懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下陪月係咪只負責產婦膳食?而工人就負責煮其他家人的三餐?咁係咪即係工人煮埋陪月的午餐?個廚房咪會有兩個人一齊煮飯?咁產婦同家人的食物係咪唔一樣?

伯爵府

Phanie 發表於 20-3-5 11:06
想問下陪月係咪只負責產婦膳食?而工人就負責煮其他家人的三餐?咁係咪即係工人煮埋陪月的午餐?個廚房咪會 ...

其實好睇個陪月係咪斤斤計較,我個陪月會整晒我同家人的膳食,佢放假前都會整好放雪櫃,教我工人幾時整畀太太食。
我陪月唔駛我包食,佢自己帶食物搞掂㗎咋。
工人做返平時佢的家頭細務。

伯爵府

回覆樓主:

我係陪月。我會同工人分工攪厨房。我主力整產婦湯水。代茶。餸菜。姐姐就整小朋友飯餸。佢會分開煮。我煮大人(包姐姐) 餸菜。都無咩問題呀。都係咁煮之麻。bb就我主力湊。有時咁啱我整緊野姐姐都會幫手抱呀。

洋房

ipcs 發表於 20-3-5 21:07
其實好睇個陪月係咪斤斤計較,我個陪月會整晒我同家人的膳食,佢放假前都會整好放雪櫃,教我工人幾時整畀 ...

可否pm 你陪月的資料給我?謝謝

禁止訪問

洋房

回覆 ipcs 的帖子

Hello你好!sorry 打搅你,请问可唔可以pm 你陪月 details,many thanks!

男爵府

其實好睇個陪月係咪斤斤計較,我個陪月會整晒我同家人的膳食,佢放假前都會整好放雪櫃,教我工人幾時整畀 ...

其實我都想問,因為我揾唔到陪月,睇過好多人講又話好多陪月都好黑暗,態度差唔做野,老公話揾返識既人做工人比較好,其實我預左我個阿姐朋友做,不過佢話無讀過陪月證書,所以我都唔知價錢應該俾幾多佢好,佢話以前照顧過幾個Bb,煮飯做家務佢都無問題,但就唔識煮坐月食既餸,所以我諗住買定一個月既坐月湯包、上奶炒米茶到時等佢整俾我,而家最煩係唔知俾幾錢一個鐘佢好,有無人可俾下意見?謝謝

伯爵府

ching-cat 發表於 21-4-15 12:45
其實我都想問,因為我揾唔到陪月,睇過好多人講又話好多陪月都好黑暗,態度差唔做野,老公話揾返識既人做 ...

我都唔識畀意見你,不過我咁諗,佢要做嘅野比一般家務助理大責任/大壓力,但又未達到專業陪月水準,你可以用家務助理時薪同新手陪月時薪取其平均數左右,睇下佢肯唔肯。
我都唔知價,應該起碼要$70-100個鐘

大宅

can pm your 陪月info ?

首頁

尾頁

跳至