懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

ng_hy 發表於 20-3-11 02:14

聽日更新

大宅

2021可愛聖誕B勳章

我琴日出左院啦
我早上8:00入院,9:00塞藥
第二日08:30吊催生藥,16:00人工穿水,20:00剖腹產
半私家房、順產無效價:埋單79,9xx$

複式洋房

ng_hy 發表於 20-3-18 19:18
我琴日出左院啦
我早上8:00入院,9:00塞藥
第二日08:30吊催生藥,16:00人工穿水,20:00剖腹產

恭喜唒啊!!!

出院好好坐月啊 好好休息啊

大宅

2021可愛聖誕B勳章

回覆 waynedada 的帖子

謝謝

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-9 08:15
塞完後過15分鐘 我感覺到有d唔舒服 似就快黎m咁
塞完過左75分鐘左右 個感覺似m痛 都幾唔舒服

3月9日

由2點幾開始就有宮縮 但暫時忍到
似平時黎m既痛
但到4點幾個種痛 已經係每次痛都比較難忍
比經痛 係同款痛 但會痛好多倍 20到30倍左右

早上6點護士來聽bb心跳
越來越痛和不舒服 很難入睡
之前下載左一個數contraction既app
所以就即刻打開黎數
大概2到3分鐘痛一次 一次痛30秒多d
個人其實好眼瞓 一邊數一邊訓
一訓著就痛 一痛又醒 由三點幾四點就開始呢個狀態

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-19 00:50
3月9日

由2點幾開始就有宮縮 但暫時忍到

7點25分護士來幫我量體溫和血壓
我即刻同護士講我大概2到3分鐘1次宮縮
佢就話我要立刻去待產室
仲叫我打比老公快d過黎 可以一齊去待產室陪我
所以我都拿拿聲打比jerry 叫佢可以過黎 帶個m記早餐比我(emoji)
佢仲以為自己發夢。。
因為佢都好緊張 朝早6點先訓
點知7點30我就打左比佢

好驚訝 我以為只係我特別怕痛所以忍唔到
無諗過原來真係可以去待產室了
因為當時真係已經幾痛下 而且我既陣痛都好頻繁
所以護士就拎左輪椅推我過去

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-19 00:51
7點25分護士來幫我量體溫和血壓
我即刻同護士講我大概2到3分鐘1次宮縮
佢就話我要立刻去待產室

去到待產室後就即刻連胎心機同宮縮機觀察bb既狀況
好快Jerry都到左 即刻吃早餐 因為好快醫生就會黎幫我檢查同催生
催生鹽水一開始 就唔可以再吃同飲水
護士有提醒 因要催生 建議吃7分飽就好了
其實宮縮既痛已經令我無心情吃 但為左有力生點都要吃多少少
宮縮keep住係2到3分鐘1次 每次30到50秒
護士話我宮縮算密 但時間唔算長

9點左右 謝醫生就到左 話我情況幾好
但暫時都係開2指 依家幫我人工破水 令bb快d出黎
人工破水係醫生會好似內檢咁抽手入去拮穿羊水
我感覺比平時內檢痛 但忍受到 因為比宮縮無咁痛
大概1分鐘內就搞掂
會感覺到自己好似賴尿咁 好多暖水湧出黎
有人過黎即刻幫忙清理乾淨

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-19 00:51
去到待產室後就即刻連胎心機同宮縮機觀察bb既狀況
好快Jerry都到左 即刻吃早餐 因為好快醫生就會黎幫我檢 ...

醫生知我怕痛 所以同我講依家可以叫麻醉科醫生黎打無痛
因為穿水後會更加痛!
我即刻話好好好 唔該幫我馬上安排!
真的痛不欲生 好快個痛最少加強左4到5倍

姑娘推左我入產房等打無痛 jerry係待產室等我
入去個陣係10點10分 姑娘話麻醉科醫生話10點30到
每1秒都生不如死地痛
之前既痛係痛到你出唔到聲
破水後既痛係痛到你牙都震 成身震 停唔住
護士比我聞個止痛器 係我身上一點兒用都無
首先要好大力好大力用鼻吸 聽到豬叫聲先為止吸到
第二我已經痛到無力 得幾次係成功 但連小小感覺都無
仲哂埋我僅餘既力 令我既痛更倍
真係痛到好無助 好崩潰

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-19 00:54
醫生知我怕痛 所以同我講依家可以叫麻醉科醫生黎打無痛
因為穿水後會更加痛!
我即刻話好好好 唔該幫我馬 ...

