嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,有人話對BB皮膚好,又有人話有激素唔好食,其實食唔食得嫁?
回覆 yeemeko 的帖子

Hello yeemeko,西醫角度BB冇特別要對燕窩戒口,不過燕窩蛋白質比較高D , 比較易引起過敏反應,有D 小朋友可能食左會敏感出濕疹,眼睛/口唇腫等等。如果想試可以份量少少開始,連續食幾日份量慢慢加留意住有冇敏感。
BB而家幾大? 有冇試過食物敏感呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 20-2-27 11:33

Hello yeemeko,西醫角度BB冇特別要對燕窩戒口,不過燕窩蛋白質比較高D , 比較易引起 ...

BB 10個月大,未見有敏感。咁我係咪等佢大啲先俾佢試會安全啲啊?

BB 未試過有食物敏感,都可以俾BB 試少少。衛生署有提到刻意戒食某D 食物唔會減低對呢D 食物敏感嘅風險架,但如果BB本身已經有敏感/濕疹,試易引起過敏食物之前就要問下醫生。10個月大BB而係咪食緊兩餐固體喇?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 20-2-28 10:08

BB 未試過有食物敏感,都可以俾BB 試少少。衛生署有提到刻意戒食某D 食物唔會減低對 ...

係啊,食緊2餐啦!食量都唔錯,想佢皮膚靚啲比燕窩BB試下
唔該

食到兩餐都好好!
再有營養嘅食物都唔使日日食架~
最緊要均衡飲食~

複式洋房

回覆樓主:

bb唔好食,燕窩有做加工,又有可能漂過既……

男爵府

DHA勳章

唔好食 有激素

首頁

尾頁

跳至