跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇人好似我一樣,想當年離開加拿大無declare non resident (即係無做NR73)? 而家想回流,唔知有冇tax implications.

問過 d friend (tax accountant) 話唔係一定要填,因為你離開嗰一刻填,到你回流後嘅status可能有改變。

請問大家有冇經驗?

大宅

purinthedog 發表於 20-3-25 01:34
請問有冇人好似我一樣,想當年離開加拿大無declare non resident (即係無做NR73)? 而家想回流,唔知有冇tax ...

我當年離開加拿大都無declare non resident ,18年回流返來,完全沒有什麼稅務問齡.因為我離開加拿大後,同呢邊都無聯系,無樓,無銀行戶口,又無拿過任何福利.所以,唔存在任何稅務問題.

別墅

ngan2017 發表於 20-3-25 11:10
我當年離開加拿大都無declare non resident ,18年回流返來,完全沒有什麼稅務問齡.因為我離開加拿大後,同 ...

謝謝回覆。

但係我有個加拿大車牌,五年前先至冇renew, 睇過好似都算secondary tie?!

別墅

ngan2017 發表於 20-3-25 11:10
我當年離開加拿大都無declare non resident ,18年回流返來,完全沒有什麼稅務問齡.因為我離開加拿大後,同 ...

唔好意思,想問多句,你返返去之後,使唔使declare番做resident?

大宅

purinthedog 發表於 20-3-26 18:25
謝謝回覆。

但係我有個加拿大車牌,五年前先至冇renew, 睇過好似都算secondary tie?!

我本人覺得有車牌應該唔算是有什麼稅務連繋.因為拿車牌,就算唔是居民,只是遊客都可以去考牌的.
呢個只係我個人意見,所以,唔清楚啱唔啱的.

大宅

purinthedog 發表於 20-3-26 18:28
唔好意思,想問多句,你返返去之後,使唔使declare番做resident?

返去後,我無去declare做番resident.因為我之前都無declare過non resident.
返去後,重新申請過health card就有.

大宅

好媽媽勳章

you will have to file tax return next year so this is like you will declare resident again.

首頁

尾頁

跳至