懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我知道,在此平台的媽媽都應該歡天喜地去迎接新生命。但我曾經都好開心去迎接⋯但最終都係好傷心去送別小天使。由得知醫生的報告,抽羊水,到決定放棄。過程來得好快,好急,根本消化唔到。到做引產過程需要只係1日的時間,但個日的經歷好似過咗一年咁長。到而家坐小月,感覺更加辛苦。辛苦唔係身體,而係心靈,情緒。就連自己老公都唔想同佢講野,覺得佢完全唔識關心自己,好多野都唔會開心。到底我地做左天使媽媽的路仲可以點。

大宅

我同你一樣,過程來得太急
俾d時間自己,真係唔係一時三刻接受
慢慢會好好多……加油

男爵府

我遇上的是胎停,無痛無血,醫生話係自然淘汰。發現時個胎已經停止生長好耐,所以不用選擇,好平靜咁"處理"咗,然後休息,然後回復原本的生活,基本無喊過。身體亦都無乜事,睇中醫之後仲好過以前。

但同期都有朋友懷孕,順利生產,過咗好多個月之後見到人地啲湊仔相就會唸:如果我嗰個無事都有咁大了...... 我的"傷心curve"真係足足一年咁長,小產後差不多隔咗一年,某日M痛到無返工要睇醫生攞假紙,個家庭醫生唔係成日睇,當日係佢幫我寫懷孕證明,佢問我BB點樣,我話無咗了。返到屋企之後,係張床碌下碌下,突然莫名失落流咗兩滴眼淚,先至發現傷心其實埋在心底。嗰種空虛感,真係要交俾時間。

女人係鐘意用講出來做心情抒發。有啲好好ge老公可能可以聽老婆講唔開心,但男人一般會覺得越講越傷心,不如唔好講。可能其實佢都傷心,只係唔想或者唔識表達,特別係男人好怕如果自己都表露出嚟,會令到老婆更傷心。我小產前後係咁search"胎停" "小產",先至知道其實好多人都試過,只不過好難同身邊親友講。嚟討論區同唔識ge人傾下偈,都係我紓援心情方法之一。

相信你咁快做到決定,代表個問題嚴重到,即使有機會再揀多次,都會係一樣,沒有其他辦法。BB有缺憾其實好多時係機率,未必自己或者老公ge錯,好無奈,但真的不用怪自己。換咗係我,萬一真係check到有重病,出咗世都係要受苦,只要咁樣唸我點傷心都唔會後悔。只是覺得好可惜,然後更加珍惜未來再返嚟ge小天使。啲媽媽話呢,小天使執齊行理就會再返嚟搵你架。祝你早日釋懷

唔好意思寫到咁鬼長

varievarie    發表於 20-3-31 10:35

複式洋房

我上年3月都係照結構發現,之後做羊水晶片,最後23+5引產。
當時好多嘢太短時間內發生,好多嘢諗,完全瞓唔到,但老公就瞓到豬咁。我初時都有嬲佢,後來先知其實佢都好傷心,不過佢用其他方式去排解。同埋佢覺得自己要硬淨先支持到我,所以先會表現到好似無乜感覺咁。
FB有個stillbirth媽媽gp, 全部都係同路人嘅分享,亦有好多實用資訊,你可以去睇吓。
希望你保重身體,足夠休息,快啲恢復。至於心靈上嘅傷口,時間真係最好嘅藥,唔使逼自己,慢慢嚟,加油。

別墅

回覆 uckukuku 的帖子

是喊,一見到電視機播邊個藝人大肚,生仔個感覺都唔好受。可能身邊個男人真係好似係你咁講,唔鍾意講出口,連安慰我嘅說話都唔識講。女人真係好慘,陀住又係自己一個辛苦,引流又自己一個承受,傷心都只係一個人。
條路真係好辛苦

別墅

回覆 santse8584 的帖子

我入左了,但仲未有力氣去講自己經歷⋯

複式洋房

回覆樓主:

好難行,多少會影響夫妻關係同性生活,不過頭一兩個月女士身體既hormone仲晌高位,慢慢先會跌落去正常,所以情緒波動大都有機會因為hormone影響,唔駛太擔心自己好似難左控制咁

好認同男人其實都傷心,只係表現既方式同時間唔同,我朋友既老公係BB走左4,5年之後先可以開口再講件事,我自己老公係幾個月之後講番話佢好驚,因為冇左BB, 我又成個唔同哂,佢好驚連個老婆都冇埋,又唔敢喊怕我傷心。我都係個刻先知,佢其實有幾大壓力,有幾傷心。

