0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

大宅

Bb 肯跟你媽,又唔係跟外人,bb 健康就係大前提,有阿媽幫手已經好好,大把媽咪一腳踢,仲有幾個細路要照顧!

大宅

放到D野無限大,又話老公都比阿媽搞到壓力爆煲,跟本因為bb 唔跟你定既方式,你就頼人!好負面!呢度有邊個bb 唔扭計,食飽訓,訓包食?

大宅

慘過你既媽咪大把,飲唔到人奶咪奶粉,瘦到見肋骨,你仲要堅持埋身,你都令到bb 情緒唔穩定,強迫症!又要話阿媽唔好⋯⋯⋯

別墅

Archung106 發表於 20-3-14 00:13
我由陀阿仔經歷好多事,入過幾次院,因為小產過所以今次真係好小心翼翼,到要緊急催生,好危急,最後要人手 ...

其實妳已經好叻唔好俾壓力自己,我個囡囡出世都住咗大半個月醫院,佢有一次寧願肚餓無得食都唔肯埋身食,我明果一刻係會傷心,但一開始習慣咗用樽都無辦法。
我開始好堅持,但最後放棄咗,因為囡囡坐月日喊夜喊,眼曚都小事,有一刻我真係覺得自己消失會最好。好彩最後我都可以復原到,囡囡依家變咗飲奶粉一樣好健康,中間雖然俾人話我唔顧囡囡健康,話我懶無恆心不負責任等等,但我知自己唔係咁就夠。
妳要加油呀,支持妳,有需要塭人傾下可以同我講㗎。

別墅

Archung106 發表於 20-3-25 13:27
可能我一直都用pigeon母乳實感奶樽,冇轉過,因為佢滿月前食得好好,係滿月後愈食愈少……而且我而家多咗 ...

我轉左chuchu母乳奶咀,因為pigeon太慢,我個女唔肯食同爆喊,而家餐餐七安奶十分鐘清晒,你可以試下。

瞓覺不停郁好多BB都會,特別係兩個月後神經開始發展多左就更易驚醒同淺睡,你可以試下Love to dream睡袋,我媽媽谷班媽媽好多用左佢都有得瞓架(emoji),其實我到個女三個月先叫好湊少少,而家每日瞓四個鐘架ja~

大宅

zoeho85 發表於 20-3-25 13:13
我覺得用樽會肥仔啲,埋身始終每一下出奶少過奶樽,我轉左十幾種奶樽先搵到一隻啱佢,樓主可以試下,我而 ...

可能我一直都用pigeon母乳實感奶樽,冇轉過,因為佢滿月前食得好好,係滿月後愈食愈少……而且我而家多咗埋身,有次老公樽餵唔肯食,反而我埋身佢又肯吮 所以我先決定轉埋身咋。
阿仔呢兩晚我地湊返,扭到2點幾先瞓,但要抱住瞓,一放低就喊,或者個頭左右左右係咁擰,擰足一晚,我地已係咁拍住佢心口,都唔得,都係咁擰頭同郁個身,同埋成日R頭 搞到我同老公輪流抱同拍佢,2個都冇得瞓。之前2個月時都冇咁樣,好似係呢排先咁,定係因為呢排我地接手湊佢瞓佢唔習慣呢…

別墅

Archung106 發表於 20-3-23 15:53
我都唔係即刻比,都抱多成大半個鐘,佢都繼續扭,扭到我媽接手為止,而且我媽唔忍得佢喊咁耐呀 ...

我覺得用樽會肥仔啲,埋身始終每一下出奶少過奶樽,我轉左十幾種奶樽先搵到一隻啱佢,樓主可以試下,我而家幾日先會埋一次身,其他時間盡量同佢玩同抱。

另外我老公初頭抱都係喊全程無停過,係過左兩星期先開始好啲,另外我地個B而家四個月都係成日喊,搵左好耐原因先知原來佢係脹氣寶寶,所以要成日打棟抱同扒係度先唔喊。到左六個月就會好好多架啦!

大宅

zoeho85 發表於 20-3-23 08:19
其實問題係一放你手就喊>即刻俾番婆婆呢個循環令BB無得適應你,你應該每次抱佢長時間啲等佢習慣,同埋你嘅 ...

我都唔係即刻比,都抱多成大半個鐘,佢都繼續扭,扭到我媽接手為止,而且我媽唔忍得佢喊咁耐呀
所以而家我地2公婆都未搞得掂阿仔瞓覺,阿仔厭奶已經用咗我好多精力氹佢,我而家儘量埋身餵諗住feed on demand,但阿仔愈食愈少,愈來愈瘦,好大壓力

大宅

Monski 發表於 20-3-22 09:10
樓主你係唔係比較瘦嘅人?bb似乎鍾意俾肥啲嘅人抱,會否因你呀媽好肉啲抱得bb舒服啲所以你呀仔俾佢抱就肯收 ...

唔係呀,我仲肥過我媽 我都懷疑過肚風,但之前1個半月時睇過兒科,又話唔多似。而家阿仔厭奶無論餵樽定埋身都食得少 愈來愈瘦 成日比人話我點解唔比奶粉佢食 我仔除咗喺兒科住頭2日飲水奶,之後一直全人奶

別墅

Archung106 發表於 20-3-15 00:42
你呢點我真係冇諗過 我見我仔咁痴我媽,覺得我仔好鍾意我媽咋,頭先我又氹極都氹唔到阿仔瞓, ...

