論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 APRILC 於 09-5-26 14:09 發表
咁你都係不知這筆罪, 但你工人好像係明知,所以仲放咁耐潻,佢好抵死. 你下次有咩都要問清楚勞工處先. 因受害人係你, 佢反而受益啦, 又有人請咗佢先, 又包埋保險, 醫療咁幾好 ...

其實唔關工人事, 係我叫個工人三月尾先上工, 因為我bb未出世, 唔想佢咁早來, 所以咪完左約叫佢返耐d老家放假囉! 我地又無經agent簽約, 無人提... 好彩咋!

男爵府

由出VISA第一日開始計3個月內係無得放勞工假, 只有放休息日, 即係你根本唔需要補錢 或 假期給工人, 唔清楚再問多次勞工處, 唔好比工人騙你呀.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 mymelody2003 於 09-5-26 17:05 發表
由出VISA第一日開始計3個月內係無得放勞工假, 只有放休息日, 即係你根本唔需要補錢 或 假期給工人, 唔清楚再問多次勞工處, 唔好比工人騙你呀.

邊個話頭3個月工人無勞工假放, 所有工人都享有勞工假, 只係頭3個月可以扣佢人工, 我諗唔清楚個個係你, 不如你打去勞工處問清楚先啦....

問4.僱主可否以工資代替法定假日給僱員 ﹖
答4.不可以。僱主不得以任何形式的款項代替發放法定假日給僱員。 僱主如違反這項規定,可被檢控,一經定罪,可被罰款港幣五萬元。
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至