自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2849 發表於 20-3-24 15:28
公司總部出NOTICE話下面分公司可以按實際需要, 員工可在家工作/輪班工作, 我公司分左幾條TEAM, 唔同部門都 ...

其實有好多公司都係正常返工,點安排都係睇老闆/上司……

別墅

公司總部出NOTICE話下面分公司可以按實際需要, 員工可在家工作/輪班工作, 我公司分左幾條TEAM, 唔同部門都 ...

點解咁都有得鬧?老馮

別墅

D人一味話, "唔鐘意咪RESIGN" & "我都無口罩無WFH啦" 果D廢話, 而家個情況係9成部門都行WFH, 而我老闆為左唔知咩理由而唔想呀, 同一個公司, 但做法唔同, 呢D叫"不公平對待", 但我地做細既邊個敢出聲, 佢仲好似當無事發生咁, 日日返工都唔戴口罩, 佢日日自己坐獨立OFFICE, 楂私家車, 唔明民間苦況 , BK的人開口埋口就"唔鐘意咪RESIGN" & "我都無口罩無WFH啦" & "好似老馮咁" 果D人, 其實即係應同緊我老闆呢D自私行為

子爵府

2849 發表於 20-3-24 17:07
D人一味話, "唔鐘意咪RESIGN" & "我都無口罩無WFH啦" 果D廢話, 而家個情況係9成部門都行WFH, 而我老闆為左 ...

你老細工作態度同你的工作態度係2回事,你可以唔認同你老細,但唔可以話佢有錯

同樣其他JM唔認同你,亦唔代表佢地認同你老細,2回事

珍珠宮

D人一味話, "唔鐘意咪RESIGN" & "我都無口罩無WFH啦" 果D廢話, 而家個情況係9成部門都行WFH, 而我老闆為左 ...

好吧,贊成你向阿頭個阿頭投訴

水晶宮

回覆樓主:

搵所以同事簽名抗議

男爵府

我老公公司照平時番足星期1~6 , 口罩用自己的,有咩問題?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

it's not fair~~
最慘係你啦, 陰公
快D 去大老閭投訴~
port 爆你個老闆~

全世界最慘係你啦真係

侯爵府

支持你辭職
搵啱心水或者自己話事先做

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

點好? 一係做,一係辭職唔做~~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

男爵府

2024年龍年勳章

你個post問人點算好, 人地提議你resign有咩問題呢? 定係你想個個衝出來幫你叫個大老闆俾你WFH

子爵府

我同你情況類似,我條team都係返足5日工,雖然工作性質都可以WFH﹐但係work at office 先方便處理啲文件,效率會好啲。換個角度睇,你公司9成人都WFH,你返到公司工作環境人都少左,都叫減低到傳染風險。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

佢依d唔係自私行為⋯⋯
不過如果你不滿,可以投訴去老闆嘅老闆都⋯⋯
不過,你要有之後被炒嘅準備⋯⋯
Sorry,依道叫你辭職嘅人,真係正常過正常,因為你講嘅事,得兩個結局,一係繼續做,一係辭職⋯⋯
依個時世,你覺得會有第三個選擇

男爵府

唔好同第二個部門比,做份內事,好多公司裁員或放無薪假,有工返有糧出,已經好好

大宅

唔好嬲!WFH係香港唔流行所以老一輩接受唔到...

由上年公眾活動開始有時大老闆話可以WFH,一樣要teamhead批,而我每次問Teamhead佢都冇覆過我話批准與否,我選擇在他未批准下WFH,而佢特徵同你老闆差唔多...所以都有啲明白你...

我公司system 係support 到WFH,所有工作準時完成...要因為我WFH炒咪炒囉,我不會後悔,只會覺得佢地可惜失去左自律既員工(問心返office有幾多人9個鐘冇停手做足5日)

若果我係你,我會聯同其他同事一齊email問teamhead (批與唔批都要black and white,萬一唔好彩有人中左佢要對公司負責架,在我角度諗為總公司出呢d email係想推卸責任/話比人聽係關懷員工既好僱主,並唔係真心批准WFH

大宅

無得投架啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實WFH 非必然! 要睇工種及公司文化,正常返工大有人在, 好好保護自己戴自備口罩,如自己存貨充足可照顧埋同事! 當前首要抗疫!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

寫匿名email

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

fatpanda 發表於 20-3-24 17:48
點好? 一係做,一係辭職唔做~~

男爵府

catcat6083 發表於 20-3-24 17:57
唔好同第二個部門比,做份內事,好多公司裁員或放無薪假,有工返有糧出,已經好好
...

同意,好啱聽

首頁

尾頁

跳至