其實問題係一放你手就喊>即刻俾番婆婆呢個循環令BB無得適應你,你應該每次抱佢長時間啲等佢習慣,同埋你嘅表情會傳達能量俾BB,就算佢喊緊你都唔好嗱埋塊面對住佢,時間耐左就得。

我老公開頭抱親個B都安撫唔到佢,但佢堅持等佢抱,過左兩星期居然次次唔使奶咀都可以抱到佢瞓著,係全家最勁嗰個,所以樓主唔好放棄啊,堅持就得!

別墅

樓主你係唔係比較瘦嘅人?bb似乎鍾意俾肥啲嘅人抱,會否因你呀媽好肉啲抱得bb舒服啲所以你呀仔俾佢抱就肯收聲?我呀囡以前又係鍾意我99抱多啲,因為我99肥過我呀🤣

bb成日喊又瞓得少可能有肚風問題,我呀囡出世頭幾個月又係晚晚爆喊唔瞓,我嗰陣都湊得好辛苦,點抱都喊,係佢到差不多4個月大先冇事,之後仲可以一覺瞓天光,佢又係埋身飲奶會飲到忟,原因可能係埋身慢過樽餵,bb兩樣都試過所以有比較就唔鍾意埋身,有時剛埋身啲奶多得滯又搞到佢瀆親佢又會發脾氣;再加上飲人奶bb好易一路飲一路想痾便便,肚仔唔舒服佢就會抗拒唔想飲,呢啲情況大啲就會好轉,我囡自從冇咗肚風問題就成日笑冇咩點喊喇,我諗返轉頭之前成日怪佢狂喊唔瞓覺就覺得自己好唔啱,而家真係錫到佢燶,所以樓主你要加油啊,我相信你好快都會見黎明的。

大宅

qq6a 發表於 20-3-19 17:21
唸多左,阿仔好喜歡你的,大大下,佢識多啲,明多啲,知道媽媽愛佢,陪佢玩,就會痴媽咪多啲了
...

多謝你,希望日後愈來愈好啦…

大宅

RozitaC 發表於 20-3-19 06:55
我d奶都多過佢需求,所以每次我都坐熱多d,佢食到幾多就幾多,浪費都冇所謂
...

因為而家我埋身多咗,供需平衡咗奶少咗一半,存貨唔多啦,不過平時都係座120ml,佢食到幾多得幾多,通常都要倒,或者我留返第二日沖涼

男爵府

回覆樓主:

唸多左,阿仔好喜歡你的,大大下,佢識多啲,明多啲,知道媽媽愛佢,陪佢玩,就會痴媽咪多啲了

複式洋房

Archung106 發表於 20-3-19 01:54
係,因為我媽太重視個孫,錫到燶晒,而且我媽性格一向都係要人跟佢個套做人做事,而家阿仔嘅嘢佢管得更多 ...

我d奶都多過佢需求,所以每次我都坐熱多d,佢食到幾多就幾多,浪費都冇所謂

大宅

RozitaC 發表於 20-3-18 22:52
我仔系初級版,我喃戒奶嘴容易過戒手指。個癥結係妳媽度,過分干預大家攬炒你自己身 ...

係,因為我媽太重視個孫,錫到燶晒,而且我媽性格一向都係要人跟佢個套做人做事,而家阿仔嘅嘢佢管得更多。
其實我一直係全泵媽,係因為阿仔厭奶太耐啦,滿月後厭到而家3個月,所以我好努力轉埋身,就係想等佢需要幾多食幾多,唔駛定時定量餵,佢想食多就多,少就少,可能佢會舒服啲,之前我地見佢食得少就逼佢食,醫生話愈逼愈厭奶。而家努力埋身,但當然好多時唔成功阿仔又爆喊,咁我就餵返樽,儘量用佢舒服嘅方法去餵佢,好希望佢快啲食返多啲奶呀,見佢瘦晒好心痛

複式洋房

Archung106 發表於 20-3-18 11:58
可能因為到而家我地都冇比奶嘴,之前我媽唔同意,話影響口腔牙齒發展。呢3個月一直以嚟,我地湊阿仔都要跟 ...

我仔系初級版,我喃戒奶嘴容易過戒手指。個癥結係妳媽度,過分干預大家攬炒你自己身體同精神好d先得,其實母乳不用過份執著,有就盡量俾,如果太勉強對大家都唔好,我一開始埋身唔成功都好沮喪,接受泵奶之後宜家習慣都ok

大宅

RozitaC 發表於 20-3-18 02:14
我bb個幾月,情緒唔好的時候,我打豎抱佢容易d冷靜落黎

我而家都係打直抱多,阿仔唔肯打橫抱,加上唔知係咪佢厭奶,驚我餵佢奶,我一打橫抱就喊

大宅

RozitaC 發表於 20-3-18 02:10
我仔都係唔鍾意人掂,換片換衫都喊到好淒涼。我哋未滿月就果斷俾奶嘴,用Phillips個安怡,中間有個窿,喊 ...

可能因為到而家我地都冇比奶嘴,之前我媽唔同意,話影響口腔牙齒發展。呢3個月一直以嚟,我地湊阿仔都要跟我媽指示 我地比意見都會比佢狂鬧,話我地冇1料又扮嘢,睇書冇用,搵個仔當實驗品,冇資格做人父母。咁邊個新手父母唔係要試呢?咁樣就話我地冇資格做父母,真係好難受。而家阿仔仍然好難湊,食得好少瞓得好少,又瞓唔熟成日醒,要抱到實先瞓,平時都成日扭計喊。搞到我都冇咩信心湊佢,加上我媽成日打擊我,而家我唔敢夜晚一個湊佢呀…

首頁

尾頁

跳至