時政擂台

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

月見草 發表於 20-4-5 17:03
我會話大部份係死YC!

咁你快D幫仔女同呼籲朋友仔女停學喇!學校好危險呀

禁止訪問

大宅

近10年老師入職真係好難, perm位難求,
好多合約老師的薪金根本不跟薪酬表, 甚至TA價 (低於20k), 正職老師workload, 還求學校俾個"老師"title, 因為TA做幾多年都唔計年資

至於"黃", 其實也不一定, 都有不少不認同所謂"社會運動"的所作所為,
但係因為教協係主要的教師組織, 聲音最大, 甚至實質上已經變成一個政治組織
有些人因為不認同教協, 已經無join了
以我所知, 今年有中學早前被人在校外貼大字報鬧打壓學生, 但係自行收生階段都收到非常多報名表, 超額幾倍

珍珠宮

littlehoneymum 發表於 20-4-5 18:43
教育局應該檢視教師的薪酬,是否應該按 老師的表現來決定加薪與否,並不是一刀切,所有老師年年都跳point, ...

年年跳point?常額先有得跳point。而家好似新入職係合約制,有時要做幾年先可以轉常額。

另常額係有頂薪的,要做高級管理層,即我朋友升做副校,係要進修取得相關資格的。

禁止訪問

大宅

我識的老師大部份英國/加拿大大學或HKU畢業

公爵府

02413124 發表於 20-4-5 19:13
如果咁講,即係整個公務員,紀律部隊薪酬都要review?按表現決定?
...

從來都要。公務員都係。
個人認為紀律部隊及醫護反而覺得唔需要
因佢地的隱定性好重要

複式洋房

littlehoneymum 發表於 20-4-5 18:43
教育局應該檢視教師的薪酬,是否應該按 老師的表現來決定加薪與否,並不是一刀切,所有老師年年都跳point, ...

你覺得你嘅建議對教育界係好事?
香港遍地黃金,尖子個個走去讀醫讀律師讀金融
太多行業人工高福利好
如果教育行業無左佢嘅穩定性
我肯定唔會有尖子想入行囉
穩定係最大因素去吸引成績較好嘅人入行
如同出面私人機構相比,
同樣年年按表現去決定去留
點解唔去搵更高薪嘅專業,
人工福利視野高幾倍。
你提倡嘅建議非常理想,
但現實只會令教師質素逐步下降。
麻煩你傷我心 麻煩你使我再下沉

複式洋房

Ol0314 發表於 20-4-5 18:59
唔好話人地唔認同老師高人工就係唔抵得先得呀
好多人都唔鐘意林鄭 唔鐘意浸浸
唔通又係唔抵得咩

小姐,我係見佢之前開過post
唔少jm同佢討論
叫佢唔好咁偏激
而家見到佢真正憎老師嘅原因係源於佢嘅損友點點點
感覺上係唔抵得多d囉

男爵府

月見草 發表於 20-4-5 19:29
YC響香港攪港獨、攪破壞,佢哋仲危險,你係佢哋?
...

呢個我冇話喎。
不過係你話教師絶大部分係YC 嘛 多謝你都承認香港Y C係大多數囉!

男爵府

麻煩你 發表於 20-4-5 15:10
依排有好多聲討老師既帖子,
經濟衰退加停課期間,發現特別多人眼紅老師薪酬。
綜觀咁多個帖,大家主要覺得 ...

老師質素加埋教育政策...出了很多問題

水晶宮

麻煩你 發表於 20-4-5 15:11
起碼依份工真正幫到人,見證住班小朋友成長,成日收到學生畫嘅心意卡都好感動。

依排係bk大開眼界,見到好 ...
網友,謝謝你說出實況。公務員、教師、醫護,都係好多人眼紅又自己入不到的工作。很多人得把口,踩人就叻,咁本事又不自己考入去做不?試下?哈哈哈!

子爵府

Ol0314 發表於 20-4-5 19:57
從來都要。公務員都係。
個人認為紀律部隊及醫護反而覺得唔需要
因佢地的隱定性好重要

老實講我覺得老師穩定性都重要,聽過某直資一年轉3個老師,有間話10月要出bonus 防止老師走路.真心唔想成日轉老師。

伯爵府

麻煩你 發表於 20-4-5 20:06
你覺得你嘅建議對教育界係好事?
香港遍地黃金,尖子個個走去讀醫讀律師讀金融
太多行業人工高福利好

認同, 其實現在老師嘅人工普通, 中規中矩,唔係真係咁吸引, 要學位教師係真係要睇學校有冇位,校長嘅作風,唔係真係一入職就GM 價, 我啲舊同學都做咗10幾年, 得一個係長工其他全部都仲係簽緊合約。 講就講得好聽話唔炒得但係如果最後殺校咪一樣要炒。

複式洋房

Astra00 發表於 20-4-5 20:22
網友,謝謝你說出實況。公務員、教師、醫護,都係好多人眼紅又自己入不到的工作。很多人得把口,踩人就叻, ...

都見慣不怪了,可能因為我同我表姐身同感受。人地會覺得公務員呀,老師有得wfh,唔洗番又有錢收好爽,又唔諗下
經濟好時我地唔揀其他高薪行業,0 Bonus,換取比較穩定嘅職業。所有工都有長短處,點解要針對某種職業呢?

複式洋房

02413124 發表於 20-4-5 20:22
老實講我覺得老師穩定性都重要,聽過某直資一年轉3個老師,有間話10月要出bonus 防止老師走路.真心唔想成 ...

係呀,聽聞直資私校流動性好高,話炒就炒,有料又會去搵津校。我諗直私校長而家都好頭痕今年盤數

子爵府

麻煩你 發表於 20-4-5 20:36
係呀,聽聞直資私校流動性好高,話炒就炒,有料又會去搵津校。我諗直私校長而家都好頭痕今年盤數
...

係呀,就係冇保障,唔跟pt跳,有料既搵到穩定都走啦。

珍珠宮

02413124 發表於 20-4-5 20:22
老實講我覺得老師穩定性都重要,聽過某直資一年轉3個老師,有間話10月要出bonus 防止老師走路.真心唔想成 ...

直資真係成日轉老師,因為好多係合約制。

複式洋房

alsace0416 發表於 20-4-5 20:24
認同, 其實現在老師嘅人工普通, 中規中矩,唔係真係咁吸引, 要學位教師係真係要睇學校有冇位,校長嘅作 ...

我表姐第3年先轉到perm,佢話算好彩,成間學校同事就算perm哂,都好用心教學,團隊精神好強,資歷深都絕不hea。
相比我地公務員真係好多oldxx,而家停課佢地都分好多階段課程準備。不過佢間係大校,見工都考慮好多因素,eg.學生人數,同事流動性。唔知其他學校係咪都咁多人perm到

禁止訪問

首頁
23456...8

尾頁

跳至