自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

腸胃炎左兩星期 好辛苦,又唔可以成日都唔返工..
睇左兩次醫生,第一次食左白粥幾日就食返飯...點知食多幾日腸胃痛到頂唔順,一食野個胃就拿住痛,要睇多次醫生

醫生話我腸胃炎尾聲未清哂,開左3日藥叫我食3日白粥...岩岩食完3日藥試食返少少野冇食過飯淨係食餸,點知訓醒今日第二日D腸仲係KEEP住秋住痛..但食野時胃已經冇痛但肚仲好痛..

請問可以點做? 係咪繼續食返白粥? 但會唔會冇營養?可否加少少皮蛋果D落粥?
我爬左有關腸胃炎文都話要柯清先冇事,但我睇完第2次醫生直頭冇野柯..唔知關唔關只食粥事?
我已經痛左兩星期...有冇有經驗JM可以教路點先快D好...依家行路都痛

大宅

上個月腸胃炎,我飲寶礦力(要唔雪!),補充營養。醫生有無開抗生素比你呀?一定要好準時食!你都係要再睇多次架啦

子爵府

Annettelabelle 發表於 20-4-20 10:01
上個月腸胃炎,我飲寶礦力(要唔雪!),補充營養。醫生有無開抗生素比你呀?一定要好準時食!你都係要再睇 ...

我上次腸胃炎去問醫生拎抗生素

佢話無抗生素食

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

二世龜 發表於 20-4-20 10:07
我上次腸胃炎去問醫生拎抗生素

佢話無抗生素食

上網睇話腸胃痛唔係血便唔會開抗生素,因為抗生素有副作用會導至柯嘔的

琥珀宮

畀面勳章

ikokam 發表於 20-4-20 09:57
睇左兩次醫生,第一次食左白粥幾日就食返飯...點知食多幾日 ...

飲益力多,增加腸胃益生菌
飲保礦力,補充水份 + 平衡身體內電解質

唔好亂食抗生素,因為連保護腸胃嘅好菌都殺埋

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁你有無肚屙?腸胃炎會肚屙,

會唔會係其他...如腸抽筋...因我前两星期以為腸胃炎。點知係腸抽筋

如真係腸胃炎。食益生菌。我每次腸胃炎醫生都係開益生箘加胃藥水我食
身體健康,生活愉快

子爵府

如果之前痾得好勁,之後只食粥幾日,可能冇咩痾到,但應該仍會稀稀地有得去。

我之前試過情況差不多,睇醫生3次都唔得,一食固體頂到上心口咁。

因為我又有貧血,醫生話不如一次過嚟照腸胃,睇下有冇內出導致貧血,順便睇吓乜嘢原因一直腸胃炎唔清。

點知照完腸胃發現係胃竇炎

公爵府

睇左兩次醫生,第一次食左白粥幾日就食返飯...點知食多幾日 ...

之前係痾到脫水入左急症暈左要吊鹽水,個醫生話食粥唔得,腸胃炎最好係食白飯麵包同饅頭,粥係水黐唔到d菌走,係咁痾番d水,d菌仲係條腸洗唔到出黎,飲幾多水都補唔番痾出黎咁快
但你係得條腸痛冇野痾,好可能係吸曬d粥水,條腸冇野但係咁郁咪痛,食餸可能係吸乾食物d水,舊野冇水又硬係條腸到一郁又痛…
試下飲寶礦力,飲多d水,同埋食白饅頭or白飯or白麵包, 白飯好明顯黐,麵包同饅頭要加飲水,先變一pat野黐番d菌走

珍珠宮

S_family 發表於 20-4-20 12:03
之前係痾到脫水入左急症暈左要吊鹽水,個醫生話食粥唔得,腸胃炎最好係食白飯麵包同饅頭,粥係水黐唔到d菌 ...

明白,即係唔洗淨係食白粥水,試下只食白飯,痴走腸胃D菌, 如果胃口唔大是否半碗飯當一餐都可以?
我就係食粥食到無野柯,如食少少火龍果助排便可以嗎?只食白飯可能冇乜大便去到

公爵府

ikokam 發表於 20-4-20 12:17
明白,即係唔洗淨係食白粥水,試下只食白飯,痴走腸胃D菌, 如果胃口唔大是否半碗飯當一餐都可以?
我就係食粥 ...

唔好食生果ar, 條腸係咁郁仲食生果刺激條腸會仲痛,食白飯麵包試下先,唔洗話一次食一碗,半碗1/4碗,總之有胃口食得幾多得幾多, 寧願食密d,唔好夾硬食
我腸胃唔好,一日痾4-6次,有時會好似你咁痛到傻,睇西醫俾減慢腸懦動ge藥,食左係唔痛我就食饅頭白飯,飲水飲寶礦力,自上次入急症後我唔敢食粥,方包有少少酸味會搞到我想嘔,所以只係會食白饅頭白飯,饅頭都仲好d, 白飯係寡口,所以我唔聽話會用韓國紫菜送 但真係冇食其他,自己衡量番依家你食到d咩,但盡可能淨係就咁食,食兩三餐已經好d,最緊要係有得痾番先

子爵府

回覆樓主:

我之前腸胃唔舒服都係食粥,麵包,寶礦力

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

係咪中咗乙流?我試過一開始瀉咗 48 小時,基本上呢 48 個鐘無得瞓
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

伯爵府

回覆樓主:

我有次痾到死死下,之後早晚食一個蒸熟蘋果蓉,兩日就好返八成。

大宅

醫生開左咩藥比你?

大宅

Mrs9588 發表於 20-4-20 11:57
如果之前痾得好勁,之後只食粥幾日,可能冇咩痾到,但應該仍會稀稀地有得去。

我之前試過情況差不多,睇醫 ...

請問之後點治療?

有無返發?

子爵府

Ccccccc 發表於 20-10-17 20:36
請問之後點治療?

有無返發?

你指胃竇炎?

冇架,因為胃竇炎係好難就咁睇醫生知道有冇返發,都係要照胃鏡先知道...

醫生開咗一個星期消炎藥俾我食,跟住再返去覆診。

大宅

Mrs9588 發表於 20-10-17 22:19
你指胃竇炎?

冇架,因為胃竇炎係好難就咁睇醫生知道有冇返發,都係要照胃鏡先知道...

咁你之後重有無成日胃唔舒服呀?

(emoji)爬文話胃炎好難斷尾。

侯爵府

回覆樓主:

我以前成日腸胃炎,有人教我一條徧方係食“鍊奶揸白麵包” 要多鍊奶,食幾次就好,試過幾次都得,不妨試下,吾得都無咩損失。

首頁

尾頁

跳至