自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

fundfund 發表於 20-4-8 10:18
我買個份住院可以有$25,000,000賠償,每年只係交$6,xxx 保費,如果touch wood 有事,要投資啲乜嘢先可以賺 ...

以我所知,90%住院病人由政府醫院出院,去私人醫院做手術的大部分係幾萬到十幾萬的切割類小手術。
如果醫療保險如你所講的咁好——投入小保障勁大,咁點解仲咁多人去政府醫?年年拎得出六千幾的人應該好多好多。

伯爵府

jarjane 發表於 20-4-8 11:18

其實你有冇留意最update嘅保險資訊?

ceo plan 我都覺得好正,我c6本身唔信保險,都比我叫佢買咗份ceo plan, 我話有事起上黎你又嫌尖唔想排政府,去私家真係大病你又未必玩得起,六千蚊買個保障絕對值

我自己都好想轉ceo, 但我個底花哂,只可以繼續買返本身份傳統住院

利申:不是agent

珍珠宮

Ytfc 發表於 20-4-8 12:12
ceo plan 我都覺得好正,我c6本身唔信保險,都比我叫佢買咗份ceo plan, 我話有事起上黎你又嫌尖唔想排政府 ...

我年紀大 唔止六千囉! 我個仔21歲 都已經接近$5000/年, 值唔值就見仁見智, 我之前一直買plan B+Major(半私家房) 都接近$15000一年, 保障仲冇咁全面, 不過就唔使墊底費

伯爵府

jarjane 發表於 20-4-8 12:37
我年紀大 唔止六千囉! 我個仔21歲 都已經接近$5000/年, 值唔值就見仁見智, 我之前一直買plan B+M ...

我c6 揀咗墊底費高啲嘅,所以年費就平啲。

因為公司有醫療,所以墊底費可以claim 咗公司果份先。當然最好梗係蝕比佢,乜都唔使claim

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Ssddff 發表於 20-4-8 08:17

從來冇買過,保險公司係商業性質,係要在投保客戶身上獲取金 ...

唔係喎!早兩日見幾個女人喊晒口話買hsbc, 無息收, 飯都無得開喎
放下自在

大宅

jarjane 發表於 20-4-8 11:18

其實你有冇留意最update嘅保險資訊?

我應該係同你買同一款ceo 你六千幾蚊一年係咪買左有墊底費?因為我一年要萬二但我係冇墊底費

珍珠宮

回覆樓主:

Agent 唔理,洗咩比錢佢賺? 不如用 bupa.

子爵府

Huuu 發表於 20-4-8 02:54
對返第一年佢報價俾我嘅銀碼
又加咗價
我年年問點了又跟之前唔同

我果份都係, 買果時好後生, 保險經紀同我講, 五年加一次每次加幾蚊啫, 點知30歲之後就年年加, 越加越多, 好擔心50歲之後
反而我老公嗰份固定咗唔使加, 好想越轉但供咁耐一次都未claim過又好唔抵

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

大力大力 發表於 20-4-8 07:58
年年加價反而正常、另外什麼在年青時供15~20便不用供仲揾笨、因為世界上是有通脹、如果40年才得到賠償到時 ...

全對!
新的一天...希望真的有新的希望吧...

公爵府

又加咗價

因爲醫療保係跟年齡,果個歲數就係幾多premium, 記得係4個表,分男女食煙唔食煙,d字密麻麻去到100歲,二黎當GI, 年年當新單咁計去計佣,la, 講明我唔識保險ga, 只係back office計佣ga ja

公爵府

醒目開學勳章

大力大力 發表於 20-4-8 11:01

留意2500萬賠償、是很多病同時發生、根本不可能、 單一個病 ...

因為包埋癌症手術,化療電療鏢靶藥等等,呢啲費用洗幾百萬真係閒閒哋, 甚至有啲女性中咗乳癌,需要做乳房重建手術;又例如中風,中風後家居改裝設施,設備等等費用,全部都會包。
不過唔好處係會有墊底費,一般萬幾至兩萬幾不等,視乎你揀邊隻計劃,墊底費越高保費越平

珍珠宮

難離難捨 發表於 20-4-8 13:03
我應該係同你買同一款ceo 你六千幾蚊一年係咪買左有墊底費?因為我一年要萬二但我係冇墊底費 :mon ...

我唔止六千呀! 我4x歲要10000蚊一年($22800墊底)

大宅

jarjane 發表於 20-4-8 13:58
我唔止六千呀! 我4x歲要10000蚊一年($22800墊底)

我$0墊底,12000一年左右,不過我30歲

男爵府

大姑娘 發表於 20-4-8 13:07
Agent 唔理,洗咩比錢佢賺? 不如用 bupa.
BUPA 年輕買平, 年紀大加得好勁, 變得好貴!

男爵府

我唔信醫療保險呢樣野,有起事上黎Agent幫唔到手,千萬個理由拒賠。

男爵府

又加咗價

你亞媽有沒有糖尿病, 有沒有CLAIM過有手尾大病, 無!就轉個另一個間AGENCY, 買個自願醫保, 加幅有政府睇住, 另搵個服務得好D AGENCY, 永X好似最平!你搵人問!上政府HOTLINE問INFO. 我不是永X的 !

大宅

cattz288 發表於 20-4-8 13:00
唔係喎!早兩日見幾個女人喊晒口話買hsbc, 無息收, 飯都無得開喎
...

以前有新聞講住美孚的退休人士(美孚普通工人)長揸股票收息有過億身家、前幾日有個男人湊住仔去股東大會,話因佢爸爸在騰迅上市時買咗而且揸到依家,令佢唔冼返工。
我地第一层樓住咗一年幾就換樓,第一層冇升冇賺,第二層樓系之前間屋的首期+已供本金以及在股市賺咗钱换的,一間超出我家庭工作收入的人住的樓。全靠我老公人工、靠慳、靠股票。
2013年時已有6層楼(香港二手+大陸期房)租金比我老公人工多,之後我老公裸辭。
香港好多人靠股票生活/靠股票賺到第一二三四...桶金,只係未必會講比你知/你身邊冇呢d人

珍珠宮

又加咗價

住院係年年加。你預以後都係會加。
醫療科技越好,成本越貴。
我份plan今年加咗8%添。

珍珠宮

jarjane 發表於 20-4-8 13:58

我同你差不多,你都係high end的plan嗎?
我20K墊底。
公司有medical保額都多,我買嚟做backup同養住份私人住院咋。

水晶宮

回覆樓主:

如果唔係我多事都想cut

首頁
12345...8

尾頁

跳至