婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

起身就搶住入我房餵奶比bb
我抱5分鐘 佢就拎番黎抱
晏就佢又抱bb 入房同佢訓 我就自己一個係廳
我抱bb 一陣,bb一喊 佢就拎番黎抱。
我又唔可以搶返bb 黎抱 唉......

我個心好唔舒服,好似生佢出黎,佢抱仲多過我。我可以點,又冇人同我一樣 定係我有問題

已刪除用户

回覆樓主:

複式洋房

老人家係咁.... 忍唔到就叫c6出聲啦

大宅

回覆 tsesumwai 的帖子

我見佢抱我個女,我會即刻搶番,我話等我黎,唔想比佢掂我個女

男爵府

tsesumwai 發表於 20-4-19 15:56

你有問題。你係BB 媽媽,要鼓起勇氣做一啲以前唔敢做既事去保護BB,例如抗衡奶奶。BB 唔識保護自己。

大宅

點解 "又唔可以搶返嚟抱”? 咁佢又得?
樓主,有好多習慣係你自己做成,你可以鎖門訓,可以send 啲同BB訓會窒息嘅新聞比佢。

佢唔會覺得搶你B,佢覺得抱BB時間多過你係理所當然,冇放你在眼內。

你要比其他人知你同BB係有私人相聚時間,冇人可干擾。

見到你個post 我擔心你BB,媽媽只係生佢出嚟,基本保護佢都做唔到,重比佢同老人家訓,你再咁落去佢所有成長嘅嘢都係老人話事,你係咪想咁?

你唔識企硬怕得你99咁緊要,你要同你先生講,如果唔係只會每況越下,後悔莫及。

複式洋房

我99又係咁,bb已經放佢度,我只係放工上去幾粒鐘,99都要搶抱搶餵奶⋯試下叫c6幫下口,又或者直接同99講你想餵,如果咁都唔比,真係要強硬d話要餵,(最好c6都幫下你口),再唔得就好聲好氣反問佢(可憐口吻)「我係bb媽媽,只係想餵餐奶都唔得?」
通常呢種情況99都唔想比人覺得佢係衰人,就會比我餵,因為硬碰硬佢就會同人唱新抱鬧佢(明明只係強硬d,佢就被害妄想症發作)

之前99日日喺bb一哭就搶抱(bb認得我,日日一抱就撒嬌哭),佢想搶時我抱住bb避佢、轉身擋住,我話我想抱,c6都有出聲阻止佢,佢都追住我搶走咗(怕整親bb我唯有放手)⋯⋯之後我好唔開心,直頭表現出嚟(坐喺度發呆無嚟神氣咁想哭咁),佢可能驚我產後抑鬱(其實我覺得我比佢迫到真係有少少),佢先主動抱bb比我抱

大宅

一係你同奶奶講:
我照顧bb得架啦,唔洗勞煩奶奶你呀,你休息下啦!
一係就由得佢,抱到夠可能佢就會減少。

以前我都經歷過,但我奶奶係強勢既人黎,話要咁就咁。
結果佢抱得太多隻手痛要睇跌打。
之後佢就收手,直頭無咩點再抱我個女!

大宅

回覆樓主:

其實D奶奶真係好唔識做 , 佢自己都係人阿媽都唔識諗,惹D新抱討厭

複式洋房

樓主加油💪🏻為母則强,bb出世頭2個月我99都係咁。我餵人奶佢入房睇住我餵bb飲完抱出房,只有餵奶換片嘅時候先比返我抱bb。有啲咩同c6講,等c6同返佢媽講。其實我之前都好軟弱見到99從自己手上抱走bb感覺好似搶抱咁,會係房唔開心試過喊埋出嚟,之後同c6講等佢同99傾。而家只要到咗bb瞓覺飲奶換片我講聲就會抱返bb入房,有時可能會關房門係房到同bb玩陣先開返門抱出廳。

別墅

有d 99同bb建立感情之後,會當咗bb係佢自己個仔 響佢心目中你只係外人& 生仔機器, 佢同個仔& bb 先係一家人

珍珠宮

hyhyhy 發表於 20-4-29 03:39
有d 99同bb建立感情之後,會當咗bb係佢自己個仔 響佢心目中你只係外人& 生仔機器, 佢同個仔& bb ...
呢個真係真既,我諗大部份都係。好多老人會當個bb自已有份,係自已既,同親生呀媽爭寵爭地位。然後就成鬼日零食呀,玩具呀,去氹細路,自已唔會知道呢啲行為實則害個孫。

男爵府

你身為阿媽都保護唔到自己個b,你唔覺得好有問題咩?遲下奶奶覺得你姐手姐腳、唔係跟佢方法,更加唔會畀bb過你手

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

crazypaper 發表於 20-4-29 08:34
呢個真係真既,我諗大部份都係。好多老人會當個bb自已有份,係自已既,同親生呀媽爭寵爭地位。然後就成鬼日 ...

別墅

Same here 因為坐月叫左99黎幫我,雖然的確有佢幫手我坐月休息先可以咁足夠,但到而家月又已經坐完,佢都仍然係爭住湊bb,同你講既一模一樣,同c6講,c6就話有佢媽幫手我坐月先有得訓,話遲d bb再大d我自己湊佢有排我湊,反問我點解唔趁而家有99幫手湊我就休息多d 心都痛埋,果個系我用條命生出黎既命根,好同意樓上有jm講,真係唔明99既心態,自己都做人阿媽,點解仲要去同個新抱爭住個b黎湊黎抱

大宅

99呀,你個仔坐左係梳化度,佢夠鐘食晏架啦,如果你手痕,你可以餵佢食奶/食飯。呢個係我個仔,我會自己照顧返。

洋房

哈哈!鎖門扮訓覺

已刪除用户

回覆樓主:

複式洋房

我覺得你可以直接同奶奶講,大家最重要溝通。
好似我媽咪剛做嫲嫲過去幫弟婦坐月,佢同我講弟婦好直接話佢搶B,佢嚇左一跳。但其實我媽咪心態係因為佢個女坐月時,有奶奶在場都唔幫手,日日無得訓,覺得個女好慘,所以想對新抱好d幫手。
我同佢講想好心幫手前問下新抱有無需要,佢話唔駛就由佢,同新抱講有需要就叫佢。同埋又唔好話完全唔理,唔係又變左比人話係到又唔幫手...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至