懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

大家未生有咁嗎?生咗仍有嗎?
回覆 CTPIG 的帖子

Hi CTPIG , 體內賀爾蒙分泌改變/血液循環變化,都有機會令媽媽有麻痺/痛情況, BB幾大? 媽媽情況有冇改善?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-4-1 12:00
回覆 CTPIG 的帖子

Hi CTPIG , 體內賀爾蒙分泌改變/血液循環變化,都有機會令媽媽有麻痺/痛情況, BB幾 ...

幾時會完
CTPIG 發表於 20-4-1 13:17
幾時會完

麻痺/痛通常因為血液循環無咁好, 身體嘅浮腫壓住神經線引起, 媽媽多D郁動/拉筋,避免鹽份重嘅食物, 每天最少飲用8杯水,減少身體脫水導致出現水腫。媽媽有冇做拉筋?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-4-2 18:05
麻痺/痛通常因為血液循環無咁好, 身體嘅浮腫壓住神經線引起, 媽媽多D郁動/拉筋,避免鹽份重嘅食物, 每天最 ...

無,點做
CTPIG 發表於 20-4-3 03:44
無,點做

拉筋(伸展運動),有助放鬆肌肉,增強關節柔軟度,促進血液循環,媽媽可參考: https://www.lcsd.gov.hk/tc/healthy/bstretching.html
如果麻痺已經持續一段時間,或者做多左伸展運動都仍然無改善,建議需要向醫生查詢,做左產後檢查未?

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-4-3 09:45
拉筋(伸展運動),有助放鬆肌肉,增強關節柔軟度,促進血液循環,媽媽可參考: https://www.lcsd.gov.hk/tc/ ...

呢啲好簡易,做呢啲就有效?
CTPIG 發表於 20-4-3 20:58
呢啲好簡易,做呢啲就有效?
懷孕/產後媽媽,做靜態/簡易伸展運動,增加肌肉彈性和柔軟度, 最重要每日堅持做,媽媽情況有冇改善呀?

首頁

尾頁

跳至