在職全職

跳至
[全職媽媽] FTM復出可能性  

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

lhwhazal 發表於 20-4-14 03:43
我已經做咗ftm 5.5年喇, 小朋友啱啱上咗小學, 之前諗住佢升小之後會搵下part time做, 點知原來想法有d太天 ...

同你一樣,想做野,但返完工一定太累,唔會跟功課,part time 只賺鷄碎,又唔知返來仲乜,又話我用左佢免稅額。
成日屋企好悶,做屋企野或hea

男爵府

2021勳章

我做咗全職媽媽五年,今日啱啱搵到份part-time1個星期返兩日,每次返六個鐘,雖然人工少啲但係都冇乜所謂,最緊要唔係成日屈係屋企

男爵府

2021勳章

lhwhazal 發表於 20-4-14 03:43
我已經做咗ftm 5.5年喇, 小朋友啱啱上咗小學, 之前諗住佢升小之後會搵下part time做, 點知原來想法有d太天 ...

我等到孩子升大學才出番來工作

大宅

2021勳章

活出彩虹 發表於 20-11-10 16:06
我等到孩子升大學才出番來工作

你可以有呢個choose真係好~如果我小朋友大學時....我已經年屆退休年齡:)

男爵府

2021勳章

lhwhazal 發表於 20-11-12 00:58
你可以有呢個choose真係好~如果我小朋友大學時....我已經年屆退休年齡:)
...

我也年屆退休年齡(我好多同學都已退休/半退休),但我之前沒工作多年,宜家做得一年得一年啦,儲得一個錢得一個錢啦

複式洋房

總有啱既機會,

大宅

2021勳章

popolun 發表於 20-11-2 17:12
我做咗全職媽媽五年,今日啱啱搵到份part-time1個星期返兩日,每次返六個鐘,雖然人工少啲但係都冇乜所謂, ...

你好呀, 介唔介意講下你呢份part time係咩工來的?

(我而家係working mum, 都考慮做ftm, 但就唔太知道將來如果想做part time可以做d咩工)

男爵府

2021勳章

wintermamamama 發表於 20-12-17 17:14
你好呀, 介唔介意講下你呢份part time係咩工來的?

(我而家係working mum, 都考慮做ftm, 但就唔太知道將來 ...

p-time sales

大宅

2021勳章

櫻花公主 發表於 20-8-3 15:07
而家ready由ftm出返黎做全職,唔知有冇機會,本身有學位,想搵份文職,驚比人睇少,
...

我同你情況差唔多,依個時勢復出係有難處, 昨天見左一份工, 好想成功, 你搵工搵成點? 大家傾下, 互相支持下?

男爵府

Kittymoon 發表於 20-12-24 00:29
我同你情況差唔多,依個時勢復出係有難處, 昨天見左一份工, 好想成功, 你搵工搵成點? 大家傾下, 互相 ...

大宅

2021勳章

popolun 發表於 20-11-2 17:12
我做咗全職媽媽五年,今日啱啱搵到份part-time1個星期返兩日,每次返六個鐘,雖然人工少啲但係都冇乜所謂, ...

想請教是咩part time同係邊度搵? 我ftm 3 年, 都想搵下野做

男爵府

2021勳章

Kittymoon 發表於 21-1-13 02:29
想請教是咩part time同係邊度搵? 我ftm 3 年, 都想搵下野做

大宅

2021勳章

popolun 發表於 21-1-13 11:01

Thx

男爵府

2021勳章

lhwhazal 發表於 20-11-12 00:58
...

而家入大學都19歲?到時都四十中好難搵工。。。

男爵府

2021勳章

solim 發表於 21-1-14 16:15
而家入大學都19歲?到時都四十中好難搵工。。。

你後生生小朋友,40中不算很大,我仔剛升大學,我已經5張幾嘢 ,老實講,揾工係難的,很難做番以前的position, 咁我唯有面對現實,接受一些低級些的職位咯,有工返我已經很感恩了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