使用意見

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

又彈其他款

超級版主

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主有冇睇網上小說或者漫畫之類?有的話,傳奇書城或者其他網上小說/漫畫APP廣告出現係唔出奇嘅,我有上網睇小說同漫畫,喺FB見過傳奇書城同另外幾個同類廣告,呢D廣告會根據你手機上瀏覽過或者同手機戶口/社交網絡或平台戶口有連繫嘅網站而得到嘅數據隨機選擇,通過有使用google ad嘅平台刊出;如果你手機上有登入過FB、BK、Youtube、email等,而你有經過手機呢D平台或經你電腦用過Google/Chrome browser搜尋過某些主題,甚至上購物平台買過嘢,例如Amazon等,呢D數據會互相連繫起而對發出廣告嘅來源提供數據,咁你見到嘅網上/手機廣告會同你曾經睇過或點擊過嘅商品或搜尋關鍵詞有關。我有幫會員搵過由外地回港隔離可以選擇嘅酒店資料,上BK會見到某酒店集團回港人士14晚酒店隔離廣告。我又google過有關廚師機資料,我個Amazon同email戶口即刻見到有廚師機廣告彈出嚟。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

2021勳章

rose-mag 發表於 20-11-8 08:29
樓主有冇睇網上小說或者漫畫之類?有的話,傳奇書城或者其他網上小說/漫畫APP廣告出現係唔出奇嘅,我有上網 ...

完全冇睇過,亦唔感興趣呀!上網只上fb, bk, ig,睇下新聞咋!

超級版主

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

charmingsam 發表於 20-11-7 16:30
完全冇睇過,亦唔感興趣呀!上網只上fb, bk, ig,睇下新聞咋!

咁可能同曾經搜尋過嘅關鍵詞有關,又或者係你睇嘅某個新聞/資料剛好同呢個廣告商設定嘅關鍵詞相配。你有冇喺其他APP或平台入面見到過?我喺FB見到,後來頂佢唔順block咗佢,以後就冇出現過,最衰呢D廣告唔一定可以直接block。我發現FB至恐怖,我上網落單買完一樣嘢,轉頭上FB就見到同牌子相關廣告。喺google搵某商品資料,即日email已收到junk mail係同一牌子商品嘅廣告,仲有折扣券,諗吓都覺得恐怖,但呢個資訊年代已經無咩私隱可言,唉。

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

原來bk冇得控制,我以為係你哋合作嘅廣告商嚟,咁唯有一見到就睇下按交叉或有冇方法block,唔該晒你呀!解釋得好詳細,我留意下

超級版主

charmingsam 發表於 20-11-8 08:59
原來bk冇得控制,我以為係你哋合作嘅廣告商嚟,咁唯有一見到就睇下按交叉或有冇方法block,唔該晒你呀!解 ...

唔好客氣,我係電腦白痴嚟,都係見過同問識網絡廣告運作嘅朋友。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