自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

如果係 group 度傾都ok
但如果自己同老師私聊,就唔好成日或有事無事都WhatsApp 佢,因有時d 老師 唔想d 家長日日夜夜都搵佢。

男爵府

回覆樓主:

用WhatsApp 同班主任聯絡係方便好多,但亦同時好易不知不覺阻了老師休息時間,所以我無同老師WhatsApp ,但補習老師就有,因佢哋都幾成WhatsApp 我傾亞女進度,所以都會聯絡下

大宅

Mar9b 發表於 20-2-29 13:20
阿仔特殊學校,老師打來無來電顯示,由停課到依家打過2次。
班主任無WhatsApp ,叫有事打去學校 ...

我們學校唔反對用whatsapp 聯絡老師,但去年有個家長及學校社工群組中,有家長講太多社會運動消息,之後校長就cut group, 後來改以廣播訊息就算,避免有人閙交

男爵府

花花大姐 發表於 20-2-29 14:23
我們學校唔反對用whatsapp 聯絡老師,但去年有個家長及學校社工群組中,有家長講太多社會運動消息,之後校 ...

其實唔係老師Whatsapp我先,我都冇諗過要佢電話,應該係呢排停課,老師應該忙左,唔係個個學生家長都可以打到電話

大宅

phoebebbc 發表於 20-2-29 14:38
其實唔係老師Whatsapp我先,我都冇諗過要佢電話,應該係呢排停課,老師應該忙左,唔係個個學生家長都可以 ...

我們老師好好,主動比電話可以聯絡,當然在日間找佢啦,晚上儘量唔聯絡,除非阿仔有突發事情

男爵府

s160656 發表於 20-2-29 14:04
如果係 group 度傾都ok
但如果自己同老師私聊,就唔好成日或有事無事都WhatsApp 佢,因有時d 老師 唔想d 家 ...

呢樣係絕對啦!不過老師冇開group,係直接私whatsapp,我諗係驚係group度一人問一樣仲煩左

男爵府

花花大姐 發表於 20-2-29 14:41
我們老師好好,主動比電話可以聯絡,當然在日間找佢啦,晚上儘量唔聯絡,除非阿仔有突發事情
...

因為停課老師仲忙左,日頭要準備網上授課,夜晚唔洗備課,都想有私人空間

禁止訪問

畀面勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都有呀, 關心下小朋友

男爵府

好媽媽勳章

一向有同幾位老師聯絡,有一次旅行要book車其中一個介紹同幫我book埋,有啲私下會約出嚟食飯不過大家都有意識唔會講太多學校嘅嘢,近排都有傾下功課,夠唔夠口罩用
奀b仔9月16日出世啦~

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

無老師電話

男爵府

phoebebbc 發表於 20-2-29 12:39
有時答完佢,佢“已讀不回”,我就驚自己係米答錯野

唸多左了,老師冇野的

子爵府

phoebebbc 發表於 20-2-29 12:32
呢排停課,真係睇得出老師本身有幾關心學生,班主任(男)主動whatsapp會問下仔功課識唔識做啊?明唔明今日 ...

冇……
佢用133打嚟

男爵府

qq6a 發表於 20-2-29 15:18
唸多左了,老師冇野的

希望啦!可能自己講錯野又唔知,開學見到好似好瘀,見到佢,就會覺得佢會諗:呢個媽咪點解果次咁講野嫁,好煩

男爵府

csc_cherry_chan 發表於 20-2-29 15:34
冇……
佢用133打嚟

開學時都係用133,依家停課時就用自己手機

男爵府

奀b豬媽咪 發表於 20-2-29 15:15
一向有同幾位老師聯絡,有一次旅行要book車其中一個介紹同幫我book埋,有啲私下會約出嚟食飯不過大 ...

約出黎食飯,真係好fd哦!會帶埋小朋友去?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

phoebebbc 發表於 20-2-29 12:32
呢排停課,真係睇得出老師本身有幾關心學生,班主任(男)主動whatsapp會問下仔功課識唔識做啊?明唔明今日 ...

唔會私下whatapps老師,我冇咁多時間entertain老師,我都有我既工作。
有需要,老師只會用學校來電和家長溝通,我亦只會打返學校搵老師。

以前同一個幼稚園班主任就有聯繫,因為佢好鍚我女,我地大家小朋友又同級,有段時間大家一齊傾派位,升小,有共同話題,會互相幫忙支持。

男爵府

陪月勳章

小學:啊仔班主任入左家長group,有咩問題直接溝通,啊女班主任每星期無來電顯示打一次電話來
大女中學老師就同學生直接WhatsApp

男爵府

tester5 發表於 20-2-29 15:54
唔會私下whatapps老師,我冇咁多時間entertain老師,我都有我既工作。
有需要,老師只會用學校來電和家長 ...

咁我諗依家各有各忙,聯絡小左?

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

經常WhatsApp
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

首頁

尾頁

跳至