自由報料

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

屋企果個用左十年以上...Miele的嵌入式既煤氣煮食爐..
左右2邊...長方形...一邊一個大爐頭...
一邊一中一小爐頭...

我依家大爐頭壞左...
著到火...但唔夠一分鐘會自己熄...
依2日都係咁....

因都用左十年有多..唔打算整...想換...
唔一定要番Miele牌子的...

但想問下..
換既話...換電既好..還是換番煤氣既好呢??

只係壞左一邊....就只換一邊好...
還是都用左十年以上啦...
另一邊可能都差唔多到期...
一次過換晒2邊好?

會唔會一邊換電的..一邊用番煤氣??
咁煲湯用電果邊..好似會慳錢D?平D?

如果一邊電...一邊煤氣....

2邊都2個頭好?還是煤氣用番大爐頭...
電既就一中一小爐頭好呢??

其實...大爐頭壞左...都幾急換過新的...

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

大爐頭用煤氣好似好啲,煮嘢夠鑊氣,但如果兩邊可以獨立換,有一邊用電係慳唔少煤氣費,仲冇咁熱,但俾我安會大爐頭用煤氣,中同細轉電磁爐,不過同妳依家情況唔同

珊瑚宮

youjump 發表於 20-4-16 19:22
大爐頭用煤氣好似好啲,煮嘢夠鑊氣,但如果兩邊可以獨立換,有一邊用電係慳唔少煤氣費,仲冇咁熱,但俾我安 ...

係丫..我都係想火爐頭煤氣...中細爐頭改用電...

大爐頭一定要換了...

中細又未壞...一次過換晒..好似有D浪費..
但唔一次過換...又怕麻煩..冇耐又要換埋另一邊....

不過唔知乜牌子好...

諗住煤氣一定係TG架啦...
但如果另一個換電..係其他地方買會平D...

大宅

同問。

屋企個煤氣煮食爐都就嚟要換,考慮緊電磁爐但擔心有輻射,因餐餐屋企煮同埋有小朋友。

如果電陶爐又好似話加熱的速度比較慢(有冇用家分享下有幾慢)。

依家屋企個爐係上面煤氣煮食下面焗爐一體式,要換就要成座換,現時市場有咩好選擇?

又或者買個矮櫃放在原本個位,上面放個坐檯式爐具?

子爵府

我用西門子,一個大爐頭用火,另一個雙電磁爐,非常好用!
有小朋友的話,我自己唔考慮電陶爐,太危險

子爵府

izumi 發表於 20-4-16 20:20
同問。

屋企個煤氣煮食爐都就嚟要換,考慮緊電磁爐但擔心有輻射,因餐餐屋企煮同埋有小朋友。

可以俾你參考吓
https://youtu.be/5ZH6LMwrmC4

子爵府

請問一邊用火,一邊用電,有冇咩要特別注意呢?thx

珊瑚宮

popolun 發表於 20-4-17 02:51
...

想問電陶爐有乜危險??

電磁爐都係用西門子?
你係邊買??

我煤氣大頭爐都係想係TG買..好似安全D...
但電磁爐呢?

大宅

開心吸收勳章

izumi 發表於 20-4-16 20:20
同問。

我之前係煤氣到見到佢哋有得賣, 你可以去睇下. 有埋焗爐好似可以同小朋友一齊煮多啲唔同嘅野, 睇你點諗啦.

大宅

szesees 發表於 20-4-17 16:53
我之前係煤氣到見到佢哋有得賣, 你可以去睇下. 有埋焗爐好似可以同小朋友一齊煮多啲唔同嘅野, 睇你點諗啦.
...

你意思係,煤氣有座地一體式,煮食爐連焗爐嗰啲?我真係好耐冇行過街了,搵日去睇吓,唔該晒。

大宅

popolun 發表於 20-4-17 02:51
...

電磁爐唔係話有輻射,要有一定嘅距離先安全嗎?
電陶爐嘅缺點都幾大考慮,諗唔定我就都係跟返宜家咁,座地煤氣算啦。

大宅

月希 發表於 20-4-16 14:23
屋企果個用左十年以上...Miele的嵌入式既煤氣煮食爐..
左右2邊...長方形...一邊一個大爐頭...
一邊一中一小 ...

樓主唔好意思,借你個貼子問了咁多嘢,,我個爐頭每次點火都要hold好耐先著到火,我諗好快都會好似你嗰個咁壞咗,想請教下你,Miele好用嗎?

珊瑚宮

izumi 發表於 20-4-17 18:20
樓主唔好意思,借你個貼子問了咁多嘢,,我個爐頭每次點火都要hold好耐先著到火,我諗好快都會好似你嗰個 ...

Miele我用左十年有多...其實都好用架....

不過老實..我一開始就對佢不太順眼...
因為唔知係咪按裝得麻麻地...
個爐同個枱邊係有少少LA的..成日都ZIP野入去..
倒瀉野重大鑊....下面個DRAWER即時會濕晒....
(試過一次...就唔會再係爐邊附近整有太多汁或水既野了..
真係洗餐飽)

好耐之前已想換...
但果又重用得...又係貴野...
就一直用囉....

頭先煤氣公司黎睇左..佢地冇得整..
要我搵番Miele或代理果D...
佢話換過果PART野都要2000左右...

我買過過普通爐都係3000左右..重有分期....

所以唔會再買Miele啦...
我都有去Miele個網睇過....
依家新款果隻爐唔靚...我依家果個全黑靚仔好多...

子爵府

月希 發表於 20-4-17 11:12
想問電陶爐有乜危險??

電磁爐都係用西門子?

兩部都係西門子!
你睇吓條link就會明,電陶爐好危險

子爵府

izumi 發表於 20-4-17 18:05
電磁爐唔係話有輻射,要有一定嘅距離先安全嗎?
電陶爐嘅缺點都幾大考慮,諗唔定我就都係跟返宜家咁,座地 ...

其實手提電話輻射仲勁!

大宅

popolun 發表於 20-4-17 02:53
可以俾你參考吓
https://youtu.be/5ZH6LMwrmC4

謝謝你的分享

子爵府

如果想一邊明火,一邊用電磁爐,有咩牌子可以介紹?thx

大宅

月希 發表於 20-4-17 19:50
Miele我用左十年有多...其實都好用架....

不過老實..我一開始就對佢不太順眼...

如果你想煤氣爐+電磁爐,咁上面JM介紹嘅西門子都可以考慮吓。

珊瑚宮

izumi 發表於 20-4-18 21:16
如果你想煤氣爐+電磁爐,咁上面JM介紹嘅西門子都可以考慮吓。

我依家打算..先換壞左果邊...
換番煤氣大頭爐...
係番TG買...我見唔到佢有西門子...
所以都唔諗囉...
TG有乜買乜算...
因為煤氣...都係搵佢地安裝安心D...

另一邊壞時...換電磁爐...
到時先再諗...唔知到時換電磁爐時...
重駛唔駛搵煤氣公司呢? 封左果邊爐條煤氣管?

首頁

尾頁

跳至