自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

vivian520 發表於 20-4-28 18:54
個頭超級笠,一舊舊

好似話番皂是鹼性,但皮膚係微酸性,用手工皂洗頭後也需要用一些酸性東西讓頭髮回復中性,並且令頭髮的毛鱗片關上。可以用蘋果醋(apple cider vinegar)過水以減低頭皮和頭髮的鹼性。用一份蘋果醋加兩至三份水放入噴壺噴頭,捽頭之後等幾分鐘再過水。

男爵府

vivian520 發表於 20-4-16 18:01
因為夏天個頭比較容易笠,
想試吓手工皂洗頭,
大家有冇邊隻可以介紹?

我估牌子問題。
我用市面九成液體shampoo都敏感。
用左皂冇問題

公爵府

vivian520 發表於 20-4-16 18:01
因為夏天個頭比較容易笠,
想試吓手工皂洗頭,
大家有冇邊隻可以介紹?

我好油
下面jm介紹綠水呂 係幾爽
ts...黑色 深層清潔 開頭爽過一排就唔爽仲笠
花王feather 都爽 同綠呂差不多
lush洗頭皂 藍同紫 好爽
dove pantene rejoice head and shoulders 霸王 vs 奇異果 全部用幾次就笠
手工皂仲衰
反而淘寶洗髮皂 同台灣洗髮粉 都爽

男爵府

Milletc 發表於 20-5-1 02:44
Deep cleansing 洗頭水 如果日日用都會越嚟越出油,最好間住一隻冇咁深層清潔,又不太潤的洗頭水用
...

我已經用咗成年,一直都咁爽~

Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

別墅

saltato 發表於 20-5-1 16:59
我已經用咗成年,一直都咁爽~

我都用左20年,近幾年真係要間住用,如果唔係仲油

別墅

我之前都用過好多款手工皂洗頭髮,有d比較笠,有d好油好似幾日未洗頭咁,有d用完個頭就易頭痕,未遇到洗髮覺得好滑順好清爽嘅,通常我都日日洗頭唔可以2日唔洗,之後我朋友幫我係fb買左舊洗髮皂(叫linagardenxx) 試過洗完個感覺好滑好柔軟,無用醋噴頭髮,仲好易梳頭好清爽,試過2日無洗頭都唔笠,我本身係成日甩頭髮所以先改用手工皂洗頭,用左段時間甩髮情況真係有改善咖,只係未遇到適合你既手工皂,搵到岩用又好用既就會中意用,始終覺得比洗頭水天然無害

首頁

尾頁

跳至