自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

ensureyip 發表於 20-2-22 20:28
唔係話香港掃人地市面啲貨冇錯,不過大陸係喺人地口罩廠直接包晒成間廠啲貨,連少少貨流出市面嘅機會都冇 ...

說得對 廠商有錢唔賺,就算想唔賺都要賣比佢地,佢地包晒間廠,唔賣可能全部廠既人,冇得回家,因佢地黎得,就志在必得,錢已經唔係問題,多多都比得起。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

回覆樓主:

香港人唔想搶,因香港冇口罩廠 又要靠外買,日本口罩質素比較好,咁香港人去日本買或訂係正常,如果政府肯幫一下我地搵口罩,可能香港人唔使咁徬徨,要排通宵買口罩。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

ching070707 發表於 20-2-22 22:46
由年初一起 全世界都搶緊口罩!最基本既大國生產就係大陸 !你禁唔禁用先?!香港政府唔係多啦A夢個百寶袋 ...

香港賣既好多口罩都係大陸做,就算響日本賣既,都唔係全部日本做,
但最大問題,新年期間,大陸口罩廠,工人都要回鄉過年,又有呢個疫症發生,咁如果響外地旅行緊既,有消息,都狂掃口罩,唔好講話炒家,自己同家人親戚都要用。

瑪瑙宮

siulili 發表於 20-2-22 23:50
香港人唔想搶? 我眼見係乜都搶喎,米,厠紙,消毒用品,M巾, condoms,....

我朋友話識人家中已有40盒都繼 ...

香港有七百幾萬人,咁係咪個個都搶呢?香港有幾多新移民,咁係咪佢地又有份搶呢?
係架,我可能同你生活響唔同時空架,
大家互不相識,唔同時空有幾奇? 思想都唔同啦。

瑪瑙宮

厚多士 發表於 20-2-22 22:35
你覺得大陸人冇去日本搶口罩?佢地係全球咁搶呀!講搶野勁,邊個民族夠佢地來
...

講得對,我有家人住泰國,泰國本身口罩唔貴,新年前隨時買到,但一知有呢個疫症,住響泰國既大陸人,去左泰國旅行既大陸人,係不斷搶,搶完就拎番黎炒,
住泰國既香港人,佢地只係想買比住香港既家人親友,唔係狂掃貨,
咁如果係買黎炒既賤人,就唔使講啦。

瑪瑙宮

popofat 發表於 20-2-23 00:42
咁都要有時間去排去買先有得炒㗎。一家唔知一家事,可能果個人失業或放no pay 要幫補家計呢?
利申:我係 ...

我冇去排過隊,根本去到都成村人,我冇可能通宵排,隨時出事,我都係家人訂亞馬遜同樂天,口罩,泰國家人又託人帶番黎,我自己都一家幾口,仲有家中既老人家。

首頁

尾頁

跳至