3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔3歲10個月,因為3月頭發現佢隻眼睇野成日左哨右哨,好奇怪!前日同佢去左檢查眼發現佢一隻眼有300幾度遠視,另一隻眼200度。視光師話要戴眼鏡同係屋企早晚同佢做兩次遮眼訓練,話因為要預防佢鈄視。

我喊到收吾到聲,喊左兩日(emoji)(emoji)(emoji)。估吾到咁細個就要帶眼鏡。無諗過會發生係自己身上。

好吾開心,有無有經驗媽媽可以同我傾下,我仔會吾會有機會好番,吾洗再帶眼鏡(emoji)(emoji)?有無媽媽有類似經驗最後好番既例子?(emoji)(emoji)

伯爵府

乜小朋友唔係一定有遠視架咩?由bb 開始直到6定8歲眼球發育完就會變返正常。

我仔驗完都係有遠視,但視光師話冇問題

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

好正常喎,8歲以下幼兒,多數有遠視。大大下就會好。
咁小事,做媽媽都喊,會負面影響小孩心理發展。

我弟弟4歲就有百幾度散光,係先天的,4歲開始帶眼鏡到而家,碩士畢業。

男爵府

Ytfc 發表於 20-3-19 21:15
乜小朋友唔係一定有遠視架咩?由bb 開始直到6定8歲眼球發育完就會變返正常。

我仔驗完都係有遠視,但視光 ...
三百幾算多, 要戴眼鏡
最大問題係一邊二百, 一邊三百幾, 視差別算大, 更加要戴

男爵府

遠視少事, 大左會變淺. 左右眼視差大先至麻煩. 一定要戴眼鏡, 否則易變弱視.

我同親戚三個小朋友, 都有遠視兼要遮眼醫治或防止弱視.

第一個輕微, 因為遠視會變淺, 細個有戴眼鏡, 現時讀中學已經唔需要再戴.

第二個中度, 4歲起要求遮眼四個鐘. 遮左兩年. 弱視好返, 唔使再遮眼.遠視仍然有, 一定要戴眼鏡. 佢試過貪靚唔戴, 點知弱視復發, 又要遮多半年.

第三個嚴重. 好眼三百幾度, 壞眼六百幾, 要長時間遮好眼. 兩歲半開始遮.
隻好眼仍然要配百幾度鏡片.

複式洋房

fasola 發表於 20-3-22 01:26
遠視少事, 大左會變淺. 左右眼視差大先至麻煩. 一定要戴眼鏡, 否則易變弱視.

我同親戚三個小朋友, 都有遠 ...

我仔開始戴緊眼鏡了。視光師叫早晚各遮30分鐘先。好在佢都好乖吾抗拒遮眼同戴眼鏡。 係一時接受吾到咁細個要戴眼鏡...所以好sad....

子爵府

海豚實寶 發表於 20-3-19 00:38
我仔3歲10個月,因為3月頭發現佢隻眼睇野成日左哨右哨,好奇怪!前日同佢去左檢查眼發現佢一隻眼有300幾度 ...

其實帶眼鏡好少事姐,唔使喊兩日,放鬆d

禁止訪問

複式洋房

Ella88520 發表於 20-3-24 00:07
有人試過食過一種健康食品可以改善到 有做過前後測試 真係有效

請問係咩?

大宅

回覆樓主:

請問咩叫遮眼?
小朋友5歲有遠視。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

300幾度都唔算好深,
大大下會變近視!
我堂細佬都係咁~

我兩個仔因為太深,
一定唔會變近視!

男爵府

我仔3歲10個月,因為3月頭發現佢隻眼睇野成日左哨右哨,好奇怪!前日同佢去左檢查眼發現佢一隻眼有300幾度 ...

請問你係邊度配? 我仔剛check左要戴

大宅

其實早期發現得早,早d帶眼鏡係好事
我老公本身都係先天一隻眼遠視又散光,兩隻眼差距算大,好細個已經帶眼鏡,慢慢大左就會越來越淺

大宅

5歲小朋友,800度遠視,除了遮眼,仲有乜可以改善?

首頁

尾頁

跳至