跳至

首頁
45678...14

尾頁

公爵府

Re: 2004年6月媽媽和BB的資料

Hi annettewu
唔洗擔心或緊張bb仲未出牙啊! 個個bb唔同啊~遲d出遲d換牙啊! 我見面我個仔排牙就煩了
係呀, 今日下午只有我和囝囝在家, 原來湊1個b舒服咁多! 佢訓左, d時間就是我啦~
平時雖然有人幫, 但2個大人湊2個b都無時停~
雖然囡囡出左街, 都掛住佢~但我今日下午好happy

annettewu 寫道:
Hi Luzern,

at the beginning i'm quite nervous why my bb still hasn't got any teeth, but my friend told me bb always have their in 3, 6, 9 months, some even have their first at 1 yr old. that's comfort me a bit.
so u have twins, rite. difficult to handle? :lol:

公爵府

schau28
保重

schau28 寫道:
我又病左了, 個人無心機...

不過, 個囡囡就唔知點解起勢尖叫.. 而且, 好用力好似想講野. 我個囡囡就好鍾意站立, 尤其坐在學行車就無時停.... :-P

今日我個寶貝囡八個月啦!!!!!! 希望快些收工返屋企同她玩...

洋房

Hi Luzern,

are ur babies sleep well at nite? my baby gal does sleep through the nite but she keep turning in the middle of the night and we have to turn her back. Also she doesn't like to sleep in her bed, she sleeps with us now... headache!!

大宅

LUZERN,咁你對仔女有無兩個自己用bb話傾計0架?

公爵府

Hi llcathy2004
有時我會將佢2個放在我的床上一起玩, 咁佢地有時就會講bb話傾計啊!

llcathy2004 寫道:
LUZERN,咁你對仔女有無兩個自己用bb話傾計0架?

公爵府

囡囡夜晚一向都訓得幾好, 什少半夜醒!
囝囝就差d, 不過最近幾好!
不過您囡囡訓著都會翻身, 我覺得佢好叻女!
我唔想佢地自小就同我地訓, 訓慣唔得惦啊! 第2時好難介! 現在最多俾bb同我地訓, 當佢訓著就抱番佢上bb床囉!

annettewu 寫道:
Hi Luzern,

are ur babies sleep well at nite? my baby gal does sleep through the nite but she keep turning in the middle of the night and we have to turn her back. Also she doesn't like to sleep in her bed, she sleeps with us now... headache!!

男爵府

Luzern 寫道:
囡囡夜晚一向都訓得幾好, 什少半夜醒!
囝囝就差d, 不過最近幾好!
不過您囡囡訓著都會翻身, 我覺得佢好叻女!
我唔想佢地自小就同我地訓, 訓慣唔得惦啊! 第2時好難介! 現在最多俾bb同我地訓, 當佢訓著就抱番佢上bb床囉!

agree with Luzern, 比佢地同爸爸媽媽瞓慣真係唔得掂呀. 所以我bb兩個月大就自己瞓, 起初我都有d囉囉孿,唔知佢自己响房點, 所以成晚都周不時會去佢房"裝"佢, 依家慣咗就冇咁心掛掛lu. 不過我諗真係要早d實行, 否則到bb大d會仲難.

大宅

My baby boy slept with my maid in the same room.
My maid always complaints that my little boy keeps crying whole nite and wakes up three/four times.

But my husband and I, my father-in-law don't hear him cry. And when my maid was away from home during Chinese New Year, I need to look after him by myself. I found my baby slept very well, just woke up one time for diaper change.

Don't know whether she is lying or not. ?-( ?-(

大宅

[quote]有時我會將佢2個放在我的床上一起玩, 咁佢地有時就會講bb話傾計啊!

[size=x-small]佢地分開訓0架?咁佢地一齊玩時,會唔會對對方好好奇,例如摸下,搣下之類?

男爵府

Hi wenwan,

I think your maid is lying or amplifying the matter, just want to let you know that she's working really hard.

公爵府

會呀, 對對方好好奇架, 會摸下/搣下, 因為唔識"就"~仲有拖下手仔~不過從此可看到~囡囡是慢熱而輕手&驚c , 囝囝十分好奇而粗魯&不識c

llcathy2004 寫道:
[quote]有時我會將佢2個放在我的床上一起玩, 咁佢地有時就會講bb話傾計啊!

[size=x-small]佢地分開訓0架?咁佢地一齊玩時,會唔會對對方好好奇,例如摸下,搣下之類?

等待驗證會員

我亞仔已經出左下面兩隻
而家出緊上面兩隻門牙, 同埋佢右邊一隻犬齒. total 5大隻!!!
俾個奶咀佢, 真係係咁扯......用牙仔咬住, 跟住用手扯...

男爵府

嘩, 已經咁多隻啦, 我個仔仲係冇牙佬一名咁你亞仔d奶咀未成日咬爛哂囉?

ardnas65 寫道:
我亞仔已經出左下面兩隻
而家出緊上面兩隻門牙, 同埋佢右邊一隻犬齒. total 5大隻!!!
俾個奶咀佢, 真係係咁扯......用牙仔咬住, 跟住用手扯...

等待驗證會員

佢d牙又無咁勁.. 我買左pigeon 一套3支個d "牙刷"俾佢, 而家係俾佢咬...佢好鍾意ga, 同埋又可以訓練佢開始刷牙仔ge 習慣... 您地都可以試下ga.

大宅

JasmineBaby 寫道:
[quote]pcsiauw 寫道:
我o黎搭訕先
我估 luzern 係住將軍澳, 唔知係咪呢 :mrgreen:

唔係都應該好近, 佢成日去tko / 康山jusco!!! [/quote]
Pauline & Jasmine,你地好得人驚呀~~下次落樓下都係執番d眼耳口鼻先得.

Sandra, 我個女都係用呢隻呀,每次佢都好enjoy,重會自己楂住支牙刷幫手添.

等待驗證會員

tinna,
係呀.. 亞仔而家要自己揸住ga!

伯爵府

好媽媽勳章

tinnal 寫道:

Pauline & Jasmine,你地好得人驚呀~~下次落樓下都係執番d眼耳口鼻先得.
.

我本來知道答案,但唔敢講,我都覺得幾得人驚呀!好彩,我個樣仲得人驚 :mrgreen:

伯爵府

好媽媽勳章

Agree, I have same experience with you.

IanCynthia 寫道:
Hi wenwan,

I think your maid is lying or amplifying the matter, just want to let you know that she's working really hard.

版主

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chanhocpa 寫道:
[quote]
tinnal 寫道:

.

我本來知道答案,但唔敢講,我都覺得幾得人驚呀!好彩,我個樣仲得人驚 :mrgreen: [/quote]
Tinna & Elaine,
你地有無咁 ar!!! 落樓下都要....... :mrgreen:

大宅

I bought the same one to my son yesterday but still never try...hope he likes it.

由 ardnas65 於 2005-03-01 12:10:12

佢d牙又無咁勁.. 我買左pigeon 一套3支個d "牙刷"俾佢, 而家係俾佢咬...佢好鍾意ga, 同埋又可以訓練佢開始刷牙仔ge 習慣... 您地都可以試下ga.

首頁
45678...14

尾頁

跳至