在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 3個月,因為我諗緊遲d做ftm, 到時唔想再請工人。但暫時bb太細個好困身冇得唔請,想請教大家bb幾多個月會易湊d, 例如喊少d, 戒夜奶等等,等我自己1個湊都可以分身去做家務,同埋幾大個帶出街方便d, 自己1個帶都得, 唔使帶咁多野?

男爵府

chichi730 發表於 20-3-11 18:09
bb 3個月,因為我諗緊遲d做ftm, 到時唔想再請工人。但暫時bb太細個好困身冇得唔請,想請教大家bb幾多個月會 ...

我覺得bb戒夜奶後會輕鬆d,個個b戒夜奶時間都唔同,越細嘅b你越係可以兼顧家務,只係你有冇精神同體力,bb大咗日頭瞓覺時間短你仲難做家務,不過你越早俾bb習慣睇住你做家務越好,因為佢慣左呢段時間你要做家務佢就唔會扭計。
Bb食固體後可以帶少d嘢出街,6個月大好可以買現成即食糊仔出街,大約一歲就可以食清淡剪碎嘅大人食物,到時可以唔帶正餐出街更輕鬆。
如果出街時間短,你就到喺兩餐奶之間出街,其實bb細都一樣可以輕鬆出門,我有個朋友由bb滿月開始佢就揹住bb周圍去,一個人湊住bb去玩玩足一日都冇問題,我就冇咁叻啦。

別墅

bb 3個月,因為我諗緊遲d做ftm, 到時唔想再請工人。但暫時bb太細個好困身冇得唔請,想請教大家bb幾多個月會 ...

我係ftm, 一直都自己一個湊,感覺 第4個月開始好好湊,自動戒夜奶,一星期起碼有3、4晚係一覺瞓到第二朝,又識自己瞓晏覺,一日都瞓到3次,一次約一小時,好正!夜晚10點左右又瞓。
可惜7個月睡眠倒退,開始扭計得好勁,同埋加固之後會好忙,宜加11個月,一日食三餐固,我餐餐現煮,基本大半日喺廚房,好慘

大宅

回覆 PopcornMama 的帖子

咁大半日喺廚房,放bb喺邊到?有人睇住佢嗎?佢唔會扭計嗎?
我而家返半日,放工自己湊返,但佢超纏身,一放低就喊,又開始加固,冇人幫好吃力

別墅

chichi730 發表於 20-6-15 23:41

屋企細,又係開放式,我企喺廚房佢望到我,
有時都會扭抱,哇哇叫想爬過嚟,
我會望住佢,好大聲又提高音同佢傾計,扮開心咁呢,佢又會開心翻,
真係扭得緊要就過去抱佢一陣又錫錫佢,錫一陣佢會自己爬走,去玩玩具

禁止訪問

大宅

我都係開放式廚房,覺得唔啱BB,平時洗野、洗奶樽、整野食,BB在房訓覺,都會嘈親,要攝手攝腳,動作就慢好多,有D野什至要匿在廁所洗。
雖然我專登返半日工想多D時間陪BB,但係冇請工人,做家務都做左半日,只能放佢在墊上自己玩,返工又冇得補眠,搾到時間同佢玩都眼訓到心不在焉,成日諗咁樣係咪對BB最好,定係返反全職揾人湊BB做家務,放工全力同佢玩仲好。

別墅

chichi730 發表於 20-6-16 15:43

我都係開放式廚房,覺得唔啱BB,平時洗野、洗奶樽、整野食,BB在房訓覺,都會嘈 ...

翻半工真係好似唔理想,翻半日放工又做唔切啲家務,做得嚟又陪唔到佢玩,請人湊囉,你會舒服啲,但人哋一定冇自己咁好心機嘅⋯⋯

當然自己湊最好,我做咗 ftm 差唔多一年,上星期啱啱翻全職,湊仔做家務辛苦好多,但感覺BB最痴自己真係好開心;
我尋日抱佢,佢居然推開我,要去搵爸爸,我即刻想辭職!

琥珀宮

出世已經自己湊

男爵府

chichi730 發表於 20-6-15 23:41

你要返半工仲要湊b係超辛苦,我都經歷過,我細b出世我先至做ftm,加固方面有d tips俾你,我會預先整好所有餸,因為係食糊仔,咁我就煮咗唔同嘅菜同肉,之後用攪拌機攪爛,再分開細細盒放入冰櫃,每次就揀一盒肉一盒菜整返熱開糊仔,因為每次我會整幾日至一星期嘅量,會有幾款菜同幾款肉,咁bb就可以每日食到唔同嘅菜肉配搭,而且可以慳好多時間。

瑪瑙宮

EudyptulaMinor 發表於 20-6-29 18:26
你要返半工仲要湊b係超辛苦,我都經歷過,我細b出世我先至做ftm,加固方面有d tips俾你,我會預先整好所有 ...

整定幾日至一星期份量? 即係 BB 成日食隔夜野, 唔係幾好.

男爵府

Nancy20090615 發表於 20-6-30 14:42
整定幾日至一星期份量? 即係 BB 成日食隔夜野, 唔係幾好.

係呀,不過因為冇調味料,整好即放入冰櫃唔係雪櫃,營養價值應該ok,不過handle到每餐即整就最好,如果唔係呢個都會係好方法。

禁止訪問

大宅

我ftm一個人湊,我要全泵奶所以自己湊都好辛苦,我覺得3,4個月之後都ok冇咁辛苦。有d家務做唔到就由得佢,老公番屋企先做。

大宅

回覆 Aliciariten 的帖子

我都係泵,勁花時間至弊老公做家務超慢

首頁

尾頁

跳至