唱衰,務求把握最後上車機會

侯爵府

chanti 發表於 20-2-20 10:55
美國流感死咁多人、點解無國家包機接市民回國?

係呀, 點解美國又唔提供口罩比市民?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

既然係沙士2.0, 沙士係2003年即係17年, 為何話幾十年未見過咁既傳染病? 如果係從未見過就唔應該叫2.0.....

侯爵府

chanti 發表於 20-2-20 10:58
美國迪士尼有無關?只關上海及香港迪士尼?

係囉, 流感甘勁, 美國點解又唔關迪士尼呢?

首頁
12345...7

尾頁

跳至