懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

最後,會講我覺得寶血有咩好,有咩唔好

點解我會分享,因為我當初知道有左BB
第一胎半意外,廿幾歲人咩都唔識,
都係靠網上爬文自己學

希望我個分享幫到大家
因為我發現真係有好多打手
過去一年我專睇寶血Post,
來來去去某幾個Acc不停回覆大家明啦

我覺得既「好」:
環境好,新淨
Package價真心抵,可能係全港最抵私院
姑娘OK (特別有2位較大年紀姑娘,有經驗+好好人)
非常時間,把關唔錯
一入醫院就要探熱加問一連串問題!有發燒我估已經唔收症,叫你去政府急症!我去檢查見到少左好多人,9成孕婦產檢,無曬睇傷風感冒的病人!而且不停有姐姐拎住漂白水周圍抹

待續⋯

大宅

我覺得既「唔好」:

寶血package/物品好多野要自費
BB做的檢查(例:聽力檢查)
好多其他私院會包,但寶血無包
(不過都可理解為:合乎價錢質素)

非常時期,人手可能不足
我BB出院當日,Pat Pat已經Up到紅曬
之後返到屋企,好勤力幫佢查Pat Pat 膏先好返

住3-4日就搞成咁,我覺得尿片up得太耐無換
(有爬文就會知,我入院當時好Full)
有參觀寶血就會知,唔算好多人係寶血生
常常有吉房吉床,但非常時期,好多症
變相姑娘工作量多了!所以分薄左照顧BB的時間

規模
私院來講,規模算細,一定要考慮
正常生產無問題,唔好彩奇難雜症應該應付唔到
(我一直產檢,所有野正常,所以寶血生)

大宅

amychuu 發表於 20-3-27 10:39
我上年7月開始睇,
當時係要求最少於寶血產檢6次
及不轉醫生,就可以在寶血以package價生B

我已睇邱醫生1次,佢有叫我照去政府做檢查,所以想睇睇可否隔耐少少再睇,下個月產檢再問問先,謝謝

大宅

shadowmoon 發表於 20-3-27 11:58
我都係2月份喺寶血開刀生左bb呀!
不過我係掛單醫生,張智醫生
埋單包曬所有醫生費,藥物費,陪產費,麻醉 ...

張智醫生好出名
你就好啦!我2月頭生,Full到爆
連2人房都upgrade唔到,住5人房咋
當日兩間2人房都Full埋!

反而膳食我唔知算唔算好
因為我都係叫d好清淡,粥水個類
我開刀唔食得太豐富

大宅

Fish@yu 發表於 20-3-27 12:32
我已睇邱醫生1次,佢有叫我照去政府做檢查,所以想睇睇可否隔耐少少再睇,下個月產檢再問問先,謝謝:joyou ...

我keep住一個月產檢一次,政府個邊照去!
(政府當留位,萬一早左出世都有政府收)

另外因為20週左右,要出去照結構,
所以邱醫生幫我skip左個一次產檢!
照結構個個月,就唔洗見邱醫生

大宅

amychuu 發表於 20-3-27 10:36

我用舊package價,埋單齊頭5萬

當時package幾錢架?即刻埋單比起package價要比多幾多左右?

複式洋房

amychuu 發表於 20-3-27 12:48
張智醫生好出名
你就好啦!我2月頭生,Full到爆
連2人房都upgrade唔到,住5人房咋

張智醫生真係好好
我明白點解咁多人讚佢
對產婦夠細心,但係又俾到醫療上的意見,好firm好專業,又解釋得簡單易明
在我有疑慮或擔心時,又會安慰我,講下笑輕鬆下咁,好俾到信心我

我開刀都係食粥水咋開頭,但之後有order過一兩餐醫院膳食
食過糯米雞添
幾好味
最記得佢個常餐,個蕃茄湯通粉入面有菜心和冬菇,超級好味

大宅

阿噹 發表於 20-3-27 13:02
當時package幾錢架?即刻埋單比起package價要比多幾多左右?

我的開刀Package $45200
(現在已經加左價)

按金$6000
入院個日再交$20000
出院找尾數

大宅

shadowmoon 發表於 20-3-27 13:05
張智醫生真係好好
我明白點解咁多人讚佢
對產婦夠細心,但係又俾到醫療上的意見,好firm好專業,又解釋得 ...

