親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

買左4月中澳航機票去Sydney
而家澳洲travel ban 禁止非居民入境
澳航都唔肯退錢
取消仲要收cancellation charge $2400
只可31/3前轉為旅行積分 (emoji)(emoji)
(原來我可早一日取消 而家要31/3決定 極度唔合理)

想問:
1)我11月買機票 而家佢要31/3決定轉旅行積分,係咪要9月前兌換?

2)如我定明年4月1日飛,機票要7000,而我旅行積分5000,我係咪仲要貼2000?

請賜教(emoji)(emoji)

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

Carolwai 發表於 20-3-19 21:00
我去佢個網見换voucher 20年12月尾到期,我估你可以睇吓用你個booking ref 入去睇吓你果張係幾時
...

你已換voucher嗎?
換voucher 係咪到時要補差價?
12月到期是12月要出發嗎?
Thanks(emoji)

大宅

pingubabyy 發表於 20-3-19 20:32
澳航都唔肯退錢

你如果舊年11月買, 應該最遲今年11月前要完成旅程。佢地係出機票計最多保留12個月, 換作travel credit. 未計新機票差價。

所以應該不可留到明年4月用。

wcpcelia    發表於 20-3-20 12:16

大宅

bwm 發表於 20-3-19 22:15
你如果舊年11月買, 應該最遲今年11月前要完成旅程。佢地係出機票計最多保留12個月, 換作travel credit. 未 ...

澳航website好似話全部cancelled flight個d客人會自動轉晒travel credit呀! 有冇搞錯??

別墅

bwm 發表於 20-3-20 17:25
澳航website好似話全部cancelled flight個d客人會自動轉晒travel credit呀! 有冇搞錯??
...

係囉 迫你轉積分
仲要你俾錢取消

大宅

pingubabyy 發表於 20-3-20 18:32
係囉 迫你轉積分
仲要你俾錢取消

如果d積分只限9月30日前完成旅程, 就真係好離譜了。佢自己都唔知要搞幾耐啦

大宅

bwm 發表於 20-3-20 18:41
如果d積分只限9月30日前完成旅程, 就真係好離譜了。佢自己都唔知要搞幾耐啦
...

我已上消委會網頁填寫投訴表格, 多d人投訴, 可能澳航會提出d好d的方案或退款。

珍珠宮

我細佬又係4/4 退唔到

大宅

andyan324 發表於 20-3-20 21:55
我細佬又係4/4 退唔到

試吓叫你細佬去消委會網填投訴表格。

琥珀宮

bwm 發表於 20-3-20 17:25
...

之前限制入境隔離未cancel flight先係,而家cancel flight 應該有其他安排

以下為澳航website

大宅

木土土 發表於 20-3-21 14:18
之前限制入境隔離未cancel flight先係,而家cancel flight 應該有其他安排

以下為澳航website

佢地唔比大家full refund, 只强逼大家轉為積分, 但就在短限期內要完成旅程。另ㄧ方面, 佢地都唔知幾時才恢復航班比人book. 對我地顧客很不公平。佢hotline係永遠打不通的。

大宅

bwm 發表於 20-3-21 14:21
佢地唔比大家full refund, 只强逼大家轉為積分, 但就在短限期內要完成旅程。另ㄧ方面, 佢地都唔知幾時才恢 ...

昨天澳航網上找到的

大宅

bwm 發表於 20-3-21 14:27
昨天澳航網上找到的

澳航網上信息, 中間個段:
To avoid further inconvenience, we’re converting all bookings on cancelled flights to a travel credit, which can be used anywhere on our network. Affected customers will be contacted directly from next Monday. Any customers travelling before the end of May who wish to change their booking are also eligible to receive a travel credit instead.

珍珠宮

佢地唔比大家full refund, 只强逼大家轉為積分, 但就在短限期內要完成旅程。另ㄧ方面, 佢地都唔知幾時才恢 ...

佢無機照計係要退款
無理由強迫人地要分

大宅

andyan324 發表於 20-3-21 14:31
佢無機照計係要退款
無理由強迫人地要分

咪就係lor...我知有d客人已向消委會投訴了。

琥珀宮

我五月

大宅

木土土 發表於 20-3-21 17:41
我五月

五月應該都cancelled flight wor...

大宅

pingubabyy 發表於 20-3-19 20:32
澳航都唔肯退錢
我仲慘, 張機票係19年9月尾出, travel credit 只係去到今年9月26, 取消又話每個收2300, 我3張飛取消既話要收6900, 好過去搶, 而家唔係我想取消, 係你地無得飛, 照道理應該full refund囉

大宅

ballball411 發表於 20-3-22 19:23
我仲慘, 張機票係19年9月尾出, travel credit 只係去到今年9月26, 取消又話每個收2300, 我3張飛取消既話要 ...

我張飛係旅行社出,等緊處理。
我咪仲慘,上年5月訂今年4月行程, 如果照你咁講法, 個credit咪至到今年5月? 有咩可能用到呀? 疫情都肯定未過!
意思是否今年5月前要用credit?即係可用於下年4月航班?我計劃下年復活節假再去

首頁

尾頁

跳至