夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

YolandaTam 發表於 20-4-3 11:03
我當年「一腳踏三船」,佢知道另兩人存在但 get 唔到係曖昧,以為係普通朋友佢應該到今日都唔太知 ...
好爆...妳最好永世都唔好俾佢知...
而家幾十年夫婦才知道妳當年咁多情, 佢應該陷係"到底妳對佢認唔認真"嘅迷思

侯爵府

小菜豆 發表於 20-4-3 11:13
好爆...妳最好永世都唔好俾佢知...
而家幾十年夫婦才知道妳當年咁多情, 佢應該陷係"到底妳對佢認唔 ...

其實我⋯⋯結咗婚都仲有桃花讀研究院嗰陣有個同學,熟到我自己都驚⋯⋯係由一班人變咗單對單固定飯腳係有一次日光日白對方無端端話送我返屋企,我覺得唔妥,問過牧師佢都覺得有問題我立即疏遠先至冇惡化落去
我家阿保⋯⋯懵然不知
唔知點解,我次次都係想同人哋做朋友兄弟,餐餐對方都諗錯隔離男女之間係有純友誼,但唔知點解冇我份

pnylw    發表於 20-4-24 18:50

侯爵府

2024年龍年勳章

YolandaTam 發表於 20-4-3 11:22

其實我⋯⋯結咗婚都仲有桃花讀研究院嗰陣有個同 ...

妳都真係條件好到幾危險, 咁多飛來蜢...
亞保真係唔識睇人際關係, 連睇劇集都要問邊個男女係一對
男女關係我都為免有誤會, 連普通朋友都唔會做。以前都聽牧師呻太多婚姻case要跟進, 已婚弟兄關心婚姻危機姊妹變咗不能自拔, 聽完好嘔心。

侯爵府

小菜豆 發表於 20-4-3 11:35
妳都真係條件好到幾危險, 咁多飛來蜢...
亞保真係唔識睇人際關係, 連睇劇集都要問邊個男女係一對

結果我增肥滅桃花

侯爵府

2024年龍年勳章

YolandaTam 發表於 20-4-3 11:37
結果我增肥滅桃花
間中證明自己有市場價值都係好事, 女人不能只顧成全別人, 忘記自己

子爵府

858D 發表於 20-4-3 06:10
哈哈!阿保通性,品質保障,做嘢唔容有差錯。唔知我係阿保嘅人會話我係完美主義者。我來管錢都得, ...

如果謹慎,做嘢唔容易有差錯係阿保必有嘅特質......咁我c6應該唔係,佢就係成日比我話佢做事點解唔可以諗多一步,以免出錯;我真係成日同佢執手尾,補鑊。
反而我係唔鍾意出錯嗰啲人,好怕要去補救。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

IloveJJ 發表於 20-4-3 22:43
我仔都應該係阿保,但佢係同時有你講呢兩個情況出現:
唔容易有差錯,好謹慎。
做事唔諗多步,以致有好多 ...

我還在摸索階段呢!
你小朋友有冇做評估?有咩令你覺得佢係阿保?

子爵府

IloveJJ 發表於 20-4-3 22:44
一直以為我仔阿保係遺傳自老公,但你講呢啲,同我一樣!突然覺得,可能我先係阿保。
...

哈!我有時都懷疑自己係阿保,好亂

禁止訪問

珍珠宮

YolandaTam 發表於 20-4-3 11:22

其實我⋯⋯結咗婚都仲有桃花讀研究院嗰陣有個同 ...
「男女之間係有純友誼,但唔知點解冇我份」,我估係因為妳冇阿保症。我係阿保,所以我一路以來都保持到同好多異性有純友誼關係。即使去到一個 被牧師朋友問我沖涼時有冇自摸而感覺有D乜嘢位感覺特別舒服嘅 親密問題 嘅地步,我都唔避忌同佢繼續保持交往程度。但係我會即刻講畀我前夫同我先生知 個牧師朋友咁問我。

我前夫反應係完全唔左右我,任由我自己處理。
我先生就漸漸睇位份來叫我停止單獨同佢相聚。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-4-3 21:32
如果謹慎,做嘢唔容易有差錯係阿保必有嘅特質......咁我c6應該唔係,佢就係成日比我話佢做事點解唔可以諗 ...
呢點妳C6 好似我對住我前夫咁。佢就係唔唸埋下一步,成日佢做第一步,就要我0係第二步同佢補鍋。我同佢做回顧,下次如何不會案件重演,佢次次都係指出一D人哋可以做嘅嘢來唔會案件重演,我印象中未聽過佢有指出過自己可以做到乜嘢來防範。自我辯護力非常高。
我都係好唔鍾意慣性出錯頻密度高嘅人,好唔鍾意同呢D人補救。我前夫就係踩到應我呢個弱點。我忍耐0左我前夫咁多年,我再冇容量使得自己情緒精神唔谷爆。我身體就係因為同佢補鍋咁多而挨壞嘅。所以當遇到我先生肯接我手,我唔即刻LUR飯應至出奇。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

858D 發表於 20-4-3 23:42
「男女之間係有純友誼,但唔知點解冇我份」,我估係因為妳冇阿保症。我係阿保,所以我一路以來都保 ...

