自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

SandyKL 發表於 20-2-21 00:08
點解覺得日本會做得好?佢地最維護自己民族嘅國家,外族唔會重視,根據神戶大學醫學院教授岩田健太郎講嘅混 ...

但船上唔係最多係日本人乘客咩?

琥珀宮

廷廷媽 發表於 20-2-21 00:15
但船上唔係最多係日本人乘客咩?

原來組合係咁。

郵輪上有2508名遊客(包括1285名日本人、470名香港人、425名美國人、215名加拿大人、40名英國人、25名俄羅斯人、20名台灣人、15名以色列人和13名紐西蘭人等)及1063名工作人員。

咁只可以講日本政府連呢千幾國民都顧不好嘞

男爵府

SandyKL 發表於 20-2-21 00:38
原來組合係咁。

郵輪上有2508名遊客(包括1285名日本人、470名香港人、425名美國人、215名加拿大人、40名 ...

原來香港是大户

大宅

LL1999 發表於 20-2-20 22:38
今次真好唔明點解日本做得咁差,原本係無咁多人感染,而家隔離變咗播毒船。無事都變有事!感染咗果幾百人真 ...

日本話架船係屬英國,只係停泊在佢哋港口,佢地管唔到咁多架

公爵府

SandyKL 發表於 20-2-21 00:08
點解覺得日本會做得好?佢地最維護自己民族嘅國家,外族唔會重視,根據神戶大學醫學院教授岩田健太郎講嘅混 ...

佢地係唔會睇清架。

伯爵府

LL1999 發表於 20-2-20 22:23
剛睇直播,原本今晚鑽石公主號第二批港人會坐包機回港,但因為有一國家要大撤離國民,所以港人唔可以離船。 ...

唔知裏面有無韓國人 , 韓國都慘情

子爵府

LL1999 發表於 20-2-20 22:23
剛睇直播,原本今晚鑽石公主號第二批港人會坐包機回港,但因為有一國家要大撤離國民,所以港人唔可以離船。 ...

下?但係香港巳經一早standby,點解要讓突然要撤離既國家?或者一齊撤走唔得咩,點解港人就冇得離船有冇details?thanks

珍珠宮

2024年龍年勳章

SandyKL 發表於 20-2-21 00:38
原來組合係咁。

郵輪上有2508名遊客(包括1285名日本人、470名香港人、425名美國人、215名加拿大人、40名 ...

冇乜大陸人。

最初確診個香港人從邊度染番黎?

珍珠宮

2024年龍年勳章

MLSiu 發表於 20-2-21 03:29
唔知裏面有無韓國人 , 韓國都慘情

南韓人好少量,前幾日總統班機接回國嘞

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

忌廉寶寶 發表於 20-2-21 03:31
下?但係香港巳經一早standby,點解要讓突然要撤離既國家?或者一齊撤走唔得咩,點解港人就冇得離船:bashfu ...

人民入境事務處同日本有關方面交涉過, 就算凌晨撤港人下船, 做夜 D, 佢地都無問題,

但日本方面都係唔比
當港方人員知道呢個消息時, 都感到好無奈, 已盡最大努力
要留多一天係船度既港人, 真係好冒險, 真係好擔心!
希望明天唔好又有咩變卦啦!

男爵府

聽聞因為日本已知船上感染太多,日本根本應付唔到所以一直唔俾船上d人落來,逼到各國要表態自行接國民離去,E十就算確診咗果批日本都唔知點醫擺埋一邊。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

woodpecker 發表於 20-2-21 03:50
冇乜大陸人。

最初確診個香港人從邊度染番黎?

好多人都懷疑, 源頭唔係個香港阿伯, 佢只係早落船, 早發病, 所以早知道佢確診
可能源頭一直在船上, 所以留係船度隔離既人
今次真係好無辜
而家搞到有 600 幾人確診, 真係好嚴重!

珍珠宮

小魔童 發表於 20-2-21 04:53
聽聞因為日本已知船上感染太多,日本根本應付唔到所以一直唔俾船上d人落來,逼到各國要表態自行接國民離去 ...

船上都有自己咁多國民, 但都咁對待, 都唔知點解 D 人成日覺得日本好
以前睇過女王的教室, 其實日本人既教育, 都幾冷漠
同埋, 好似日本有個好出名既森林, 長者或有長期病既
會走去森林度死, 唔想負累家人和社會
個國家教育係咁, 真係好咩?
而家船度有自己國民都唔理, 好似由得佢地自己自生自滅咁!
我對日本無咩好感!

男爵府

回覆樓主:

日本真係做得極差,我從來無諗過,一個咁先進嘅國家,可以唔聽人講,仲趕個本國醫生落船,等D人自生自滅。

男爵府

LL1999 發表於 20-2-21 05:00
船上都有自己咁多國民, 但都咁對待, 都唔知點解 D 人成日覺得日本好
以前睇過女王的教室, 其實日本人既教 ...

如果了解日本制度就知道日本係一個好官僚嘅國度,所有嘢都按章工作,所有嘢都要得到上級凖許,各司其職,事不關己 高高掛起。點解條船上嘅人落唔到來去隔離營?正正因爲呢個政度,審議批准邊度做隔離營可能都要商討一年半載,自由社會人人都夢想,可惜自由從來都係有限制唔係你想點就點,共產黨或許對某d人來講係獨裁,但危難時刻可以即刻出現,相見立下,所以,我好開心我係中國人。

小詠    發表於 20-2-21 13:00
無盡夏    發表於 20-2-21 12:15
榮盛    發表於 20-2-21 09:37

珍珠宮

2024年龍年勳章

LL1999 發表於 20-2-21 04:55
好多人都懷疑, 源頭唔係個香港阿伯, 佢只係早落船, 早發病, 所以早知道佢確診
可能源頭一直在船上, 所以 ...

係喎,有d係繼續行程去橫濱。

珍珠宮

畀面勳章

polliebb 發表於 20-2-20 23:38
船上嘅人都各自留喺房,好似嗰個香港人莊小姐之前都話無出去都確診,其實係咪真係中央冷氣播毒呢?
...

冷氣加食飯吧

珍珠宮

2024年龍年勳章

小魔童 發表於 20-2-21 05:36
如果了解日本制度就知道日本係一個好官僚嘅國度,所有嘢都按章工作,所有嘢都要得到上級凖許,各司其職, ...

其實香港都算係咁,只係有班反中反政府人士,在背後帶風向,政府做乜都反都嬲。

1. 香港果隻郵輪,幾日就檢驗哂所有人。
2. 安排回港隔離,都做得幾好

侯爵府

LL1999 發表於 20-2-21 05:00
以前睇過女王的教室, 其實日本人既教 ...

同意,日本咁多社會問題
唔明點解有人會覺得日本教育好

小詠    發表於 20-2-21 13:03

水晶宮

我估加拿大,今日新聞話佢哋班包機返到加拿大

首頁
12345...7

尾頁

跳至