自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

鼠鼠鼠 發表於 20-2-26 22:33
講得好啱

X3
樓主嘅言論令自己露底了

男爵府

西瓜包 發表於 20-2-26 16:49
終於明白怎解個個口號咁叫話自己有交稅囉,原來坐地鐵都係交稅㗎咁香港人,人人都交稅囉,邊個無出 ...

大宅

DorothyTsang 發表於 20-2-26 22:42
樓主,香港有好多都係出外國讀書,跟住返嚟香港搵工做,咁呢班中產你又點拆呢?

...

睇來好多BK人既邏輯不太好

我從來無想拆D乜野,我只係想表達一個意思,就係一個人有無交薪俸稅,同佢地對社會有無貢獻,或者政府有無欠左佢地根本無直接關係,具體仲要睇好多野,例如佢有無係本地讀過大學,有無最近買過樓,根本交薪俸稅只係影響好小既一部份,唔好成日攞自己要交薪俸稅就當自己先係香港真正既主人,或者覺得香港應該要由有交薪俸稅既人話事

大宅

bdrom 發表於 20-2-26 22:22
我諗你地搞錯哂我既意思,我唔係講緊基層有無機會讀大學,而係讀過大學既基層年青人大部份過一段時間都唔會再 ...

你都真係低低地
照你既邏輯
讀過大學的人=受了政府資助
所以冇資格投訴政府偏幫基層
咁基層一直受政府資助
點解又有資格投訴呀?
唔應該投訴政府退稅比中產啦
明明自己貪得冇厭
但要理直氣壯咁款
你要公平
咁不如唔好分中產定基層
不論大家收入多少
都一樣年年交咁多稅,如五萬比政府
點呀?公平啦
大家年年都交一樣的稅
點解永遠要政府資助基層
咪就係佢地發窮惡囉
最好年年派幾萬比你地添!繼續發窮惡啦

大宅

bdrom 發表於 20-2-26 16:06
最近係BK上面睇到太多呢類言論,大意是認為只有有交過稅既人先至係對社會有貢獻,先至係政府真正既老闆,先至 ...

我覺得打政府工收入穩定 不應比一萬

公爵府

bdrom 發表於 20-2-26 22:22
我諗你地搞錯哂我既意思,我唔係講緊基層有無機會讀大學,而係讀過大學既基層年青人大部份過一段時間都唔會再 ...

唔合邏輯,你講到讀過大學就搵唔少起碼都係中產,冇讀大學就一定做基層,甚至稅都唔駛交。
現實中大把有錢人冇讀過大學,一年唔知交幾稅,即係佢哋就有資格?

大宅

Joball 發表於 20-2-26 22:37
我係大學生
已交超過七十二萬稅
薪俸稅加利䅞稅
我從來無講過任何人有資格或者無資格出聲,我相信任何守版規既人都有資格出聲,我從來只會睇對方講野有無道理而唔會睇對方係咩身份,但係似乎你並唔係咁樣諗

另外回應返係你既質疑:

第一,我相信好似你交咁多稅既人士只佔要交薪俸稅既人士當中非常少數

第二,我亦從來無來講過我認同一個人交既稅應該要同佢從政府得到既福利好處一樣既睇法.我只不過係利用緊某D人既邏輯駁倒翻佢地自己,顯示緊佢地既邏輯甚至無法自圓其說.具體意思就係佢地並唔係佢地想像中對政府既稅收咁大貢獻,佢地係以前其實亦駛左政府好多錢而自己唔知道

第三,如果一個人交既稅應該要同佢從政府得到既好處一樣的話,咁試想想政府要為全香港交得最多稅既四大富豪提供幾多福利好處先岩?我相信大部份人亦會認同呢種睇法是荒謬的

大宅

littledot 發表於 20-2-26 23:21
唔合邏輯,你講到讀過大學就搵唔少起碼都係中產,冇讀大學就一定做基層,甚至稅都唔駛交。
現實中大把有錢 ...
請你睇返#43

