自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大家望清楚確診大部分都不是學生,咋日確診約20人只有2個是學生,入境的咩入都有勿賴學生,挑撥離間。難為他們只是去讀書放假回家或停課回家,佢地唔係明知有疫情都去外國或離境的人。

子爵府

zhouzhouBB 發表於 20-3-19 07:42
點會買唔到呀,我識人都買到,仲返左黎,系貴D姐,有錢有心一定可以返到。
...

係貴啲,唔會買唔到,自己仔女自己負責,今早買了CX直航機回港

男爵府

牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

chunlim 發表於 20-3-19 10:13
係貴啲,唔會買唔到,自己仔女自己負責,今早買了CX直航機回港

請問您買到幾時返香港?

男爵府

jellyfish1989 發表於 20-3-19 10:01
大家望清楚確診大部分都不是學生,咋日確診約20人只有2個是學生,入境的咩入都有勿賴學生,挑撥離間。難為他 ...

子爵府

火鳥 發表於 20-3-19 10:45
請問您買到幾時返香港?

3/28

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

本身直航27號回來,想轉早些回來但真係冇晒直航,25號有甘不如27號返.最後另買一張其他航空公司要轉機星期日回來.

複式洋房

1998Ruby1998 發表於 20-3-19 07:57
唔明啲人點解可以講啲咁冇同情心嘅言論。父母辛苦儲錢送仔女去外國讀書,唔少得嗰十幾歲都未成年,學校唔收 ...

身邊識嘅家長冇一個諗過要政府包機,機票幾貴都買只想子女盡快返香港,唔明啲人點解要亂咁講。

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

之前唔係講好咗封關救港咩?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

Monbeth 發表於 20-3-19 13:48
身邊識嘅家長冇一個諗過要政府包機,機票幾貴都買只想子女盡快返香港,唔明啲人點解要亂咁講。
...
係咁㗎啦。。呢個又係YC曱甴出黎煽動民情, 玩分化嘅時侯lor

大宅

毛毛公仔 發表於 20-3-19 07:44
係的,不過探親係明知山有虎偏向虎山行,而呢班人係本身在果度讀書好耐

點都好,應該好多中產、高官仔女 ...

咪係,探咩親,假香港人就真

起碼呢班送仔女去外國都係真香港人,我相信大部份父母都要交稅 有事番黎香港有乜問題? 醫護冇需要罷工,根本對象都唔同,點樣一視同仁

果d冇交稅黎消耗香港資源,仲要包機番黎生仔果d ,醫護緊係要罷工喇,十萬支持

大宅

Monbeth 發表於 20-3-19 13:48
...

我都冇聽過,唔駛甘嬲,不過心諗,d武漢假香港人都叫得政府包機,真香港人又交稅,點解唔可以叫政府包機,而家d人面皮夠口講得出口就得架喇

利申,我冇小朋友/朋友係外國

不過以公平原則,點解去得武漢唔去得英國接人 大陸人緊條命重要d

子爵府

香港人番香港ok, 但真係唔該乖乖地隔離14日,我今日睇新聞訪問國外番黎既人。。。 令我不禁好懷疑有幾多人真係會自我隔離呢 ... 就算居家隔離,咁佢地家人照番工? 有d 擔心之後14日 ...

大宅

jellyfish1989 發表於 20-3-19 10:01
大家望清楚確診大部分都不是學生,咋日確診約20人只有2個是學生,入境的咩入都有勿賴學生,挑撥離間。難為他 ...

真香港人

男爵府

scso 發表於 20-3-18 17:56
我個仔都唔打算返香港, 因為21/3起考mock, 我都擔心到死,呢度啲人仲講埋啲咁冷血嘅說話,學生係香港人為 ...

agreed……涼薄到得人驚

伯爵府

回覆樓主:

一直以來我對封關都不是支持,尤其醫護罷工為名。。。

今次外國留學生回港,其實真的很需要!朋友個女本身打算考AL,但早兩日宣佈全英國取消考試,原本她女兒都已book好abnb在復活節時住方便隨時復課考試,點知學校boarding要佢地星期五要離(boarding不知何時重開)比原定早了兩日, 我真係覺得學校不近人情,最後朋友急急腳再book多兩日abnb,同改機票提早回港!如果那些是12-16、7歲,情況就更慘!想揾酒店也不易,guardian亦未必一定幫到忙。

講真我朋友女就算9月會入大學,都無理由係英國等足6個月而唔返香港,留學生佢地係有需要回港(但一定要配合隔離措施)

利申:我女Y1佢話暫時唔返來!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

chanti 發表於 20-3-18 13:39
我覺得今次政府做得好好、叫佢地要返就盡快返、比起之前做乜都慢幾拍、今次的確做得快及準、又有準備、睇 ...

其實上星期五政府叫留學生儘快回港,d留學生父母已經即刻訂機票回港,只系短短半日時間就已經將一張原本平買6000港幣來回直航炒到過萬。留學生父母無人打算等政府包機,比得4-50萬一年,真系貪你張免費機票咩!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

schricky 發表於 20-3-18 21:20
我見新聞話有好多家長向議員求助,話啲子女返唔到嚟,買唔到機票,希望政府幫助,議員就促請政府包機
...

好明顯系d議員廢up,自己假設性多於真實!想返既點會等政府包機?呢個星期三開始,大家感覺到學校隨時停課關門,加上有個留學生9成系中招但求助無門,留學生大多未成年,如果起英國有病點算?所以大家都拿拿聲撲機票,點會有人等政府包機。

禁止訪問

水晶宮

ddcat 發表於 20-3-18 23:43
我都等緊醫護罷工,新年罷工要全面封關,點解今次咁多人返黎佢哋唔出聲,幾萬人咁返黎,佢地又覺得醫療系 ...

鬧醫護既去鬧醫護,唔好拉埋留學生黎講。

水晶宮

火鳥 發表於 20-3-19 10:45
請問您買到幾時返香港?

你得閒就上CX個網望下,佢地一日4班機唔排除再加開,又有d人撲到早d既又會放左手上個位,所以隨時有機會。

首頁

尾頁

跳至