自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

支持

子爵府

IloveJJ 發表於 20-4-8 10:36
嗰啲一係就無仔女,想攪事。
一係就有仔女無讀書,想人陪。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

support

子爵府

回覆 kk1979 的帖子

我係當届DSE生家長, 我支持4月24日開考, 你不明白學生日日温書,無了期盼望那種壓力, 作戰要一鼓作氣,再而三, 三而竭,由堅定的信心,慢慢變得動搖了.....,,而作為家長的我,壓力也大, 因為口奔波 , 日日返工,逼車,也害怕帶菌回家野到孩子累到沒得考DSE, 日日生活中在惶恐之中 , 只望呢場仗速打速解,給大家一個喘氣的空間....

bbmami22    發表於 20-4-8 16:49
bbmami22    發表於 20-4-8 16:48
wcpcelia    發表於 20-4-8 16:26

珍珠宮

ajfamily 發表於 20-4-8 12:29
乜都淨係識叫支持、支持,宜家叫口號咩,還是中共開會,人人舉手贊成。亂咁話開考,唔理風險,考考下有個場 ...
隔離前後左右兩排都死喇。。咁果D真係賴確診果個,又無得考落去,受荤牽連實出來反。。又賴政府做乜唔取消。。講緊係人數萬萬聲考生喎!

子爵府

yan02 發表於 20-4-8 13:16

我係當届DSE生家長, 我支持4月24日開考, 你不明白學生日日温書,無了期盼望那種壓力, ...

完全明白的. 加油!

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

WWT1234 發表於 20-4-8 10:25
我唔係家長,

唔計行業嘅禁制令及限聚令
考生帶口罩考試唔會出聲,坐位又相距至少1.5米以上,宜家盡量至1.8米。佢哋唔係小學生啦!去得考試都係好想考,知道點樣保護自己。又唔係落蘭桂坊飲酒,去唱k,個個拉低晒口罩。
話你知,去到試場,個個都專心讀書,有咩心情係試場玩呀!
唔好講到考生一出街就一定中招,做好晒準備,睇唔出風險有幾大。
公平d講法,咁大人日日返工出街搭車,係咪仲危險呀?有冇因為返工大爆發呢?
宜家唔想考DSE既,一係之前罷課個班,一係乜都要攬炒個班啦!
你想駁我,都係個幾句口水,咁慳番啦!

piklam1    發表於 20-4-8 14:02
kk1979    發表於 20-4-8 13:32
kk1979    發表於 20-4-8 13:32

男爵府

janetlam74 發表於 20-4-8 12:29
佢咁落力反對真辛苦哂!
我地D考生都冇佢甘肉緊!

我女今年考,第一次考唔成,阿女好蚊,好嬲,因為做好晒準備,考唔到,佢話好大壓力,又要日日再溫,沒完沒了,壓力大到面生粒粒

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

廁所係高危地方,考生去廁所,要唸下點保護自己。
唸起佛堂播毒個案,幾天還有病毒係水龍頭度。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

廁所係高危地方,考生去廁所,要唸下點保護自己。

珍珠宮

廁所係高危地方,考生去廁所,要唸下點保護己。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

熊熊老婆 發表於 20-4-8 10:53
我同意你嘅講法!其實喺試場大家唔講嘢又保持距離,基本上都安全!
最危險嘅係洗手間,所以如果解決到去洗 ...
我認為到時係會分散晒學生去唔同課室應考,咁樣每層既考生唔會多,各層洗手間唔會咁多人去,問題不大。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

支持

伯爵府

clarawuwu 發表於 20-4-8 13:26
考生帶口罩考試唔會出聲,坐位又相距至少1.5米以上,宜家盡量至1.8米。佢哋唔係小學生啦!去得考試都係好想 ...

問題唔係危險或不危險嘅問題...係有事邊個負責嘅問題。

口講自己負責...但如果發現試場上運作有失誤...家長係咪可以承擔埋人地嘅失誤?

大宅

WWT1234 發表於 20-4-8 10:25
我唔係家長,

唔計行業嘅禁制令及限聚令

事實係個個帶口罩情況下沒有社區爆發! 除了海外回來的,果D群组集結嘅都係會除口罩唱歌食飯,同帶口罩嘅考生點會一樣!

珍珠宮

LL1999 發表於 20-4-8 13:30
廁所係高危地方,考生去廁所,要唸下點保護己。
唸起佛堂播毒個案,幾天還有病毒係水龍頭度。 ...
我好相信會有皂液供應,考生咁大個知道如厠後一定要洗手啦!同埋佢哋帶左口罩,知道唔可以摸鼻摔眼,風險唔同佛堂。佛堂係爆肺炎第一波,老人家當時無帶口罩又分享食物。
考生洗手後,可以再用酒精搓手液消毒,雙重保障。

珍珠宮

pumpumpurin 發表於 20-4-8 13:36
問題唔係危險或不危險嘅問題...係有事邊個負責嘅問題。

口講自己負責...但如果發現試場上運作有失誤...家 ...
宜家全香港人都承擔左外遊,唱k, 打邊爐,呢班自私人既數啦!
我作為家長,我為仔女做好晒最好準備,亦相信佢絕對有自理能力,識得保護自己。
我會為自己決定負責任。
其他害怕家長今年可以退考,出年先考。大家有得揀㗎。

大宅

爽爽 發表於 20-4-8 13:29
我女今年考,第一次考唔成,阿女好蚊,好嬲,因為做好晒準備,考唔到,佢話好大壓力,又要日日再溫,沒完沒了,壓力 ...

我仔都係!呢期D人重話可能取消埋,攪到要落街喪跑減壓! 我都鄧佢辛苦,真係好慘!

其實佢哋因為DSE, 反而更緊張防疫,咩都做到足。佢真係好想考,想知自己努力之後個成績

伯爵府

yan02 發表於 20-4-8 13:16

我係當届DSE生家長, 我支持4月24日開考, 你不明白學生日日温書,無了期盼望那種壓力, ...

首頁
45678...12

尾頁

跳至