烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教各位jm,我第一次學人整餐包,跟以下分量:
高筋面粉:250g
牛油:20g
糖:30g
鹽:4g
酵母:4g
牛奶:180ml
但個面團搓唔到薄膜,慢慢拉最後會斷開。
請問係咪搓既手勢問題?還是那裡出錯?

大宅

回覆樓主:

我唔算好識,不過試下答你呀
牛油是等係咁e搓混麵團後落?
我就"搭"個團落墊再摺再"搭"再摺,不斷咁做大概10分鐘多
唔需要太大力,太痴手,可加手粉
加油

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

pandacsl 發表於 20-4-27 12:16

唔需要追求薄膜。。搓到攤開無粉粒。。光滑已可以。。手搓最耐 30 mins

男爵府

ren609 發表於 20-4-28 22:45
我唔算好識,不過試下答你呀
牛油是等係咁e搓混麵團後落?
我就"搭"個團落墊再摺再"搭"再摺,不斷咁做大概10 ...

thanks

男爵府

小軒軒 發表於 20-5-1 14:59
唔需要追求薄膜。。搓到攤開無粉粒。。光滑已可以。。手搓最耐 30 mins

唔該晒!我得閒再試下。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

180除250=0.72,70%水量對於新手來講應該是惡夢,搓到一pet野甘,我建議先用60%開始比較容易。
油會阻礙筋膜產生,所以要最後落。
新手不必要急著一定要搓出薄膜,先要求搓到三光為目標。
搓出薄膜有幾個條件,水量要足夠,搓的過程中要盡量拉長一點但不能斷,最好20分鐘內完成,因為發酵和搓面團是有衝突的,發酵是在建築筋膜,而搓是在拆掉筋膜,20-30分鐘已經發酵到一定程度了,一邊建一邊拆,徒勞無功。
從60%水量開始,即係150,成團後感覺難以拉長或推長時,可以掌心濕少少水繼續搓,以此增加水量,逐少逐少加,慢慢就會越搓越長,麵團的延展性就會慢慢增加,以此方法鍛煉,很快可以搓出薄膜。

男爵府

kenstin 發表於 20-5-2 09:30
180除250=0.72,70%水量對於新手來講應該是惡夢,搓到一pet野甘,我建議先用60%開始比較容易。
油會阻礙 ...

多謝指教!
你講得好岩,嗰團粉一pet野甘,我差d想掉左佢。跟住加粉再搓至好d。
我會跟你方法再試下,Thanks

男爵府

kenstin 發表於 20-5-2 09:30
油會阻礙 ...

好清楚呀
謝謝

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

https://youtu.be/xWETN5FnTZE
介紹你睇呢個人啲片,好詳細教點搓揉面團
我都係靠睇佢啲片先成功咋

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 pinkcat922 的帖子

漂亮啊,謝謝分享請問是否真的七分鐘就搓到了

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

kerotan 發表於 20-5-4 12:54

漂亮啊,謝謝分享請問是否真的七分鐘就搓到了

我仲未試過7分鐘完成倒
我頭2次要40分鐘
之後就快咗30分鐘搞掂
最近呢次十幾分鐘就搞掂

侯爵府

2024年龍年勳章

十幾分鐘係廚師機嘅級數啦 你真棒

珍珠宮

kerotan 發表於 20-5-5 17:33

十幾分鐘係廚師機嘅級數啦 你真棒

訓練返黎架,前排一星期起碼整3次

侯爵府

BK Milk勳章

pandacsl 發表於 20-4-27 12:16

唔知你 酵母有無過多呢?
我平時都係用1%酵母

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁熱天氣, 如果無酵母後下, 搓15分鐘酵母已發生作用了, 愈搓愈惡夢
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

pinkcat922 發表於 20-5-4 00:19
https://youtu.be/xWETN5FnTZE
介紹你睇呢個人啲片,好詳細教點搓揉面團
我都係靠睇佢啲片先成功咋

視頻搓的薄膜可以整一般造型包,但如果要整吐司還未夠,我試過最快要15分鐘搓出手套膜,即係完全伸展的麵團,是做吐司的麵團,視頻中的推拉手法正確,但如果要出手套膜就要推拉得更長一些,你能看見她拉薄膜時都會破,這樣的麵團做吐司是不合格的,還需要更加伸展的麵團。
70%水量有點太多,越多水越容易出薄膜,但太多的話一來操作難度提高,二來對成品成型度降低,我試過很多次了,

最適當水量為65%,

這是最容易做出定角吐司的水量。
我的經典配方是

450g的土司模:

麵粉 300g (100%)
水 195g (65%)

鹽 4.5g (1.5%)

yeast 3g (1%)
奶粉 12g (4%)
糖 24g

(8%)

牛油 26g

(8.5%)

首頁