0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

大宅

回覆樓主:

del

大宅

回覆樓主:

del

大宅

回覆樓主:

del

男爵府

回覆樓主:

睇完樓主分享,明白你付出好多,係好辛苦。
細路仔唔識世界,家下最緊要滿足佢吃得飽、瞓得夠和知有人疼愛佢。
樓主有媽媽咁幫得手,已經比好多人辛福。我有些朋友的媽媽堅決唔幫佢哋照顧小朋友,話冇自由、寧願比錢請菲傭,都唔會幫。樓主你好好,體諒和懂得感恩媽媽幫手照顧,令你可以休息下,請珍惜這種福氣。人無完美,能幫到自己手,就包容下,小朋友既聰明又大得好快,阿仔好快會知媽媽和婆婆幾咁鍚佢。
樓主,希望你盡量休息多d, 身體會愈來愈好,到阿仔大d ,你可以接力湊。
努力啊,育兒是耐力持久戰,加油!

複式洋房

Archung106 發表於 20-3-14 00:38
我唔係計較,亦唔係要同我媽比較,我只係唔明白我做錯啲咩,阿仔會咁抗拒我,咁唔鍾意我…佢喊到我媽抱走, ...

首先,媽媽,唔係氹你,你好叻女!

見你因之前唔開心經歷,之後小心翼翼,順利生b, 真心叻!

可能現階段你唔夠瞓,好累仲堅持人奶,而仔仔又扭,令你情緒較負面,正常架!

仔仔仲細,會好扭,佢未必係唔鍾意你,我陪月話阿b聞到媽媽嘅奶騷味通常都會扭!我阿b 都一比我抱都好掙扎架!

但坦白講到佢大啲,你會舒服好多,作息正常好多,而且佢有認知之後會知你對佢好,會同你close返架放心!

暫時佢唔煩你都好架,你趁機休息多啲啦

我係過來人,現階段好辛苦,但你最難嗰關都過咗,要比信心自己,保持心情輕鬆,以後回望返,你會發現其實只係過渡期!加油呀你有大把同路人

子爵府

媽媽,辛苦了,經歷過一關又一關,真係唔係人人做得到,你要相信你對bb來講,已經是最好。

相信好多媽媽都懷疑過,點解我抱bb先咸,其他人抱就安靜呢?其實,初生bb根本未認得父母,就算認得都係以自己需求行先,不過日子耐左佢真係認得,就開始好痴媽媽,育兒之路係高低起伏嘅過程,到佢地好痴身,你又會希望佢地獨立d

大宅

ASP2019 發表於 20-3-14 01:10
睇完樓主分享,明白你付出好多,係好辛苦。
細路仔唔識世界,家下最緊要滿足佢吃得飽、瞓得夠和知有人疼愛 ...

係呀,我媽真係好幫得手,但好多時佢大發脾氣時係抱住我個仔鬧我地,仲爆晒粗口咁,我媽一向有情緒問題,我啲朋友有同我講過咁樣叫佢湊會唔會唔係咁好,但我媽係真心錫我仔,所以我會忍,我只希望佢唔好抱住阿仔大吵大鬧同講粗口。不過我老公就頂得好辛苦,講真佢係女婿,佢唔會好似我同我細佬咁容忍我媽,我媽真係會小小事就好敏感,又會一開口就講好難聽嘅話。我媽情緒問題已經好多年,但佢唔肯就醫,我地冇晒辦法
我知道而家阿仔唔跟我,我冇嘢可以做,只能自己休息多啲將阿仔交比我媽,但每次見到自己個仔好似咁唔鍾意自己,做新手媽媽真係好玻璃心

大宅

Memami 發表於 20-3-14 02:21
首先,媽媽,唔係氹你,你好叻女!

見你因之前唔開心經歷,之後小心翼翼,順利生b, 真心叻!

BB聞到媽媽奶味會扭多啲?我有諗過可能我仔厭奶,所以唔鍾意我身上陣味,但正常BB都會咁㗎?因為我只聽過BB認媽媽陣奶味其他人唔要咋,唔知會掉轉
而家阿仔又厭奶,3個月啦每餐食60~100ml,一日得5~6餐,瞓又瞓得少,作息跟晒我媽,成1點幾先瞓 我真係好擔心,但阿仔唔肯跟我,我想調節佢都唔得,抱佢瞓就好掙扎,個樣好想離開我咁 我媽會住到我個工人嚟就走,到時我點算呢,好驚自己handle唔到佢。加上我媽一發脾氣就會講好多打擊我嘅話,例如話我冇資格做人父母,話我個仔好可憐因為投胎嚟做我仔,搞到我冇晒自信心……

大宅

CCHINGC 發表於 20-3-14 09:40
媽媽,辛苦了,經歷過一關又一關,真係唔係人人做得到,你要相信你對bb來講,已經是最好。

相信好多媽媽都 ...

原來好多媽媽都會咁?我只係聽過餵人奶嘅BB特別痴身,只認媽媽其他人唔要,可能我聽得少case,我成日以為BB最痴媽媽咋…因為阿仔而家邊個同佢玩都得,但扭起計就得我媽一個抱得掂,我好擔心日後搞唔掂阿仔,我仔喊起上嚟係好惡。
而家我搞到完全冇晒信心,唔知日後條路應該點行,覺得自己做媽媽好失敗,覺得自己冇能力照顧同教育阿仔成人

男爵府

Archung106 發表於 20-3-14 12:27
係呀,我媽真係好幫得手,但好多時佢大發脾氣時係抱住我個仔鬧我地,仲爆晒粗口咁,我媽一向有情緒問題, ...

