自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我而家大緊肚,好彩冇用有問題個幾隻JE。。。
【消委會報告】6款消毒酒精含甲醇(附名單) 新型冠狀病毒疫情下,消毒酒精需求增。消費者委員會上月11日至13日在本港購買24款消毒酒精樣本,並委託本地一間實驗所進行酒精成分測試,發現6款樣本含有甲醇(Methanol),其中濃度最高的是在北角洪記批發(香港)有限公司買到的「免洗手酒精消毒噴霧75%」,甲醇濃度達0.0336%。

消委會指出,6款消毒酒精樣本甲醇含量介乎0.007%至0.0336%,雖然不會引發急性中毒,但產品標示用途為消毒,市民在洗傷口時,酒精有機會直接進入血液;另有人經常利用這類消毒酒精自製搓手液,或用作日常家居清潔,攝入分量亦會提升。消委會已將相關測試結果交予海關跟進。

6款驗出含甲醇消毒酒精甲醇濃度). 免洗手酒精消毒噴霧75%(0.0336%)
. SONYAU 75% External Spray Compound alcohol disinfectant(0.0321%)
.小野田Onoda 消毒酒精Rubbing Alcohol 75%(0.0305%)
.Toppa 消毒酒精Rubbing Alcohol 75%(0.0292%)
.護安身 消毒火酒 75%(0.0185%)
.浮來春 75% 酒精消毒液(0.007%)

wcpcelia    發表於 20-4-16 19:45

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

依家太多貨源,都唔知邊隻得,邊隻唔得

大宅

回覆樓主:

想不到金星的酒精含量都不夠75%

珍珠宮

2024年龍年勳章

有無詳細報告?

大宅

我之前買韓國一隻搓手液都懷疑有問題

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

我阿媽之前俾咗支火酒我,我開嚟聞覺得同平時用開嘅有啲唔同味,唔敢四圍噴,用咗嚟噴馬桶同垃圾筒

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

PaPa 發表於 20-4-15 13:06
有無詳細報告?

見到01有圖

男爵府

回覆樓主:

謝謝分享

伯爵府

金星個隻屋企仲有三枝未用,無75%,有68.4%,咁樣仲可唔可以殺菌?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

之前係萬寧買廿蚊支

珍珠宮

2024年龍年勳章

cwaisum 發表於 20-4-15 13:03
想不到金星的酒精含量都不夠75%

係啦!用了金星n年,估佢唔到!
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

即系點,看唔明 邊隻得邊隻唔得

首頁

尾頁

跳至