最後麻醉科醫生係11點10分先到
醫生入黎個一刻真係好似發住光咁
我無嬲佢遲到 我只係想快d打個枝針 拜託!!!

打個時你會係全裸 訓到床既最邊邊
好似蝦咁曲住成個人 露出脊椎比醫生
其中唔可以郁 因為脊椎好多神經
忽然郁係超危險 所以係點都唔能夠郁
用力抱緊雙腳 護士都會幫忙固定你個人

首先醫生會打枝麻醉針係你脊椎位
會消毒先 冰冰涼涼 再打麻醉
個感覺同抽血差不多 所以可忍受
跟住好快背脊會feel到麻麻地
之後醫生先會開始打個枝無痛針
我專登無睇個枝針有幾粗 怕我睇到仲驚
個枝針拮入黎個陣係有feel 有少少痛

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-19 00:55
最後麻醉科醫生係11點10分先到
醫生入黎個一刻真係好似發住光咁
我無嬲佢遲到 我只係想快d打個枝針 拜託! ...

但因為打左之前枝麻醉 所以唔會太痛 只係少少
因枝無痛針比較長同粗 同埋要針得入 先可以一直供藥
所以醫生將枝針插入既時候你會感覺到有枝野係你背脊越插越入 會有d唔舒服
好快就搞掂左無痛
大概15分鐘後 無痛就發揮左效用
我上左天堂!!乜痛都感覺唔到!!!
係少少痛既感覺都完全無哂!!!
世界上最偉大既發明 真係好推薦打 !

護士會用冰袋過嚟test
先放我面上感覺冰袋溫度 再放上我個肚上面 睇下我個肚feel唔feel到冰感 係完全feel唔到
甚至上到胸位都feel唔到 所以護士將我張床背較斜左等d無痛唔好上到咁高 怕影響我呼吸

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-19 00:56
但因為打左之前枝麻醉 所以唔會太痛 只係少少
因枝無痛針比較長同粗 同埋要針得入 先可以一直供藥
所以醫 ...

因為打左無痛 所以要插尿喉
有尿會直接經喉排走 自己係完全無feel 好神奇
問護士幾時會打催生針 護士話我剛打左無痛
要睇下身體反應先 等等先再打

因為琴晚幾乎無訓過
所以趁依家唔痛又未生得就即刻訓
老公都好攰 所以我就叫佢番上車休息下先
一陣再打比佢叫佢上黎

過左可能半個鐘 護士就叫醒我幫我打催生
打完我又昏昏欲睡左
過左兩個幾三個鐘可能?醫生檢查話已經開左5指
情況好順利 開得好快
個肚會feel到有野墜落去 壓住
大概又訓左30分鐘 醫生再檢查話已經開哂10指
要入產房 生得了!!叫我快d叫老公上黎
老公再度以為自己發夢 (emoji) 9秒9就衝左上黎

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-19 00:56
因為打左無痛 所以要插尿喉
有尿會直接經喉排走 自己係完全無feel 好神奇
問護士幾時會打催生針 護士話我 ...

其實我已經訓到好模糊 忽然話生得
等老公上左黎 就推左我入產房
過左陣 老公著住手術袍拎住相機入嚟產房
本身係想錄成個生產過程 只錄上半身
但因為打左無痛 我左腳無力 所以有機會影響生產
需要老公用力幫我撐著左腳 方便我出力
所以就無錄到(emoji)

護士話可以減少少無痛 令我有d感覺 方便生產
怕有無痛 我會唔識用力
我即刻嚇親 好驚又會痛到好似未打前咁
我同護士講我會用到力 比我試下先 唔好減(emoji)
所以到真係push個陣 我用盡九牛二虎之力 不斷Push
以免要減藥
雖然完全無痛感 但真係好難
因為無痛感 要靠儀器先知幾時宮縮
一有宮縮就深呼吸 閉氣 用力 好似痾屎咁用力