有情緒問題既人,真係唔容易處理。自己工作上遇過幾個,都係充滿挑戰性。
之前有個朋友(有輕微產後抑鬱)既媽咪,都係會講d好難聽既說話,例如:你今日搞成咁,係咪因為你細個時我唔要你啊(雖然冇粗口,但令人非常難受)。
所以明白你既處境,係唔容易既。
你要盡力唔受auntie影響啊(我知好難),因為你老公需要你既正能量支持。

大宅

ASP2019 發表於 20-3-14 13:04
有情緒問題既人,真係唔容易處理。自己工作上遇過幾個,都係充滿挑戰性。
之前有個朋友(有輕微產後抑鬱) ...

呢3個月試過好幾次,比我媽嘅說話傷到我想跳樓一了百了,不過又唔捨得個仔,而家我老公都比我媽搞到有輕微抑鬱,性格變晒,佢話好大壓力因為每晚收工返到屋企唔知幾時會比人鬧。所以我都真係好辛苦,阿仔已經好難湊,愈食愈少奶,瘦到摸到肋骨,又成日要抱到實先肯瞓。又要驚我媽唔知幾時聽到我邊句話覺得唔順,又會大發脾氣,又擔心我老公頂唔住爆煲。每日就係咁嘅心情,我都驚自己出問題,上次返健康院姑娘都叫我搵醫生跟進下……其實我知問題所在喺邊,但無奈而家阿仔淨係跟我阿媽,我同老公抱可以喊成晚,真係冇晒辦法 覺得自己做媽媽好失敗呀…

大宅

回覆 Archung106 的帖子

係呀,我都係人奶媽,我抱唔掂我寶寶㗎,一過其他人手寶寶就收聲我之前都向好多人請教點抱,但幾努力學同改善都好,寶寶都係唔喜歡我抱㗎~

你有好多同路人一齊行,大家努力撐過呢段時間啦!
慢慢寶寶認得你係媽媽就會慢慢好起來㗎喇,日間多互動多同佢玩,希望寶寶晚間瞓多d,長多d肉,健健康康。

大家互勉之。

大宅

夢雪雪媽 發表於 20-3-14 16:16

係呀,我都係人奶媽,我抱唔掂我寶寶㗎,一過其他人手寶寶就收聲我之前都 ...

咁你BB到幾大先唔抗拒你抱呀?你夜晚係咪同BB一齊瞓?因為我仔夜晚係同我媽瞓,我唔知係咪呢個原因佢只認我媽呀。我仔仲要厭奶又瞓得少,所以都好擔心佢呀

大宅

我寶寶現在差不多4個半月,佢大約4個月大開始認得爸爸同媽媽。D長輩多數有“磁場”,bb只會揀點蝦都咁錫佢嘅人先扭,會蝦daddy mami,我寶寶好明顯喺嚟探我嘅家姐同長輩面前會好似聽話d。曾經都捱過sleeping recession睡眠倒退期,我同我先生都有好努力氹寶寶,但就點抱都唔ok,bb得出個熊貓大黑眼袋,不過捱過咗就慢慢好喇~
做爸媽係好偉大,照顧初生係辛苦㗎,問十個十個都認同,所以你已經好叻㗎喇,寶寶都好叻,同你一齊成長緊㗎~
寶寶得意樣同熟睡樣都影下相,多d睇寶寶嘅相片,好快就渡過到㗎喇♡
大家加油💪💪

大宅

夢雪雪媽 發表於 20-3-14 16:44

我寶寶現在差不多4個半月,佢大約4個月大開始認得爸爸同媽媽。D長輩多數有“磁場 ...

咁可能我夜晚唔係同BB瞓,所以佢冇咁跟我啦,又或者好似你咁講,佢專蝦爸爸媽媽啦…咁樣諗會好過啲
阿仔又唔願食又唔願瞓,瘦晒,摸到背脊骨同肋骨,真係好擔心
希望明天會更好

大宅

加油呀!為母則強!!

男爵府

Archung106 發表於 20-3-14 14:22
呢3個月試過好幾次,比我媽嘅說話傷到我想跳樓一了百了,不過又唔捨得個仔,而家我老公都比我媽搞到有輕微 ...

唔好灰心啊,你老公同阿仔需要你架。
休息夠,奶量應該會多返。如果冇,就順期自然沖奶粉,不需為人奶糾結,因為最緊要bb吃得夠和瞓得好。
如果真係仲覺得好唔開心,真係同醫院或健康院專業人士傾下,睇下佢地可以點樣幫助你。

男爵府

Archung106 發表於 20-3-14 00:38
我唔係計較,亦唔係要同我媽比較,我只係唔明白我做錯啲咩,阿仔會咁抗拒我,咁唔鍾意我…佢喊到我媽抱走, ...

樓主,你似產後抑鬱,你最唔想行你媽媽舊路但最怕你已經不知不覺開始緊。囝囝3個月就講同囝囝緣薄咁誇張... 初生B 根本好多野就亂晒龍冇原因亦唔知點解,只有捱過去,大大吓就會正常返。你想BB 一出世就跟你大人既邏輯去行仲諗到要生要死真係好嚴重。咁細個B每日每個禮拜每個月都變緊,佢而家唔跟你唔代表佢大啲唔跟你亦唔代表佢唔知你係佢阿媽更唔代表阿B 唔知你錫佢...

大宅

honeybid2 發表於 20-3-14 21:40
樓主,你似產後抑鬱,你最唔想行你媽媽舊路但最怕你已經不知不覺開始緊。囝囝3個月就講同囝囝緣薄 ...

係呀,我係真係產後抑鬱,已經要見醫生啦。話我同阿仔緣薄係啲親戚講,我聽完真係好唔開心。我要生要死都係之前因為屋企問題同產後抑鬱,而家已經唔會啦。放心啦我唔會比自己行我媽條舊路呀,我會搵醫生傾呀

首頁

尾頁

跳至