自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

1998年11月某個夜晚,時為新城DJ的洪朝豐,為節目第二次訪問寶詠琴做資料搜集,到寶詠琴山頂寓所傾談,一講講足7粒鐘。洪朝豐說:「完咗之後佢車我去灣仔搭過海的士返屋企,臨落車時好自然我錫咗佢一啖,佢冇拒絕我,佢覺得好愉快。事後佢話第一次同第二次見面之間嗰個星期,香港其實有流星雨,佢話好掛住我,好想同我睇流星雨......嗰時我哋香港京劇研習社有個演出喺西灣河,我邀請佢去睇,喺嗰度我哋第一次拖手,去到12月初時,我同另外3個音樂人喺大會堂劇院有個聯合音樂會,我作為一個男高音,我請咗佢嚟睇。」當晚表演結束後,洪朝豐致電寶詠琴問可否到她家過夜,寶詠琴答應。「嗰晚係我第一晚喺佢屋企過夜,第一次發生性關係。」

子爵府

繼續...
洪朝豐跟寶詠琴愛得高調,互相也恨得透徹,二人由反目成仇到復合到再次分手,「洪寶戀」曾是全城熱話,比起任何一部高收視連劇還更精采。洪朝豐直認二人性格上其實有很大差異:「我哋一出門(旅行)就容易唔開心,因為路上大家要相依為命,過程裏邊好容易有拗撬。我舉一個例,譬如我哋喺巴黎戴高樂機場,落機時等行李,我想去洗手間小便,我搵咗好耐,啱啱見到寶詠琴好『呢hea』喺輸送帶搬行李搬落嚟,我即刻走去幫忙,咁佢就鬧我:『你做乜去洗手間去咁耐呀?』我話我搵唔到洗手間,去咗好遠,佢話:『嗰度咪有囉!』指住個好近嘅地方,我話睇唔到,佢嗰時有個司機嚟接佢,我哋同個司機隔住玻璃之類,我當時態度亦都唔好,因為我覺得我只不過係遲咗嚟攞行李,你唔需要發咁大脾氣,所以我鬧返佢。事後佢話我唔好,唔應該喺佢司機面前鬧佢,我冇理佢。」「又或者我哋去京都玩,喺大阪機場轉火車,我又要去搵廁所,返到嚟佢又發我脾氣,因為火車就嚟要開,佢係嗰種樣樣嘢要好準時,樣樣嘢喺自己控制範圍裏邊,習慣咗每樣嘢都好規矩,每樣嘢都係佢掌握裏邊,如果唔係佢掌握之中,佢就會有脾氣。」

子爵府

跟寶詠琴第二次分手,洪朝豐說導火線是寶詠琴不滿他顧住瞓覺。「喺紐約我哋住四季酒店,佢秘書幫我哋book咗間食龍蝦好出名嘅西餐廳,因為佢知道我好鍾意食龍蝦,想氹我開心。晏晝未夠時間,我哋喺酒店,我好眼瞓好攰,我就瞓覺,佢坐喺我隔籬睇報紙,我瞓醒就行啦,但佢嗰日好奇怪囉,佢一路唔出聲,應該歡天喜地去食龍蝦。去到餐湯上嚟,然後佢先講佢嬲,嬲嘅原因係晏晝佢好想同我傾偈,好想我陪住佢,但我走咗去瞓覺,唔理佢,我聽到好失望,個餐湯我一路攪冇飲到,佢開始好驚,我冇出聲,然後返到去佢話我病發作,我抑鬱狂躁症發作,話要打電話畀我醫生,叫我醫生加藥,跟住第日我就同佢分手。」

子爵府

有人覺得洪朝豐跟寶詠琴一起是為錢。洪朝豐否認:「我對佢嘅錢冇興趣,一啲興趣都冇,一路以嚟我頗為視錢財如糞土,而且1996年我過檔新城,我當時簽兩年約,頭一年係100萬年薪,第二年係150萬年薪。到我遇到寶詠琴,我係170萬年薪,到我同寶詠琴分手,我係賺緊200萬年薪,我係完全唔需要靠寶詠琴嘅錢都生活到。不嬲我都係重視精神世界,多過物資世界嘅一個人,所以啲人覺得我走埋去佢身邊,事實上佢都走埋我身邊,大家互相吸引。我哋大家走埋一齊,點解要同錢扯上關係?點解大家睇嘢係咁世俗?點解佢哋唔相信呢個世界上有真正愛情?如果佢哋抱住咁嘅態度去睇我同寶詠琴拍拖嘅話,我會覺得呢班人好可悲囉,因為呢樣證明喺佢哋生命入邊未出現過真正愛情。」

水晶宮

回覆樓主:

睇到佢哋d爭吵位,其實同一般情侶之間差不多

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

洪係同志?

佢有個仔喔。

子爵府

Sumyeema1 發表於 20-2-25 13:37
洪係同志?

佢有個仔喔。

雙性戀

子爵府

fifilove 發表於 20-2-25 13:41
雙性戀

個男主角搵記者採訪有意思嗎女主角都不在了、講咩都冇意思

wcpcelia    發表於 20-2-26 11:57

水晶宮

在消費個死者

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

fifilove 發表於 20-2-25 13:30
有人覺得洪朝豐跟寶詠琴一起是為錢。洪朝豐否認:「我對佢嘅錢冇興趣,一啲興趣都冇,一路以嚟我頗為視錢財 ...

男人與女人之間既爭吵,差不多都係咁。

不過,洪本身太有才華,太藝術家,太情緒化。
我自己覺得洪是很難相處,女方要更會遷就才可。
有d男人,用來拍下拖,sip下時間就好,唔適合結婚。

大宅

好心啦,冇人想知

侯爵府

fifilove 發表於 20-2-25 13:27
1998年11月某個夜晚,時為新城DJ的洪朝豐,為節目第二次訪問寶詠琴做資料搜集,到寶詠琴山頂寓所傾談,一講 ...

其實倆人間咁私密嘅嘢,佢又冇問到女方是否同意,點可以講出黎?

男爵府

好討厭佢,痴還痴,吾該吾好咁無品。

伯爵府

陳年舊事仲摷返出黎講!

不過我相信佢2個當初係互相欣賞嘅!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sumyeema1 發表於 20-2-25 13:37
洪係同志?

佢有個仔喔。

其實佢離婚時,已明確同佢前妻交代佢係同志。所以佢前妻尊重佢。

當年,呢個應唔係咩秘密黎。

反而,其後佢同寳小姐之戀,至令人奇怪,究竟係有人令佢轉左?為錢?真愛?為令某人難堪?................答案難知。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

寶小姐又靚又叻,但情路坎坷。

當時兩人分手後,洪朝豐的說話非常難聽, 寶詠琴察覺洪有情緒問題,捉佢去睇醫生,至死一直對洪很包容。

子爵府

我個人不是太接受雙性戀

男爵府

其實寶都過咗身咁多年,不如將好嘅嘢留在回憶入面,唔好嘅嘢就唔好再攞出來講,尊重下寶,尊重下自己

珊瑚宮

回覆樓主:

只記得一隻手指可以點用

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實兩個一齊,拍拖,分手,都好閒。
正常人都係咁經歷。
有咩好事事攞出黎講。

首頁

尾頁

跳至