自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

根據資料,香港至少有9名外傭確診感染新冠肺炎,當中6人為菲傭,年齡介乎29至57歲,餘下3名外傭,衞生防護中心沒有公布國籍。而近日多人染疫的蘭桂坊Insomnia酒吧,在該酒吧駐唱的一支樂隊成員全部屬於菲律賓籍,目前該樂隊已有多名成員中招。

家有外傭要小心

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

waiwaiii 發表於 20-3-26 13:56
根據資料,香港至少有9名外傭確診感染新冠肺炎,當中6人為菲傭,年齡介乎29至57歲,餘 ...

其實佢地都係比僱主同外遊時傳染! 幸好唔係佢地圈內惹到
放下自在

大宅

牛年勳章

cattz288 發表於 20-3-26 13:58
其實佢地都係比僱主同外遊時傳染! 幸好唔係佢地圈內惹到
最怕係佢地未確診前,假期聚會傳染俾其他外傭

MarMic    發表於 20-3-26 22:46
maylin88    發表於 20-3-26 16:30
wcpcelia    發表於 20-3-26 16:23

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

佢哋D假日聚會真係好大陣容,又開放

珍珠宮

歐美各國回港避疫的人,多數有米,有米家庭多數有外傭。家中dirty work 多數會指派外傭來做。不自律做好防疫措施的人,感染會由他們身邊的密切接觸者開始。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 waiwaiii 的帖子

我姐姐本來星期日返學架,學校上兩星期都關左,星期日佢放假就做豬,佢係花園出面開個帳蓬,係入面食,傾電話,訓教,總之剷佢都唔出街架啦.
<br><br>

伯爵府

chinatea 發表於 20-3-26 14:19

我姐姐本來星期日返學架,學校上兩星期都關左,星期日佢放假就做豬,佢係花園出面開個 ...

為何不在房做豬?

象牙宮

D外傭個個星期周街訓,一大班聚埋食野唱歌跳舞,又唔戴口罩,
一個中好易被快速傳播。

快樂鳥    發表於 20-3-26 15:18

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 sasatt 的帖子

佢話咁先似放假,佢擺哂我孫D玩具入去,我孫入去玩又唔驚比蚊針,我買個果帳篷係一房一廳,所以夠佢訓,我孫又夠地方玩,有時佢睇書可以好清靜,不過佢學校都有上網考試,做功課,咁係佢個小天地又唔驚我孫攪住哂.

蛋皇哥0127    發表於 20-3-26 18:57
<br><br>

侯爵府

waiwaiii 發表於 20-3-26 14:09
最怕係佢地未確診前,假期聚會傳染俾其他外傭

有家教嘅外傭一定戴好口罩及常用搓手液,不在外飲食. 回家立刻冲洗換衣服, 別人怎樣管了,保護好自己點都有用嘅.

大宅

牛年勳章

mercurycc 發表於 20-3-26 14:23
D外傭個個星期周街訓,一大班聚埋食野唱歌跳舞,又唔戴口罩,
一個中好易被快速傳播。 ...

大宅

牛年勳章

chinatea 發表於 20-3-26 14:19

我姐姐本來星期日返學架,學校上兩星期都關左,星期日佢放假就做豬,佢係花園出面開個 ...
你姐姐好乖唔出街
喺花園帳篷仲嘆過喺房

子爵府

chinatea 發表於 20-3-26 14:34

佢話咁先似放假,佢擺哂我孫D玩具入去,我孫入去玩又唔驚比蚊針,我買個果帳篷係一房一廳 ...

咁樣好RELAX.. 好過係房.

chinatea    發表於 20-3-26 22:02

水晶宮

佢係房我孫成日痴住,出去帳篷佢話自閉都舒服D喎,佢鍾意係屋企架,一放幾日連假佢就煩,佢冇咩朋友架,就算返學都冇同D同學來往架,佢話冇朋友唔洗是非多,不過有時想人陪又冇,所以成日痴住我low.
<br><br>

大宅

牛年勳章

chinatea 發表於 20-3-26 15:26

佢係房我孫成日痴住,出去帳篷佢話自閉都舒服D喎,佢鍾意係屋企架,一放幾日連假佢就煩 ...
你姐姐真乖
帳篷一房一廳? 好巨型呀

伯爵府

我見d 姐姐係除鞋跳舞,雖然有墊但都唔乾淨

水晶宮

6-8人用果種,出面可放4呎床墊,入面3呎床墊.
<br><br>

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

chinatea 發表於 20-3-26 14:34

佢話咁先似放假,佢擺哂我孫D玩具入去,我孫入去玩又唔驚比蚊針,我買個果帳篷係一房一廳 ...

哇!好似好正咁!你住的地方一定好大

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主:

香港已經有13名菲律賓藉人士確診

首頁

尾頁

跳至