子爵府

Thx sharing. 追。 一路都好想知私院順產係点, 但聽落都痛左好耐(emoji)(emoji) 我以為係公院先要捱十几個鐘。 比個叻你, 好冷靜ar

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-19 00:57
其實我已經訓到好模糊 忽然話生得
等老公上左黎 就推左我入產房
過左陣 老公著住手術袍拎住相機入嚟產房

因為女兒臍帶繞頸1圈 所以好難push
加上push耐左 女兒心跳開始減慢
所以醫生決定用吸盆係最後一下push個陣幫忙吸左下
3點開始push 3點38分女兒順利出世了!!!
聽到喊聲 終於放鬆成個人
望向老公 佢已經喊左(emoji)
老公剪臍帶 2.53公斤重 細bb

醫生抱女兒放係身上面
第一個反應 個腦真係一片空白 可能係因為真係太攰
跟住護士就幫我哋影全家福 好快就抱走左bb
老公都要離開產房
因為醫生要幫我處理傷口 (無痛同尿喉都會拿走)
大概用左20分鐘處理傷口就換床番房了

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-19 00:58
因為女兒臍帶繞頸1圈 所以好難push
加上push耐左 女兒心跳開始減慢
所以醫生決定用吸盆係最後一下push個陣 ...

今晚都唔可以落床 因有傷口
醫生話晚上10點前必須去到小便 因為無痛關係 所以唔係個個人都可以即日順利排小便
好好彩 我順利無問題

總括黎講 雖然打無痛 但之前都係會經歷痛 而且刻骨銘心
但打完之後真係少少痛都唔會feel到 好正!!!
同埋 生完之後當晚就會開始子宮收縮
子宮收縮都係超痛 我到琴日為止 日日凌晨3點左右就會因子宮收縮痛醒 一直痛到早上7點幾
種痛同未打無痛前既宮縮幾乎一樣!!!
吃醫生比既止痛藥都完全無用!!!
餵人奶同凌晨都會特別痛 大概過7到10日就會慢慢唔痛

少少經驗分享
希望女仔睇完唔好驚
因為見到自己bb個時真係會覺得係值得嘅(emoji)

複式洋房

ikab 發表於 20-3-19 00:57
Thx sharing. 追。 一路都好想知私院順產係点, 但聽落都痛左好耐(emoji)(emoji) 我以為係公院先要捱十几個 ...

我盡量記得好詳細
因為我生之前成日同會睇d媽咪share生個陣係點
但好多都無咁detail 所以我個心會好多疑問

希望可以籍今次自己嘅經驗 幫到有需要既媽咪們

雖然真係好痛 但以過來人經驗
生之前會好緊張 但真係到個一刻來臨既時候
其實自己會變得好勇敢同冷靜

加油喔!

大宅

waynedada 發表於 20-3-19 01:06
我盡量記得好詳細
因為我生之前成日同會睇d媽咪share生個陣係點
但好多都無咁detail 所以我個心會好多疑問 ...

我也就快仁安生b,好多謝你的無私分享!好詳細啊想請教下你,打無痛後有腰痛嗎?有點擔心會不會有後遺症......

複式洋房

cccbbbccc 發表於 20-3-19 02:01
我也就快仁安生b,好多謝你的無私分享!好詳細啊想請教下你,打無痛後有腰痛嗎?有點擔心會不會 ...

我無痛啊 其實唔洗太擔心
我2個啊嫂,同埋有3個朋友都係無痛分娩
不過佢地唔係仁安生
佢地打左無痛完條腰都無事 無痛

我自己就算下次生都一定會無痛
雖然打無痛前都要痛一段時間 但我相信痛既程度真係減輕太多
我開到2指個陣已經叫救命 想像唔到10指有幾可怕

唔洗太擔心無痛個方面啦
因為無痛分娩呢個技術已經唔係新技術
已經係好成熟既階段
而且仁安麻醉科醫生都好專業 好有經驗
所以你可以放鬆心情 開心迎接bb啊

加油!

大宅

waynedada 發表於 20-3-19 02:47

我無痛啊 其實唔洗太擔心

聽你咁講,放心好多 thanks for your great sharing!! 祝你同bb都健健康康,開開心心

複式洋房

cccbbbccc 發表於 20-3-19 03:10
聽你咁講,放心好多 thanks for your great sharing!! 祝你同bb都健健康康,開開心心
...

你都係啊
有咩問題可以之後再問我啦

首頁

尾頁

跳至