自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

回覆樓主:

到!
唔識煮,無咩興趣學,仲要超揀飲擇食,睇書睇食譜教煮d 野有dd 我唔食就唔想學!又唔鐘意食白飯,所以我都成日食粉麵!
連我囡都問點解媽媽成日都唔煮飯!

大宅

kekawai 發表於 20-4-9 10:33
到!
唔識煮,無咩興趣學,仲要超揀飲擇食,睇書睇食譜教煮d 野有dd 我唔食就唔想學!又唔鐘意食白飯,所以 ...

Me too~有時仲要煮完食完,C6就立即補返個公仔麵,個女轉頭就去買三文治,
我餐飯叫(維持生命)

珍珠宮

2020勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

粉麵好多選擇同變化--可以炒、加湯、撈又得。

淨係麵--都好多款: 菠菜麵、全蛋麵、E麵、上海麵、粗同幼之分。

唔想煮飯時,煮面係快、靚、正。

子爵府

2020勳章

catvicky 發表於 20-4-9 10:39
Me too~有時仲要煮完食完,C6就立即補返個公仔麵,個女轉頭就去買三文治,
我餐飯叫(維持生命):i ...

咁你真係好 地獄喎 ,食外賣算喇。

子爵府

2020勳章

kekawai 發表於 20-4-9 10:33
到!
唔識煮,無咩興趣學,仲要超揀飲擇食,睇書睇食譜教煮d 野有dd 我唔食就唔想學!又唔鐘意食白飯,所以 ...

咁你個囡食咩?

子爵府

2020勳章

catvicky 發表於 20-4-8 21:35
停課要顧一日3餐~
之前仲會出街食飯, 日日食兩餐都幾重皮唔出街食又餐餐公仔麵/三文治~~食到唔想 ...

食外賣應該好過你餐餐三文治和公仔麵。

大宅

至愛朱古力 發表於 20-4-9 10:48
咁你真係好 地獄喎 ,食外賣算喇。

所以發現個麵餅容易煮淨放菜,我女又食,咪發現新大陸咁囉我

琥珀宮

2020勳章

catvicky 發表於 20-4-8 21:35
停課要顧一日3餐~
之前仲會出街食飯, 日日食兩餐都幾重皮唔出街食又餐餐公仔麵/三文治~~食到唔想 ...

煮白飯。
十青菜。
買己腌好的餸/肉类占多, 自己煮。 (easy & simple)

或買條魚.... 蒸。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

大宅

至愛朱古力 發表於 20-4-9 10:49
咁你個囡食咩?

7仔三文治/ 自己飛碟機芝士火腿 + 牛奶早餐脆片 ...
但如果出街食就咩都肯食~

水晶宮

2020勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

超市買蝦子麵同冷凍雲吞都好方便
我仔成日午餐都話食雲吞撈麵

我晌碗放少少麻油同甜豉油
麵同雲吞煮好不要湯放碗 撈下先
再加少少毫油 好好味
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

瑪瑙宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Rainy 發表於 20-4-9 00:39
我成日煮魚容面蝦子面,仲有沙河粉,雖然無新鮮河粉咁好味,但無咁油。
咁仲有意粉呢,依家有好多味道既意 ...

蠔仔粥都識煲,仲話唔識煮飯

瑪瑙宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Rainy 發表於 20-4-9 00:39
我成日煮魚容面蝦子面,仲有沙河粉,雖然無新鮮河粉咁好味,但無咁油。
咁仲有意粉呢,依家有好多味道既意 ...

反而想問意粉同意粉醬點整?就咁撈?

大宅

2020勳章

至愛朱古力 發表於 20-4-9 10:49
咁你個囡食咩?

姐姐煮飯俾我囡,老公煮俾我食

男爵府

2020勳章

cindy618 發表於 20-4-9 11:49
反而想問意粉同意粉醬點整?就咁撈?

759有一包包意粉醬賣,將佢成包浸水煲5~7分鐘,然後倒落意粉度就得,我鍾意食白汁芝士磨姑味。
意粉就咁烚熟備用,整d雞肉火腿,撈埋意粉醬就搞掂。

珍珠宮

2020勳章

WWT1234 發表於 20-4-9 08:31

想起初初煮飯,

珍珠宮

2020勳章

catvicky 發表於 20-4-9 10:50
所以發現個麵餅容易煮淨放菜,我女又食,咪發現新大陸咁囉我
...

加多隻煎蛋!小朋友食蛋有益

複式洋房

係呀!煮足3餐,好頭痛,見有d媽媽話masitdak雞肉方便,加飯加麵都得,甘lunch就食佢,諗少餐

複式洋房

pairwin 發表於 20-4-9 01:25
精彩。有最傳統的虾子,魚容,冬菇,菠菜 ,炒旦麵等等
新鲜有腸粉,河粉。陳村粉,油麵,凉麵,等等
...

不用落調味嗎?有無加料?除左丸仲有乜好加?

複式洋房

家家公主 發表於 20-4-9 11:27
超市買蝦子麵同冷凍雲吞都好方便
我仔成日午餐都話食雲吞撈麵

邊隻牌子蝦子面同雲吞好食?

寶石宮

2020勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

catvicky 發表於 20-4-8 21:47
麵舖執左幾個菠菜麵和魚蓉麵, 原來可以唔駛落味包調味, 就咁掉少少蔬菜已經好好味~!! 我女居然5min食曬:ex ...

最近我發現左淘x寶部麵機仲方面,麵粉又唔貴,幾分鐘出麵,500g粉夠成家人食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