自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

舅婆八十幾歲,得一個仔但已經移民多年,每個月只係比一二千元零用錢,幾年才回香港一次。近日舅婆健康急轉直下近乎不能自理,佢個仔又因為疫情(就算冇疫情亦未必可以返來)。舅婆冇乜錢,佢個仔環境亦麻麻比唔到更多錢請人照顧她,或讓她住老人院。政府有沒有對這些年老無依的老人有援助?她可以向那裡求助?

男爵府

厚多士 發表於 20-3-28 22:00
舅婆八十幾歲,得一個仔但已經移民多年,每個月只係比一二千元零用錢,幾年才回香港一次。近日舅婆健康急轉 ...

你幫揾社工問吓, 應該可以申請政府福利, 或入老人院
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

子爵府

舅婆八十幾歲,得一個仔但已經移民多年,每個月只係比一二千元零用錢,幾年才回香港一次。近日舅婆健康急轉 ...

佢住個區,例如如果係公屋邨,會有社區服務中心,試下同佢申請服務。未入老人院前就安排社工送飯,探訪等等先。平日可唔可以買下餸,用品比佢?帮佢申請個平安鐘。

禁止訪問

伯爵府

思澄爸爸 發表於 20-3-28 22:14
佢住個區,例如如果係公屋邨,會有社區服務中心,試下同佢申請服務。未入老人院前就安排社工送飯,探訪等 ...
佢住舊的私樓,以我所知是表舅父個名的,唔知住私樓會否影響申請服務。我會幫佢問下社區服務中心,睇下可以點幫到老人家。
我同佢住得好遠,我自己亦要返工照顧屋企,只可以假日去探下佢。見佢行步路都無力,好替佢擔心。

大宅

回覆樓主:

試下問下呢類社福機構,睇不有冇服務可以幫到或請他們轉介社工協助

伯爵府

convenient 發表於 20-3-28 22:26
試下問下呢類社福機構,睇不有冇服務可以幫到或請他們轉介社工協助
唔該曬你們的資料

公爵府

好似自住樓唔計

佢平時有無去醫院覆診?問下有無醫務社工幫下手

珍珠宮

厚多士 發表於 20-3-28 22:26
佢住舊的私樓,以我所知是表舅父個名的,唔知住私樓會否影響申請服務。我會幫佢問下社區服務中心,睇下可以 ...

不如了解下可唔可以逆按揭
再請個外傭照顧
個仔咁無本心,自己用返好過留層私樓俾個仔

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

比你參考下,不過我識既老人家係剛有病入院,佢冇兒冇女。佢既親人問醫院既社工,最後好似係把婆婆所以資產交比社署管理,社置會用婆婆自己戶口既錢幫佢搵政府院舍位(好過私人老人院好多,亦較平)。所有日常開資都係社署由婆婆戶口資出。如果婆婆百年歸老,用唔晒既錢就歸政府。因為婆婆冇兒冇女,佢既親人覺得比政府都好。自己亦唔需要擔心婆婆冇人照顧,因社署安排一定好。

侯爵府

tester5 發表於 20-3-28 22:44
比你參考下,不過我識既老人家係剛有病入院,佢冇兒冇女。佢既親人問醫院既社工,最後好似係把婆婆所以資 ...

有個仔,我諗層樓點都留返俾個仔

翡翠宮

ensureyip 發表於 20-3-28 22:45
有個仔,我諗層樓點都留返俾個仔

如果留比個仔,個仔自己都要唸下,自己媽媽現在既照顧可以點做?可能負返自己責任了。
其實社署既角色,就正正是兒子既角色吧了。

伯爵府

yipsiumee 發表於 20-3-28 22:31
好似自住樓唔計

佢平時有無去醫院覆診?問下有無醫務社工幫下手
她有去醫院覆診的,是不是要親自去醫院找醫務社工?還是打電話去便可以?因為我跟舅婆不是好親的,是過時過節才見,昨晚收到阿婆電話話舅婆好似好唔妥,於是今日放假去睇睇佢,情況同我兩三個月前見佢差好遠,行都有困難。真係唔知佢點算,因為係香港同佢比較親的都好老了,例如我阿婆都八十幾,佢哋都已經要人照顧了,後生的亦有自己家庭同父母要照顧,最多只可以假日去探望下,平日真係唔知點幫佢。

大宅

要幫佢,一定先找社工,每區都有長者中心、或長者地區中心,去商討下照顧計劃!