佢真係好出名,不過我心儀女醫生

我係醫院無食其他呀,食粥水,粥咋!
所以好清淡無乜味⋯⋯

別墅

回覆樓主:

睇完你分享,放心曬,4月7日會去寶血第一次見邱醫生,如無意外都會係寶血醫院搵邱醫生,仲想問下,係咪要開個醫健通等寶血醫院睇到我公立既產檢資料,係姑娘幫手開定自己開定?

大宅

shadowmoon 發表於 20-3-27 13:05
張智醫生真係好好
我明白點解咁多人讚佢
對產婦夠細心,但係又俾到醫療上的意見,好firm好專業,又解釋得 ...

請問張智醫生開刀俾幾多日你選?係咪時間都係上午8:30,張醫生有無每日巡房?

複式洋房

sugar1redbean 發表於 20-3-27 18:21
請問張智醫生開刀俾幾多日你選?係咪時間都係上午8:30,張醫生有無每日巡房?

張醫生成個星期任我揀喎
總之夠38週果個星期,任揀
可能我一早決定左開刀掛?所以好早就可以book定張醫生日子
當然如果揀星期六日會貴d啦!
我自己揀平日星期一至五
時間係上午呀!因為我冇擇時辰
我估如果你有擇時辰,同張醫生預早夾下應該都得,最多加錢啫
張醫生有每日巡房,佢quote個價錢包括醫生費,巡房費,兒科醫生費,兒科醫生巡房費,麻醉醫生費用
既然收左錢,一定黎巡房啦!

張醫生好快手就剖腹攞左BB出黎
幫我聯埋針都唔洗1小時
真係好快手
我好怕要輸血,張醫生在我生之前已經叫我放心,好細機會要輸血,佢會快手縫靚個傷口,等我失血少d
最後我都唔洗輸血

大宅

fannykmy 發表於 20-3-27 17:14
睇完你分享,放心曬,4月7日會去寶血第一次見邱醫生,如無意外都會係寶血醫院搵邱醫生,仲想問下,係咪要開 ...

要開醫健通!方便私家醫院睇Report
同埋係私院不用做重覆檢查(慳錢)

醫健通⋯我個時係去政府產檢時順便開埋的
開好左就比授權寶血!
每次寶血讀取我的資料,都會收到sms通知
通常的去寶血產檢前一日就會收到sms
(即係姑娘們知道我第2日產檢,
print定資料出來第2朝比醫生)

別墅

amychuu 發表於 20-3-27 19:06
要開醫健通!方便私家醫院睇Report
同埋係私院不用做重覆檢查(慳錢)

係咪網上登記左,再返去啟動就可以啦?

大宅

fannykmy 發表於 20-3-27 23:30

我是登記+啟動都係醫院一次過整
有次我政府產檢完,反正都係醫院,
就順便整埋一整完就收到sms

大宅

fannykmy 發表於 20-3-27 23:30

每次產檢前佢地都要睇Report
個時我次次都會收到sms通知

別墅

amychuu 發表於 20-3-28 10:16
每次產檢前佢地都要睇Report
個時我次次都會收到sms通知

我岩岩登記左,佢要我去啟動,就未授權寶血醫院睇報告,因為我下星期先去睇,到時先做,係咪咁?

大宅

amychuu 發表於 20-3-27 14:44
我的開刀Package $45200
(現在已經加左價)

我另外想問選好開刀日子果時(醫生都比左可預約開刀既日子),到時係要一定要見醫生時約?還是可以交訂金時同姑娘講架?

大宅

fannykmy 發表於 20-3-28 10:30
我岩岩登記左,佢要我去啟動,就未授權寶血醫院睇報告,因為我下星期先去睇,到時先做,係咪咁?
...

步驟:
1)登記
2)親身去公立醫院啟動
啟動完即時會收到Sms(如圖)
3)去寶血地下大堂授權醫健通
Show 個Sms比佢授權就得
授權成功又會收到sms

大宅

阿噹 發表於 20-3-28 11:45
我另外想問選好開刀日子果時(醫生都比左可預約開刀既日子),到時係要一定要見醫生時約?還是可以交訂金 ...

見醫生時約,姑娘話唔到事
(就算問姑娘,佢地都要問返醫生)

我是30週產檢時已經問定醫生邊幾日得
醫生提供比我的開刀日子係38-39週內
叫我返屋企考慮下先

到左下次,即係34週產檢是順便約實!
同醫生講決定邊日,醫生再confirm可以的話
就出去等一陣,姑娘會拎個期book寶血手術室
確認book到有位,就即時交$6000按金

首頁
12345...7

尾頁

跳至