嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女16個月,夜晚好醒訓,有時輕輕摸下佢條頸有冇汗都會醒,跟住喊,要埋身再訓反。 佢夜晚訓訓下會喊, 跟住就發現佢vv左, 要埋身先再訓到, 老公話佢可能急尿,覺得吾舒服。 但甘細個bb應該吾識忍尿 . 日頭佢vv又吾會喊。
回覆 Happylau007 的帖子

Hi Happylau007, 小朋友16 個月仲細,可能未太識得用言語表達佢想去小便,所以會用喊聲話俾媽媽知佢去左小便醃住皮膚唔舒服,有時喊完情緒激動左,可能都需要媽媽安撫先瞓得番。日頭女女係點樣表達俾媽媽知佢要去小便架?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-2-26 16:21
回覆 Happylau007 的帖子

Hi Happylau007, 小朋友16 個月仲細,可能未太識得用言語表達佢想去小便,所以會 ...

有時冇同我講,有時就屙左先同我講佢vv
Happylau007 發表於 20-2-27 01:42

有時冇同我講,有時就屙左先同我講佢vv

BB需要時間慢慢學習同適應戒片,屙左會都同媽媽講都代表有意識表達想「尿尿/便便」 媽媽試下鼓勵BB,有急急時同媽媽用動作表示,如: 舉手、踏腳。 建議媽媽可以預備顏色鮮艷又得意的便盆,有扶手嘅設計令佢更有安全感 (如果係仔仔,可以揀前端設有防濺瀉圍擋的款式)。媽媽有冇俾佢著方便除嘅紙尿褲?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

會喊。起身同佢換片再訓。

禁止訪問

大宅

Happylau007 發表於 20-2-24 09:12
我個女16個月,夜晚好醒訓,有時輕輕摸下佢條頸有冇汗都會醒,跟住喊,要埋身再訓反。 佢夜晚訓訓下會喊, ...

會啱呀 你女 同我仔好似

佢喊 你問佢要唔要vv

首頁

尾頁

跳至