6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

飲奶係bb既本能 點解我個囡唔可以醒住飲奶 ? 訓住都唔飲奶 ? 全日食左5.5安 奶 一安半餵左2個鐘 心很累 每次工人放假阿囡就唔飲 發脾氣 媽咪盡左力去愛佢 去保護佢 點解唔飲? 依個點解我問左半年 點解仲未有好轉? 點解上天唔幫我 點解阿囡唔飲 ? 我好想知答案 我好想有完結既一天 。 到那一天我可以不再問點解 到那一天我地可以愉快相處 到那一天我地可以一齊出街 唔駛比支奶困住 。 我真係好憎個奶樽 !好憎餵奶 好憎工人放假 好憎自己

複式洋房

manmapro 發表於 20-4-5 19:06
飲奶係bb既本能 點解我個囡唔可以醒住飲奶 ? 訓住都唔飲奶 ? 全日食左5.5安 奶 一安半餵左2個鐘 心很累 ...

几大個bb吖。我朋友個仔也一樣,要工人姐姐拿住個奶瓶喂才飲,工人放假他要等工人回家才飲,當佐工人是媽媽。有無試過飲工人沖的奶奶吖,是否奶粉味吾一樣吖。我個囡3個月大就自己拿住美素佳兒奶奶一口氣飲完,仲覺得吾夠

大宅

星野光 發表於 20-4-5 22:55
几大個bb吖。我朋友個仔也一樣,要工人姐姐拿住個奶瓶喂才飲,工人放假他要等工人回家才飲,當佐工人是媽 ...

美素佳兒打手咁勤力 只會令人更討厭依個牌子既奶粉 同特顯左美素佳兒銷售量差需要咁低裝賣廣告 (emoji)(emoji)

複式洋房

manmapro 發表於 20-4-5 23:21
美素佳兒打手咁勤力 只會令人更討厭依個牌子既奶粉 同特顯左美素佳兒銷售量差需要咁低裝賣廣告 (emoji)(em ...

真係好心冇好報呀!我有冇叫你買呢個牌子。我哋自己真係諗緊呢個牌子呀嘛。就來飲完啦。

子爵府

回覆樓主:

我朋友個仔都係唔用奶樽,佢試咗幾款樽,又換咗幾次奶粉都唔得,我叫佢試下用飲筒杯,可能bb覺得好玩會飲,結果成功。佢係由6個月開始試,之前係埋身的。

大宅

pigpiglamlam 發表於 20-4-6 23:43
我朋友個仔都係唔用奶樽,佢試咗幾款樽,又換咗幾次奶粉都唔得,我叫佢試下用飲筒杯,可能bb覺得好玩會飲, ...

咁自始就用飲管杯飲奶? 我b 六個月

子爵府

manmapro 發表於 20-4-6 23:47
咁自始就用飲管杯飲奶? 我b 六個月

你bb識坐未?有d bb已經識坐,或者挨住坐,就可以試用飲筒杯,當然未必一次成功啦,開頭都係玩多,不過呢個係冇辦法中ge辦法,既然bb唔鍾意玩奶樽咪試杯,成功以後就唔係戒奶樽

大宅

pigpiglamlam 發表於 20-4-6 23:57
你bb識坐未?有d bb已經識坐,或者挨住坐,就可以試用飲筒杯,當然未必一次成功啦,開頭都係玩多,不過呢 ...

要挨住坐 會試吓買飲管杯

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

有冇親身睇過工人姐姐點樣餵BB飲奶?係唔係因為佢俾姐姐照顧開所以唔肯俾妳餵?

如果係,平時放工後盡量湊番BB,由妳照顧佢餵佢,多啲同佢玩,培養番感情。

我放產假未返工之前,係得我先抱掂阿三,後來要返工,俾屋企人湊,好快就睇得出佢情感轉移,我都好無奈,但要養家冇辦法,惟有放工就同佢玩,同佢沖涼換片,抱多啲。

如果同感情無關,睇吓佢係唔係厭奶,有啲BB好衰,唔肯飲奶但食粥仔糊仔又好好胃口。

大宅

manmapro 發表於 20-4-7 17:03
要挨住坐 會試吓買飲管杯

初初試可以買你按住杯蓋就會出水嗰款.

仲有奶粉要溶晒, 我有時唔為意(用奶樽)啲粉會塞住個出水位, BB會好忟.

男爵府

飲奶係bb既本能 點解我個囡唔可以醒住飲奶 ? 訓住都唔飲奶 ? 全日食左5.5安 奶 一安半餵左2個鐘 心很累 ...

你既情況我一模一樣出現過,但係喺我B 3個月左右,後尾我發覺工人姐姐有一樣野我冇:耐性。但我姐姐一個月只放一日假,所以我冇你咁灰心。睇黎你囡囡厭奶同食迷糊奶毒都好深,不過都6個月,不如focus 加固算啦,奶量追唔到都冇計,我都係同路人,我明。

大宅

親親小孩子 發表於 20-4-7 19:14
有冇親身睇過工人姐姐點樣餵BB飲奶?係唔係因為佢俾姐姐照顧開所以唔肯俾妳餵?

如果係,平時放工後盡量湊 ...

我花妹多時間陪個囡 我唔駛日日返工 玩同抱係好開心既 但當好辛苦哄左訓覺 但食極都食唔到支奶就真係超灰心 ... 不過多謝大家既鼓勵

大宅

honeybid2 發表於 20-4-8 22:43
你既情況我一模一樣出現過,但係喺我B 3個月左右,後尾我發覺工人姐姐有一樣野我冇:耐性。但我姐姐一個月 ...

中迷胡奶毒入埋骨 我自己知道返唔到轉頭 只係過得一天得一天 ... 快d唔駛喝奶就好啦

男爵府

manmapro 發表於 20-4-8 22:49
中迷胡奶毒入埋骨 我自己知道返唔到轉頭 只係過得一天得一天 ... 快d唔駛喝奶就好啦
...

我個厭奶囡10個月已經變左3固,得返1餐奶用奶樽飲,唔理想但都冇辦法,可以點 你6個月其實離上岸都不遠,focus 加固算啦,唔好咁灰。始終食固先係漫漫長路。

大宅

honeybid2 發表於 20-4-8 23:28
我個厭奶囡10個月已經變左3固,得返1餐奶用奶樽飲,唔理想但都冇辦法,可以點 你6個月其實離上 ...

咁囡囡食固食得好唔好 果餐奶佢醒定都係迷糊奶

男爵府

manmapro 發表於 20-4-8 23:41
咁囡囡食固食得好唔好 果餐奶佢醒定都係迷糊奶

嗰餐奶都係迷糊奶,午睡前飲。囡囡食固一時時,但過一兩個禮拜就穩定啲,開始大部分時候食得唔錯。連早餐都食埋固。我覺得唔一定要飲奶粉既,飲食均衡,有體重增長就ok。

男爵府

唔好咁灰啦,我仔由4個月開始厭奶,到而家8個月都未肯飮,佢討厭奶樽一見到就推走,我呢期早上索性加D純米糊比佢食到90 ml, 全日有1-2次90已經好叻,有時晚上早訓左仲冇食,我集中精神係加固,之前奶唔飲固唔食全日練仙咗成個月,好彩7個月開始開始順利,佢而家8隻牙乜野都食,你都放棄個奶樽,試吓用另外方法比奶佢飲

首頁

尾頁

跳至