自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

【明報專訊】日本新型冠狀病毒疫情持續擴散,口罩短缺情况日漸惡化。《週刊文春》周四(20日)披露,大阪市有醫院要求手術室人員重用口罩「直至破破爛爛」,惹起關注。內閣官房長官菅義偉昨(21日)承諾本周起將可確保每周供應逾1億個口罩,惟輿論擔心囤貨轉賣問題續令公眾無法獲口罩供應。

有醫院普通口罩僅5日存量
《週刊文春》報道,大阪關西醫科大學附屬醫院的手術室外本月初起張貼告示,表明院內外科口罩供應暫停,要求手術室人員除了在口罩遭血液濺污時須更換外,其他情况下均須重用,並引述院方稱「口罩要重複使用數天(直到變得破破爛爛為止)」。報道引述消息人士稱,院方口罩供應嚴重不足,普通口罩僅餘5日存量。

官房長官菅義偉昨日會見記者時回應口罩短缺問題,指出目前國內主要口罩生產商已24小時全日生產,供應量較正常倍增以上,加上從中國輸入的口罩量逐漸回復,本周起可確保每周有1億個以上的口罩供應。他亦稱,下月廠商將繼續擴大生產規模,以月產超過6億個口罩為目標,盼盡快緩解口罩荒。

政府:月產6億口罩應市
另外,東京都政府昨(21日)宣布周六(22日)至下月15日由都政府主辦的大型室內活動原則上將延期或取消,以防疫情擴散。學校入學試、畢業試、資格考試等活動則會如常舉行,但將全面實施防疫措施,包括在試場提供酒精消毒液等。對於早前英國倫敦市長候選人貝利(Shaun Bailey)周三稱倫敦可接手舉辦奧運,都知事小池百合子罕有反駁稱,將疫情視作市長選舉的爭議焦點並不恰當,又稱爆發疫情的鑽石公主號「本來是英國籍的郵輪」,暗示英國不應與疫情撇清。

昨增13宗本地個案 3童染疫
日本昨最少新增13宗本地確診個案,其中3人為兒童。埼玉縣一名未滿6歲的學前男童昨證實受感染,他與40多歲的父親上月30日由武漢乘搭第二班包機返國,其父親於本月10日確診,而男童周四晚起發病,目前情况穩定。北海道亦有3人感染,包括一名在新千歲機場的40多歲女檢疫官以及兩名10歲左右的小學生。石川縣一名50多歲的縣政府男職員成該縣首宗病例;東京及千葉縣均有確診個案。為防止職場感染擴大,厚生勞動省昨促商界完善制度,讓員工生病時可請假休息、積極推行遠程辦公和彈性上班時間等。

(NHK/讀賣新聞)
(武漢肺炎)
;-)

男爵府

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

日本仲慘過我地

男爵府

日本amazon 口罩己經越炒越貴

伯爵府

常歡笑 發表於 20-2-22 19:03
【明報專訊】日本新型冠狀病毒疫情持續擴散,口罩短缺情况日漸惡化。《週刊文春》周四(20日)披露,大阪 ...

香港人買晒人哋啲口罩,同大陸人落嚟買奶粉有咩分別?你哋買人哋救命嘅嘢!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

amazing 發表於 20-2-22 20:07
香港人買晒人哋啲口罩,大陸人都係落嚟買日用品姐,你哋買人哋救命嘅嘢!
...

公平d,買嘅唔止係香港人

珍珠宮

回覆樓主:

希望大陸可以幫返手,之前日本都幫左,嚟個時候互相幫助先過到難關

tester5    發表於 20-2-22 20:20

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 20-2-22 20:11
公平d,買嘅唔止係香港人

都啱,香港人做乜都得,做幾衰嘅嘢都自我感覺良好,做乜嘢都可以自圓其說。

alicewang77    發表於 20-2-23 00:09

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

amazing 發表於 20-2-22 20:13
都啱,香港人做乜都得,做幾衰嘅嘢都自我感覺良好,做乜嘢都可以自圓其說。
...

有d野,自己唔識,都可以上網search嘅
要選擇性接收就無辦法啦

男爵府

香港人買晒人哋啲口罩,同大陸人落嚟買奶粉有咩分別?你哋 ...

多謝香港代購,炒家

wcpcelia    發表於 20-2-23 08:59

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

香港人買晒人哋啲口罩,同大陸人落嚟買奶粉有咩分別?你哋 ...

有賣先有 買,諗下咩人出售口罩?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

依家輪到『日本』口罩慌⋯⋯

侯爵府

唔係話香港掃人地市面啲貨冇錯,不過大陸係喺人地口罩廠直接包晒成間廠啲貨,連少少貨流出市面嘅機會都冇。

大宅

香港人日排夜排既口罩,咪就係向世界各地掃返黎...日本係其中之一,唔好講到大陸人自私,我地一樣...

wcpcelia    發表於 20-2-23 08:59

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

回覆樓主:

醫院用嘅口罩,同市面用嘅唔同,要問返平常供應日本醫院口罩嘅供應商,啲口罩去咗邊度。如果係中國產地,就好難講,會比中國扣起。
香港都差唔多,醫院口罩不足,同樣係中國唔比落香港。

啲人在市面點樣搶,照計唔會太大影響醫院供應,但而家醫院都唔夠,就內中出了問題。

公爵府

常歡笑 發表於 20-2-22 19:03
【明報專訊】日本新型冠狀病毒疫情持續擴散,口罩短缺情况日漸惡化。《週刊文春》周四(20日)披露,大阪 ...

點解係武漢回國都唔駛隔離?

伯爵府

kayikayi293 發表於 20-2-22 20:29
香港人日排夜排既口罩,咪就係向世界各地掃返黎...日本係其中之一,唔好講到大陸人自私,我地一樣... ...

你講出重點。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

之前日本捐左好多物資去中國,
估唔到疫情一到,佢自顧不暇⋯⋯

水晶宮

憎到你啲香港人死呀!

首頁
12345...7

尾頁

跳至