可能係喎
我家阿保都有啲純友誼異性朋友㗎,不過我一唔在場就好大機會嗌交
最搞笑都係教會有位姊妹暗戀佢幾年,成個團契都知咁滯但佢都一無所覺
大家仲係朋友嗰陣我問過佢同對方係咪拍拖,佢話唔係,話對方喺佢眼中無性別 後來我同佢一齊,成件事搞到好麻煩我俾人當小三,幾乎被夾硬拆散。到宣布訂婚,姊妹同佢講;我尊重你決定,佢 完全不知所云,我一聽就知對方未忘情

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-4-3 08:17
似乎妳前夫有一身好武功,但係發揮唔到。

我而家至睇到 佢嘅性格注定佢失敗!佢適宜做小男人順服妻子嗰種夫妻關係,但係佢又唔鍾意揀點佢做嘢,話曬事嘅女人做妻子。佢揀人,人揀佢,自己又搵唔到錢,從來沒有保住同一份工長過六個月。睇佢打工紀錄,三日打魚,(其中有)兩日曬網,點搵到老婆呢?怪唔之得咁多年,我鼓勵佢搵小三,搵29來做我嗰份搵錢崗位,提供性服務(我對住佢性冷感),佢連個肯同佢曖昧都冇個,莫說肯同佢單獨相聚。

珍珠宮

IloveJJ 發表於 20-4-3 22:48
樓主:
昨晚無意中發現呢個帖,今日終於追晒30頁!
好多謝你用成人既角度將阿保既諗法寫出來。
好多謝妳參與分享。
「其實邊一樣做法先0岩呢?」
以我見之一:
我父母嘅做法係導致我人生先甜後苦。我0係殘酷嘅成人生活中磨練成熟嘅。後來已經挨成一支殘花還有幸遇上我先生,才有幸福日子過。如此際遇乃可遇不可求。
我前夫嘅做法係導致子女人生先苦後甜。就算係先苦後亦苦都好,起碼已經適應了苦之未。

以我見之二:
父母畀到子女生活上嘅幸福係有時間限制嘅。父母跟唔到子女成世。保護唔到子女成世。但係,父母可以用愛心來教子女從小如何為自己創造適合自己嘅幸福日子。好過等日後由其他人嘅私心來教訓自己個子女。搞到配偶走佬都唔知自己衰0左係邊。

我前夫點訓練?
前夫用聖經來教育訓練,子女翻主流學校未能及時適應,我哋唔逼佢哋返,唔強難佢哋0係限定時間去適應校園生活。我住嘅國家,家庭學校係合法嘅。我前夫0係高等教育畢業,0係佢嗰行相當於博士學位,而且當過教授,學識方面資格有餘來教育子女。
我前夫24小時X7日對住佢哋,大把資源同時間慢慢教,唔使趕返工返學,食完一餐唔使趕洗碗,上午教唔掂嘅嘢,留翻下午來教,下午教唔完嘅,耽延到晚上講解。
用齊四種方法管教佢哋:
positive punishment
negative punishment
positive reinforcement
negative reinforcement
朋友方面,我前夫帶佢哋返教會聚會,教D女有選擇性哋交朋友。耐得住冇朋友都唔濫交。佢哋0係教會受到主日學老師投訴,因為佢哋會用翻聖經來挑戰主日學老師嘅課堂內容。我哋撐D女。
我哋教佢哋以感情獨立,生理需要獨立,經濟獨立為成長目標。教佢哋理財,教佢哋揀合適自己生活開支,興趣,專長,缺陷 嘅職業。

禁止訪問

子爵府

858D 發表於 20-4-3 23:58
呢點妳C6 好似我對住我前夫咁。佢就係唔唸埋下一步,成日佢做第一步,就要我0係第二步同佢補鍋。我同佢做回 ...

我估你會明我點解咁炆,自小朋友出世,要幫佢執手尾,補鑊多不勝數。有小朋友自然多嘢搞,要佢幫手做,自然多機會俾佢出錯,仲要好多出錯位係難以理解。
10年啦!積埋積埋,已經覺得好攰;同你前夫一樣,佢踩住我嘅唔鍾意出錯,唔鍾意補鑊嘅死穴。
不過我未必有你咁好彩,搵到個救你出火海嘅人。

子爵府

IloveJJ 發表於 20-4-3 23:06
我一直覺得佢唔正常:
細個選擇野,會諗好耐,如果迫佢,佢會哭;
讀完三年幼稚園,都無留意隔離同學係咩 ...

你個仔嗰啲特徵同我仔都好似,我仲等緊見心理學家。
咁你個仔都比較遲發現喎!還在中學嗎?咁之前咪冇做過訓練?不過遲發現都可能因為佢特徵唔明顯,即係唔嚴重。
咁你同c6相處有冇咩困難?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