我已經解釋左好多次,我完全唔係講緊有交稅就一定有讀過大學,或者無交稅就一定無讀過大學,我只係想表達一個意思,就係一個人有無交薪俸稅,同佢地對社會有無貢獻,或者政府有無欠左佢地根本無直接關係,具體仲要睇好多野,例如佢有無係本地讀過大學,有無最近買過樓,根本交薪俸稅只係影響好小既一部份,唔好成日攞自己要交薪俸稅就當自己先係香港真正既主人,或者覺得香港應該要由有交薪俸稅既人話事

公爵府

bdrom 發表於 20-2-26 23:22
我從來無講過任何人有資格或者無資格出聲,我相信任何守版規既人都有資格出聲,我從來只會睇對方講野有無道理 ...

E個世界也有很多人響海外讀U

公爵府

Ilovefuufu 發表於 20-2-26 23:05
你都真係低低地
照你既邏輯
讀過大學的人=受了政府資助

出post 的人應該係低低地基層

珍珠宮

emilylam 發表於 20-2-26 16:39
簡單d一句講,只要有為社會付出過建設過都一視同仁,好食懶非有手有腳呃綜援靠政府養先最無資格拿,除了真 ...

大宅

micsin 發表於 20-2-26 16:30
我都無怨 香港 能多感恩少麻怨 該好

贊同

公爵府

bdrom 發表於 20-2-26 23:27
請你睇返#43

我已經解釋左好多次,我完全唔係講緊有交稅就一定有讀過大學,或者無交稅就一定無讀過大學,我只 ...

係你話要唔好淨睇自己付出幾多,要睇埋自己係政府度攞左幾多嘛!
又或者咁講,你所講嘅貢獻係點衡量呢?一個人點先叫對社會有貢獻?攞綜援嘅日日唔駛做對社會有冇貢獻?殺人犯強姦犯有冇貢獻?

子爵府

emilylam 發表於 20-2-26 16:39
簡單d一句講,只要有為社會付出過建設過都一視同仁,好食懶非有手有腳呃綜援靠政府養先最無資格拿,除了真 ...

啱啊!
我覺得好多舊政策都養懶人

伯爵府

點解有啲人可以將派綜援咁粗暴簡單地理解為養懶人?

男爵府

bdrom 發表於 20-2-26 16:06
最近係BK上面睇到太多呢類言論,大意是認為只有有交過稅既人先至係對社會有貢獻,先至係政府真正既老闆,先至 ...

入大學係計dse成績入架,人人機會均等,只要努力讀書就有機會讀大學、你講到入到政治資助大學好似攞盡政府著數噤

男爵府

Joball 發表於 20-2-26 22:37
我係大學生
已交超過七十二萬稅
薪俸稅加利䅞稅

其實好多唔係永久居民都要交稅
我老公頭2 年在港,交差唔多10 萬稅1 年...
我哋結婚後、我唔做嘢,叫交少好多
佢仲未夠7 年,今次連1 萬都冇份

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Joball 發表於 20-2-26 23:29
出post 的人應該係低低地基層

大宅

SullytheMonster 發表於 20-2-26 23:36
點解有啲人可以將派綜援咁粗暴簡單地理解為養懶人?
係囉,我都唔明

我係上一頁已經同佢地詳細解釋左究竟綜援既真實情況係咩一回事,然後佢地仲要好似錄音機咁不斷重複講綜援唔使做養懶人唔公平,可見佢地根本完全無想過講道理,只係想搵個人當鏢靶情緒式發洩自己既不滿,對住呢班人我諗我真係慳返啖氣好過了

侯爵府

回覆樓主:

一般而言,17/18歲剛剛中學畢業, 睇唔到點解政府要派一萬俾佢地, 不如寬減/資助佢地繼續讀書學費,更加用得其所及有價值

首頁
12345...7

尾頁

跳至