夫婦情感

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

如果另一半永遠長唔大,除性格大细路,不會管教子女,更不會管理自己,如飲食不健康,喜歡吃零食,細路見到又要食;多肉少菜....思維亦是停留在十幾廿年前,冇計劃。
行為自理也是長吾大,長期要人幫執手尾(如廁後不冲厠,飲完個罐不掉,拿出來的東西不放回原位,污糟衫褲成日有廁紙在內,搞到成機衫都係廁紙碎.....不能盡錄)我覺得呢啲行為好影響別人,更沒有一個好榜樣給子女。

子爵府

大家的思想已經好唔一致,好難溝通,心靈的溝通更加沒有;佢冇同理心,唔識理人感受;我有唔舒服,亦都唔識照顧我,關心我。子女的照顧,管教基本上都落在我一人身上⋯⋯
他唯一的好就是對錢銀不計較,交足家用。但上進心已欠奉⋯⋯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

gilgil39 發表於 20-3-1 14:40
大家的思想已經好唔一致,好難溝通,心靈的溝通更加沒有;佢冇同理心,唔識理人感受;我有唔舒服,亦都唔識 ...

別墅

crystal媽咪 發表於 20-3-1 15:39
除左比足家用仲有咩優點?

好多男人都係咁 包括我果個

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

judy1122 發表於 20-3-1 15:45
好多男人都係咁 包括我果個

子爵府

crystal媽咪 發表於 20-3-1 15:46
我都知好多男人係咁
真係似湊一個大細路

冇錯!感覺就係湊住個仔......未有小朋友可能冇咁反感,但已經湊住兩件,仲要湊埋個大,真係好難頂,好大壓力
隨住有小朋友,好多父母都會做好自己個角色,我自己有,會知道自己責任,言教,身教......但佢冇,從來冇乜做人道理去教小朋友,身教都冇

優點.....?越嚟越諗唔倒,以前欣賞佢聰明,但已經被佢日常生活間諸多吾用腦的例子掩蓋。
以前覺得佢就我,後來覺得佢個人冇所謂,而家發現原來佢係唔用腦,所以乜都問我,由我來決定......我覺得好攰,好攰

ChingChing19    發表於 20-3-5 15:11

伯爵府

回覆樓主:

咁似我老公,大細路,多肉少菜,食零食,不過佢有手尾會做家務,其實我飲食習慣都同佢一齊,因為佢大細路同佢一齊只係吃喝玩樂好開心,可能因為我地吾生細路,冇煩惱,或者你試下諗多啲佢既優點,其實佢罪致死

寶石宮

gilgil39 發表於 20-3-1 16:07
冇錯!感覺就係湊住個仔......未有小朋友可能冇咁反感,但已經湊住兩件,仲要湊埋個大,真係好難頂,好大 ...

別墅

直頭似湊緊個反叛期既青少年咁
成日搞對抗 你做東佢做西 突登對小朋友差d迫你自己出手 日日聽佢講閒話 單單打打 永遠無得休息 想訓都唔比我訓

子爵府

肥肥寶 發表於 20-3-1 16:22
咁似我老公,大細路,多肉少菜,食零食,不過佢有手尾會做家務,其實我飲食習慣都同佢一齊,因為佢大細路同 ...

所以拍拖時吾大問題,結婚後都唔大問題,但到生小朋友後就大鑊啦!太多問題衍生出來,管教,照顧......其實我都唔識,慢慢學;但佢就一直依賴我,仲要懶。家務(只懂拖地,洗廁所);煮飯免問,仲想大魚大肉,原來佢係港孩,俾佢阿媽照顧得太好,乜都唔識。如果肯學,問題不大;但係唔長進,10幾年後仍然倚賴我,旨意我。
忽然有一日,覺得自己冇咗個老公,但多咗個仔.......接受唔到!

子爵府

judy1122 發表於 20-3-1 16:31
直頭似湊緊個反叛期既青少年咁
成日搞對抗 你做東佢做西 突登對小朋友差d迫你自己出手 日日聽佢講閒話 單單 ...

我嗰個永遠冇聽見佢同小朋友講道理,一嚟就鬧,極冇耐性,叫佢同小朋友戶外活動又唔鍾意。宜家先知佢係極度唔適合做爸爸......

別墅

gilgil39 發表於 20-3-1 17:00
我嗰個永遠冇聽見佢同小朋友講道理,一嚟就鬧,極冇耐性,叫佢同小朋友戶外活動又唔鍾意。宜家先知佢係極 ...

最慘係成三十歲人 對住個親生既都要睇心情
心情好時就傾下計講下道理 心情差就叫個仔死開 咪煩佢
真係好可憐 得果3歲幾4歲 反而做媽媽呢?病都無得休息下靜下 鐵人上身 因為d野我唔做真係無人做

伯爵府

gilgil39 發表於 20-3-1 16:57
所以拍拖時吾大問題,結婚後都唔大問題,但到生小朋友後就大鑊啦!太多問題衍生出來,管教,照顧......其 ...

唯有叫自己包容佢,我老公都係咩都問我,最近屋企啲水喉塞左都係我攪,我媽聽到我通返條喉話我犀利,我都同佢講覺得自己叻,同老公領功等佢讚下我就開心,有時當佢係你老公或者你個仔都只係一念之閒,你成日諗佢缺點你只會越黎越吾鐘意佢,放大佢優點包容佢缺點

子爵府

judy1122 發表於 20-3-1 17:33
最慘係成三十歲人 對住個親生既都要睇心情
心情好時就傾下計講下道理 心情差就叫個仔死開 咪煩佢
真係好可 ...

重點係佢唔識做,吾肯學。
做咗爸爸吾肯改變,對小朋友太吾公平!

子爵府

肥肥寶 發表於 20-3-1 17:54
唯有叫自己包容佢,我老公都係咩都問我,最近屋企啲水喉塞左都係我攪,我媽聽到我通返條喉話我犀利,我都 ...

但有小朋友情況大不同

別墅

gilgil39 發表於 20-3-1 18:02
重點係佢唔識做,吾肯學。
做咗爸爸吾肯改變,對小朋友太吾公平!

對小朋友應該做好榜樣 唔係只會有樣學樣 我唔想第時佢有童年陰影或者性格缺陷

子爵府

judy1122 發表於 20-3-1 18:19
對小朋友應該做好榜樣 唔係只會有樣學樣 我唔想第時佢有童年陰影或者性格缺陷
...

吾適合做爸爸,吾肯做好爸爸角色真係唔好生,害左成頭家

大宅

gilgil39 發表於 20-3-1 14:39
如果另一半永遠長唔大,除性格大细路,不會管教子女,更不會管理自己,如飲食不健康,喜歡吃零食,細路見到 ...

廁後唔沖廁接受唔到wor其他我覺得都okay. 好似d公司咁,係個廁所貼張紙提佢

別墅

我以為你形容緊我老公
好似
仲要自私到自己發脾氣就喺個仔面前大聲鬧人同埋掉野

hi everyone

子爵府

susuca_mak 發表於 20-3-2 03:54
我以為你形容緊我老公
好似
仲要自私到自己發脾氣就喺個仔面前大聲鬧人同埋掉野

冇錯!其實呢種人都係自私,冇責任感先會有咁嘅行為。
jm 你會好似我咁激氣嗎?點同佢相處?我有時諗吾想同佢一齊住。
其實呢種男人真係好多?但我朋友D老公唔係咁,我覚得自已好不幸

首頁
12345...10

尾頁

跳至