之後就放開左啦,我信兩公婆開心,BB先會再選我地lee個屋企去住。心裡面會掛住,亦多謝BB探過路,相信佢來過一定係有原因既。

別墅

回覆 minibobo_2019 的帖子

多謝你的留言,令我明白到原來真係會有呢種情緒波動。同埋原來老公都會好大壓力,我仲好怪佢由引產後到而家都唔識關心我,我喊時仲叫佢行開 唔洗理我⋯

大宅

我上年四月照結構先知bb有問題,20w引產,今胎六月生啦,養好身體,期待bb再來吧

侯爵府

2024年龍年勳章

smiletkl 發表於 20-3-31 11:46
我上年四月照結構先知bb有問題,20w引產,今胎六月生啦,養好身體,期待bb再來吧
...
妳好積極喎...引產後唔夠4個月再懷孕?

別墅

回覆 smiletkl 的帖子

你好幸福。羨慕

大宅

小菜豆 發表於 20-3-31 11:54
妳好積極喎...引產後唔夠4個月再懷孕?

四月尾引產,大概六星期後黎M,醫生話唔使等,黎一次M就可以試,我休息左五個月左右,之後一試就中了

我醫生知道我心理壓力好大,鼓勵我不要怕,一定要再試,每次懷孕都係獨立的,我都想鼓勵樓主,正面思考,準備好就重新出發

複式洋房

Liz1234 發表於 20-3-31 10:38

多謝你的留言,令我明白到原來真係會有呢種情緒波動。同埋原來老公都會好大壓 ...

無論之後再要BB定點,保住兩公婆關係先令一切有可能。

真係好多人都試過冇左1至2個BB, 係普遍既,只係大家都冇拎傷心事出來講...但講起,我身邊好多朋友,或朋友既親人都試過,有d 臨生先發現冇左心跳,大家都係痛過,但真心想有BB,半驚住都頂d勇氣出來行出陰霾

加油JM, you are really not alone.

別墅

回覆 smiletkl 的帖子

多謝你分享和鼓勵🙏

別墅

係呀,其實真係都有好多人都試過。只不過自己冇經歷過就唔知當中的苦有幾苦。

複式洋房

Liz1234 發表於 20-3-31 17:10

係呀,其實真係都有好多人都試過。只不過自己冇經歷過就唔知當中的苦有幾苦。 ...

我自此之後都學習左,如果有朋友新婚,或者結左幾年未生,唔好多口問幾時有好消息

因為永遠唔知人地可能經歷過乜事。自己痛過,要有同理心...

複式洋房

smiletkl 發表於 20-3-31 15:06
四月尾引產,大概六星期後黎M,醫生話唔使等,黎一次M就可以試,我休息左五個月左右,之後一試就中了

我 ...

我係上年3月尾引產,認真坐小月同搵中醫調理,而家24週喇。今年7月生,咁啱同我上一個BB預產期差一個星期咋,我覺得係BB返黎搵我哋。
其實真係會驚,多咗好多擔心,幸好老公同屋企人都好支持我,醫生都係話每次懷孕都係獨立,我先至有勇氣再試。
希望各位同路人都可以加油,條路係真係真係真係好難行,但我相信懷抱希望,雨後總有彩虹。

別墅

回覆 santse8584 的帖子

祝福您和BB!加油呀。係既!凡事要向好方面去想,做人先會積極。

別墅

好多謝您們咁位的留言鼓勵和分享!
看過您們的一字一句,心情比昨晚已經好了好多,可能真係受荷爾蒙影響,心情可以好快就大起大跌。我都好想快啲雨過天青,出現雨後彩虹。

大宅

陪月勳章

我都啱啱係上星期引產,BB照結構時發現有水腫,但本身做左nifty pro 全部係正常。所以突然其來,令我地完全接受唔到。到BB無左心跳個日,我同老公一齊喊,引產個日簡直好似發左一場惡夢。之後鼓起勇氣見BB一面,我同先生抱住BB係咁喊,不過知道bb E家已經唔使再受痛苦折磨,係天上保護我哋一家!有緣一定會再返黎做我哋嘅小朋友!先生比我冷靜但其實佢都好傷心,只係唔想加重我嘅傷痛。
大家加油(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至