申請綜援、長者生活津貼,都不計自住樓的!

香港長者服務分社區和住宿兩大類,好難三言兩語解晒你知,找社工,開個案做,當然阿婆要願意!

伯爵府

tester5 發表於 20-3-28 22:44
比你參考下,不過我識既老人家係剛有病入院,佢冇兒冇女。佢既親人問醫院既社工,最後好似係把婆婆所以資 ...
唔該你,我會問下佢個仔想點處理。如果佢覺得阿媽資產比政府處理都可以,就交比政府照顧最理想了。

子爵府

佢住舊的私樓,以我所知是表舅父個名的,唔知住私樓會否影響申請服務。我會幫佢問下社區服務中心,睇下可以 ...

题外話,不過講真,冇乜老人家想去老人院,就算自己明知自理有問题。
我以前識得一位獨居婆婆,佢都係日漸生活自理有問題。雖然我時不時買嘢比佢,装平安鐘,打比佢問候等等,佢契女帮佢申請入老人院,大家都怕佢在家自理問题及出什么事。當然老人家唔想入,又覺得入得去嘅人都會快死,又怕啲人差。
入咗間老人院,員工,膳食都颇可以,有啲老人院友好惡。最弊係,佢可以用拐杖行,但都時時刻刻一落床就要佢坐輪椅出動,就算去厕所。佢行得都要佢係床等人同佢换屎尿片。日日要佢食多粒丸。之后日見身,手好水腫。最後有日突然晕倒,肝衰竭死。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

搵保良局啊 , 一個唔錯的機構 , 我亞媽未過世前都係保良局跟進送飯申請院舍

翡翠宮

厚多士 發表於 20-3-28 22:54
唔該你,我會問下佢個仔想點處理。如果佢覺得阿媽資產比政府處理都可以,就交比政府照顧最理想了。
...

係,因為個仔始終太遠了,日常照顧好難做到。

我朋友親人,已經好快入住一間好新既院舍,收費便宜,又有社工、護士。

最少,你會好放心,唔會虐老果d老人院。佢話佢去探婆婆,婆婆都開朗左。

又或者先同社署傾傾,佢地可能教你其他更合適的方法。

伯爵府

freespeech 發表於 20-3-28 22:53
要幫佢,一定先找社工,每區都有長者中心、或長者地區中心,去商討下照顧計劃!

申請綜援、長者生活津貼 ...
唔該曬!我問問舅婆同佢個仔意願,始終我是外人,唔知佢想點,不過今日見到舅婆好無助,想睇下可以點幫佢。

子爵府

如果可以時光倒流,我諗會堅持唔入老人院,等佢起碼過着晚年自由自主又有鄰居打牙较嘅生活。就算有咩意外,都起碼平日過得自主開心先,好似仲重要!仲有,换啲簡單電子用品煮食,又或其他家電帮助生活。

再考慮下老人家意願,可能佢地寜願到時有事先算,都未必想冇晒自主,尊嚴。當然,後生嘅替佢地擔心唔係咁諗,有啲老人家嘅機能又更大問题...。

如果佢行動有問题,睇下可唔可以添置一啲例如有個籃係前面啲硬净特别比老人嘅手推車仔頂住先。見好多老人家當拐杖扶手用咁,甚至二手電動輪椅...。

首頁

尾頁

跳至