少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

對政治看法係不同。雖然近來政治事件好似冇咁熱,但係我發現佢Ig 仲間唔中po 的政治嘢。今日先佢po番幾個月前的新聞。我個人覺得係,事情係一個fact的話都有不同opinion,而現在的新聞都有立場為主,係不盡不實。如果係你,你會出聲話佢,表達你看法嗎?我其實唔贊成佢Po 呢D嘢,但是我未出聲住,想聽下不同父母的意見。

洋房

回覆 yoyotc 的帖子

不妨直言而家D新聞都唔係講Fact 不應該轉發

男爵府

回覆樓主:

媒體影響力好大,科技又發達,就算佢唔po都一樣睇到人哋po。甚至可以發表留言有成功感,滿足咗願望。
唯有搜尋有理數據同佢分享,溝通要避免火爆,唔好埋怨佢是非不分,否則可能弄巧反拙 !

複式洋房

yoyotc 發表於 20-3-3 11:48
我同初中的仔對於政治看法係不同。雖然近來政治事件好似冇咁熱,但係我發現佢Ig 仲間唔中po 的政治嘢。今日 ...

建議大家揾一個時間以輕鬆的話題切入,再逐步談及主見,畢竟其實你們是一家人,如果為了政見產生矛盾也不好。

我會讓他多接觸不同角度的報章或視頻,解釋其實社會上有不少矛盾都存在着利益,看事情要學懂客觀和聽取別人的意見,懂得換位思考。

大宅

yoyotc 發表於 20-3-3 11:48
我同初中的仔對於政治看法係不同。雖然近來政治事件好似冇咁熱,但係我發現佢Ig 仲間唔中po 的政治嘢。今日 ...

最緊要討論,無話邊一方係岩係錯。每個人出發既角度都唔一樣。最緊要唔好用你既諗發加係佢身上。

珍珠宮

王國教室勳章

clarissakwan 發表於 20-3-23 21:14
最緊要討論,無話邊一方係岩係錯。每個人出發既角度都唔一樣。最緊要唔好用你既諗發加係佢身上。
...

X2
記住凡事無絕對

首頁

尾頁

跳至