自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

polliebb 發表於 20-3-18 13:44
留學嗰啲返黎都好make sense, 但去旅行返唔到嗰啲就唔值得幫

摩洛哥個班

子爵府

Happywinner 發表於 20-3-18 04:53
咩呢班人?你咁講嘅?他們是我們的孩子,送他們出外讀書,現在讀書那個國家有機會感染病毒不安全,接他們 ...

你講得對,呢度啲人好冷血自私,孩子在外面父母擔心到死

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我覺得14日隔離措施,即係話你知:
番黎醫你冇所謂,但唔好周街走惹到人。

子爵府

brother4 發表於 20-3-18 13:50
朋友孩子定位19經德國回港,俾取消咗,再定位要2X号但又貴咗才回來

我個仔都唔打算返香港, 因為21/3起考mock, 我都擔心到死,呢度啲人仲講埋啲咁冷血嘅說話,學生係香港人為何反對佢哋返香港?自私精

子爵府

yeunghung 發表於 20-3-18 13:57
都係香港人,就算有病返嚟,做足準備,即到就送院就醫,減少傳播機會,難道要佢地在外國求救無門嗎?
...

Agree, 呢度好多自私精

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

schricky 發表於 20-3-18 17:40
依家佢地要求政府包機返,當然政府無咁做,但如果要政府包機先返,咁同要政府比錢有咩分別,估佢地都唔會 ...

邊個佢哋? 以我識嘅朋友中, 全部自己撲機票返香港, 無人要求政府包機, 唔好一竹篙打一船人, 講到所有英美留學生要政府貼, 搞分化!

大宅

回覆樓主:

絕不可能反對香港留學生回港, 唔好以為只有yc 家長送子女留學, bc 一樣大把, 因為對香港教育心灰, 黃教師充斥,但不論什麼顏色, 孩子在外有難一定可回來, 大學生巳是成人可能巳租地方自住就無咁擔心。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

最好呢班學生乖乖!做個負責任嘅人!自我隔離十四天!最好響屋企都戴口罩,保護屋企人!唔好有乜做事香港醫療負擔!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

伯爵府

schricky 發表於 20-3-18 17:40
依家佢地要求政府包機返,當然政府無咁做,但如果要政府包機先返,咁同要政府比錢有咩分別,估佢地都唔會 ...
邊有要求包機?邊度新聞有報道?定你估(作)?

子爵府

HKITMan 發表於 20-3-17 13:26
林鄭月娥表示,關心來自英美留學生,已經呼籲航空公司加開航班接港人回港,國泰本周內安排21班航機及25班航 ...

其實係所有中港留學生受惠,內地留學生香港轉機可以返家鄕隔離,其他地方回國要在北京或上海隔離.所以加班之後仍然一票難求,難過抽口罩.

子爵府

3b 發表於 20-3-18 18:02
邊個佢哋? 以我識嘅朋友中, 全部自己撲機票返香港, 無人要求政府包機, 唔好一竹篙打一船人, 講到所有 ...

我都想知邊度有學生要包機,挑撥離間

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

香港人返香港冇問題,但歐洲爆左咁耐,點解呢個禮拜至突然個個話要返黎? 因為停果邊停課,關宿舍?

男爵府

回覆樓主:

我都覺得返比較好,讀得書嘅大部分未成年或20出頭,冇屋企人係身邊,有咩事都好難搞

禁止訪問

子爵府

邊個佢哋? 以我識嘅朋友中, 全部自己撲機票返香港, 無人要求政府包機, 唔好一竹篙打一船人, 講到所有 ...

我見新聞話有好多家長向議員求助,話啲子女返唔到嚟,買唔到機票,希望政府幫助,議員就促請政府包機

子爵府

我一開始都講我係父母貴一貴都會買機票比子女返嚟,我絕對唔返對佢地返嚟,但就要自我隔離14日

公爵府

回覆 twsf 的帖子

這班人回來會四圍散播病菌的. 仲俾佢地返來, 仲唔係想害死晒香港人?林太俾佢地返來, 仲唔係黑心? 要聽黃森美大哥話, 快D封關啦!
話時話, 黃森美大哥個仔返左來未呀?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

granja 發表於 20-3-18 19:13
香港人返香港冇問題,但歐洲爆左咁耐,點解呢個禮拜至突然個個話要返黎? 因為停果邊停課,關宿舍?
...

英國陸續有學校關閉, 加上Easter臨近(假期不同香港), 所以提早放假回家

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

schricky 發表於 20-3-18 21:20
我見新聞話有好多家長向議員求助,話啲子女返唔到嚟,買唔到機票,希望政府幫助,議員就促請政府包機
...

我識嘅家長全部自己網上或經agent撲機票, 直航當然難買, 但轉機嘅會有,價錢比平時貴好多, 因為航空公司取消大量航班, 如果要買正常價就比較困難,不知道向議員尋求協助是什麼情況的家長, 但不希望有人以訛傳訛, 講到有錢比仔女去外國讀書就無錢買機票回來, 要政府出包機浪費納稅人嘅錢等等, 這樣想法對留學生未免太不公平!

子爵府

scso 發表於 20-3-18 17:56
我個仔都唔打算返香港, 因為21/3起考mock, 我都擔心到死,呢度啲人仲講埋啲咁冷血嘅說話,學生係香港人為 ...

我唔反對香港人番香港,但當初大陸港人番來比人話同圍播毒,d 醫護又罷工咁者。 咁當然如果大家都係用同一把尺係無問題。

首頁

尾頁

跳至